најактуелније:

Туризам - Установе културе

Установе културе

Кнегиње Милице 82
тел: 035/231-328


Завичајни музеј је израстао у значајну културну институцију у граду и шире која прикупља на десетине хиљада вредних предмета природњачког, археолошког, историјског, етнолошког и уметничког карактера.

Трајно је решен и проблем смештаја Музеја у згради бившег Соколског дома која и сама представља музејску вредност. То је омогућило да се постави стална изложба експоната и сваком намернику се пружа јединствена прилика да на једном месту сазна о вековним токовима живота и рада на овим просторима.

Завичајни музеј организује и тематске изложбе, а самостално или у сарадњи са другим установама припрема и штампа вредне публикације.
Музеј наивне и маргиналне уметности
Бошка Ђуричића 10
тел: 035/223-419
е-пошта: info@naiveart.rs


Посебно место у културном миљеу Јагодине и списку објеката споменика културе заузима Музеј наиве.

Музеј наиве је постао носилац очувања и афирмације сликара наиваца, не само са овог подручја, већ и целе Југославије, а у скорије време и света. Стална поставка Музеја, многе монографије, каталози, велики број излозби у земљи и иностранству остаће трајна и вредна сведочанства о ликовном наслеђу нашег народа.

Од познатих имена у Музеју су излагали своје радове Јанко Брашић, родоначелник Опарићке сколе наиве, Јосип и Иван Генералић, Иван Рабузин, Јосип Лацковић, многи сликари Ковачићке школе наивне уметности и многи други.

Поред Галерије и Музеја наивне уметности, у Јагодини постоји и ради и неколико приватних галерија које дају посебан печат културном стваралаштву града
Бибилиотека „Радислав Никчевић“
Кнегиње Милице 2-4
тел: 035/245-480
www.jabooka.org.rs


Најстарија културна установа у граду је Народна библиотека "Радислав Никчевић" чији летопис досеже до читаонице основане у прошлом веку - 1869.године. У листу "Србија" 18. марта 1869. објављена је вест да је у Јагодини Омладинска дружина формирала читаоницу која је већ у првим данима постојања имала 80 читалаца. Читаоница је радила са прекидима до 1914. године. За време И светског рата књижни фонд је уништен. Обновљена је 1923. године под називом Народна читаоница и библиотека. 1941. Немци су обуставили рад библиотеке али после рата њена делатност се одмах наставља. Тада је имала 4.000 књига и једног књижничара. 1974. године има 45.000 књига 13 запослених 4.600 читалаца и сопствену зграду. Поред одељења за одрасле, децу и одељења научног фонда има своје огранке у селима.

После II светког рата библиотека и два мања биоскопа представљали су једини културни потенцијал града. Библиотека је данас развијена културна установа са бројним пунктовима по селима.
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже