најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

03.Јул 2024
Чланице Актива жена из Лакташа посетиле Јагодину

Актив жена из Лакташа у Републици Српској посетио је протеклог петка Јагодину.На свечаном пријему у Скупштини града Јагодине, присутнима се најпре обратила градоначелница Јагодине Гордана Јовановић. Она је чланице Актива жена најпре поздравила у име председника Скупштине града Јагодине Драгана Марковића Палме, а потом их је упознала са свим оним што Јагодина као град нуди.,,Захваљујући географском положају и пољопривредном потенцијалу који наш град има, овде је своје фабрике и производне погоне изградило 14 страних инвеститора. На тај начин, између 4000 и 5000 нових радних места је отворено у протеклих 20 година. Поред тога, град Јагодина има одличну инфраструктуру. Има садржај са великим бројем културних манифестација и јако богату туристичку понуду. Ту је први Музеј воштаних фигура у Србији, а шести у Европи. Ту је такође и Аква парк, први изграђени у Србији, а једини са базеном олимпијских димензија. Једини зоолошки врт јужно од Београда. Ту је и Музеј наивне и маргиналне уметности који је једини такав на Балкану, па чак и у Европи. Завичајни музеј садржи неколико десетина хиљада експоната који указују на једну богату историју града Јагодине. Кочин храст нам је једна релативно нова туристичка дестинација која има свој историјски значај. Налази се поред реке Велике Мораве и тамо постоји један храст стар преко 300 година, који представља заштићено природно добро. Имамо и јединствени, први вештачки водопад у Србији са системом фонтана од преко 120 метара. Град Јагодина је такође позната и по спортским догађајима, по многим клубовима и појединачним спортистима који постижу значајне резултате. Преко 130 клубова се финансира из буџета града’’, рекла је Јовановић.Присутним чланицама Актива жена из Лакташа се потом обратила Бојана Антонијевић, заменица председника Скупштине града Јагодине. Она је том приликом говорила о свим погодностима у којима уживају најмлађи становници овог града.

,,Деца су нам центар пажње, па и овој локалној власти која је, све те садржаје које је градоначелница поменула, радила не само за лепоту оних који долазе, већ и за децу која овде живе. У зимском периоду, у излетишту „Поток“, налази се скијалишна стаза са вештачким снегом где наша деца уче бесплатно да скијају и баве се спортом. Имају и клизалиште у центру града. Наша деца одлазе на летовање после четвртог, осмог разреда и после средње школе, што је увек незаборавно искуство за све њих и велика добит за сваку породицу јер не морају да издвајају средства. Чак и она деца која никад не би отишла на летовање, захваљујући нама отишла су у Грчку и Црну Гору. То су генерације деце које шаљемо и која се задовољна враћају. Децу награђујемо за школске успехе и успехе у спорту. Самим тим, веома су важни и важно је то да та брига о деци и породици траје и негде је то наш знак препознавања’’, рекла је Антонијевић.

После обраћања представника града Јагодине, говорила је и председница Актива жена Лакташа из Републике Српске и народна посланица Биљана Петковић. Она се захвалила на гостопримству и укратко представила место из којег долазе. ,,Лакташи су двадесетак километара од Бањалуке. Статус града смо добили прошле године одлуком Народне скупштине из разлога што имамо, између осталог, јако развијену привреду. По реду смо трећи када је у питању пуњење буџета Босне и Херцеговине што се тиче прихода, а други смо у Републици Српској. Највише нам је развијена машинска индустрија. Имамо доста страних инвеститора, претежно за аутоиндустрију. Ради се о компонентама које се склапају у нашем граду за читаву Европу. Такође смо познати и по Кошаркашком клубу „Игокеа“ који игра АБА лигу. Ја се надам да је ово почетак наше будуће сарадње и желим да и ви дођете да посетите наше Лакташе’’, рекла је Петковић. По завршетку састанка, представници града Јагодине и Актива жена из Лакташа разменили су и пригодне поклоне.

Током свог тродневног боравка у Јагодини, 90 чланица Актива жена Лакташа имало је прилику да посети све туристичке знаменитости града Јагодине и околине о којима се прича широм наше земље. Оне су најпре обишле Музеј воштаних фигура, затим Аква парк у присуству директора Зорана Глигоријевића, Зоолошки врт „Тигар“, затим Излетиште „Поток“, а потом и Завичајни музеј и цркву Светог Јована Крститеља у Кончареву. Оне су позитивно оцениле оно што су имале прилику да виде. „Овде је прелепо. Стварно смо одушевљене. Види се да је све урађено с љубављу и изузетним идејама. Наравно да је уложено доста средстава и новца, то је за сваку похвалу. Ово још нисмо видели, а прошли смо много шта. Драго нам је што је ово посебно у нашој братској Србији. По повратку, пренећмо лепе утиске и како сте гостопримљиви, добри домаћини, како би и наши пријатељи из Републике Српске знали за Јагодину. Већ смо пренели градоначелнику утиске. Он позива и вас да дођете, да будете наши гости. Можда се догоди неко братимљење, па да заједно размењујемо идеје, градимо се, јер ми смо један народ и треба да се подржавамо и размењујемо идеје, да се уважавамо и поштујемо“, рекла је Биљана Петковић, председница Актива жена из Лакташа и народна посланица.

„Видим да стварно имате некога ко се труди да ово доведе у ред. Свака му част на томе. Чули смо да је Драган Марковић Палма ктитор. Видим да стварно идете ка бољем и надам се најбољем“, рекла је Дијана Вујасиновић, одборница у Скупштини града Лакташи.

„Захваљујемо се управи града на томе што су нам омогућили да видимо ове лепоте и знаменитости. Ми смо одушевљене и трудићемо се да будемо добри домаћини“, рекла је Маја Раденковић, одборница у Скупштини града Лакташи. „Имала сам прилику да чујем позитивне утиске о Јагодини од људи који су је већ посетили. Ми већ слободно можемо рећи да је ово наш град, јер се овде осећамо као код куће. Наша организација је посетила много лепих општина и градова, али верујте, нигде нисмо лепше дочекани као што је овде била прилика. Због тога се захваљујемо градској управи на лепом дочеку“, рекла је Бојана Вокић, потпредседница Актива жена у Лакташима.

„Моји утисци су стварно лепи. Захваљујем се нашим домаћинима. У договору са руководством нашег града, позивамо вас на узвратну посету. Што се тиче ових дестинација, одушевљена сам. Враћамо се назад са лепим утисцима“, рекла је Славица Грубјешић, чланица председништва СНСД.

„Посетили смо многе знаменитости и стварно је све прелепо“, рекла је Жељка Крга, чланица Актива жена. Актив жена из Лакташа понео је само лепе утиске из Јагодине, које ће по њиховим речима, памтити дуго.

Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
55

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 - 2 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже