најактуелније:

Активности - социјална политика и социјална заштита

социјална политика и социјална заштита

Брига о деци и младима, као и борба против беле куге је један од највећих приоритета јагодинске локалне самоуправе. Спроводи се кроз многе активности, од којих су многе јединствене у Србији.

Једaн од приоритета јагодинске локалне самоуправе јесте социјална политика, по чему је ова локална самоуправа постала препознатљива у Србији.

Због вођења такве политике Клуб приврених новинара је 2008. године Јагодини доделио ласкаву титулу «Град будућности» и Златну плакету за социјалну политику у конкуренцији преко 150 градова и општина у Србији.

Градска власт у Јагодини, на челу са градоначелником бави се решавањем социјалних проблема свих категорија становништва кроз различите активности:

Незапослене труднице и породиље добијају месечну новчану помоћ, која је од јануара 2011.године, са 10.000 динара повећана на 12.000.

Свако новорођено дете добија 200 еура, а свако наредно за које важи скупштинска одлука, од 08.октобра 2007. до 28.фебруара 2010.године, добија по 200 еура месечно до навршених 18 година живота.

На предлог градоначелника Драгана Марковића Палме, Скупштина града је донела Одлуку, да свака беба која се буде родила у периоду од 01.јуна до 31.децембра 2012.године, добије 1200 еура, уместо досадашњих 200 еура.


Сви ђаци прваци на почетку школске године добијају по 8.000 динара. На почетку школске године локална самоуправа обезбеђује ранчеве са комплетним школским прибором за ђаке, чије су породице у тешкој материјалној ситуацији.


Јагодинска локална самоуправа, већ седам година за болесне грађане, који нису у стању да купе сами лекове, обезбеђује бесплатно лекове са негативне листе. Исто тако обезбеђен је и бесплатан превоз аутомобилима Скупштине града до Клиничких центара у Србији. Због повећања броја корисника ове услуге, поред аутомобила, обезбеђен је и мини бус.

Комисија за социјална питања издваја додатна средства када су у питању стари, болесни, социјално угрожени. Њима се измирују рачуни за струју, смеће, грејање.


Сваке године јагодинска локална самоуправа у сарадњи са Домом здравља и Општом болницом, спроводи јединствену акцију бесплатних лекарских прегледа грађана и поделе лекова.

У оквиру ове јединствене акције тим лекара и специјалиста, обилази све градске и месне заједнице.


Породице које задеси смртни случај из буџета града добија 21.000 динара за трошкове сахране.

На подручју Јагодине сва лица старија од 65 година возе се бесплатно, а исту повластицу уживају и сви ученици који путују из села у градске школе, као и добровољни даваоци крви


Сваког последњег петка у месецу организује се пријем грађана, где се за финансијску помоћ или савет, градоначелнику и његовим сарадницима, обрати више од 1500 људи.

На пријему грађана за старе и болесне обезбеђен је и бесплатан превоз.


Руководство града Јагодина издваја се у Србији и по ономе што чини за Роме. За њих се обезбеђује новчана помоћ, затим помоћ у виду огрева, бесплатних лекова, као и школског прибора за ђаке.

Да је социјална политика руководства града Јагодина једна од најхуманијих у Србији, а и шире, показује и цена комуналних услуга. Цена воде у Јагодини је убедљиво најнижа у Србији и износи 11,81 динара, док се у другим градовима креће од 30 динара и више.
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже