најактуелније:

Култура и уметност

Култура и уметност

Град Јагодина, у приличној мери негује свој културни живот, постојањем многих културних институција и организовањем разноврсних културних дешавања.

Установе културе

Народна библиотека у Јагодини је модерна установа са дугогодишњом традицијом у раду са књигом, у неговању и задовољавању културних и образованих потреба средине у којој делује. Главна је матична библиотека за Поморавски округ и као таква представља чвориште библиотечко - нформационог система ове регије. Библиотека раполаже богатим фондом од преко 100.000 књига из свих области људског знања и стваралаштва. Библиотека свој рад организује подсредством одељења и служби. У саставу има Дечије одељење, Одељење одраслих корисника, Одељење стручне књиге, Завичајно одељење, Матично одељење, Одељење периодике, Одељење набавке и обраде библиотечког материјала, Редакцију културно уметничког програма, и Одељење управе. Библиотека има око 4.000 сталних корисника у чијој структури преовладују млади. Укупан простор библиотеке у којој су њене, службе, одељења, радни и магацински део износи 650 м2. Две учионице - за младе и одрасле, користе и за јавне приредбе промоције књига за сусрете са књижевницима , издавачима.
Завичајни музеј је регионална музеолошка установа комплексног типа од изузетне важности са јурисдикцијом над општинама Јагодина, Свилајнац, Рековац и Деспотовац. Музеолошки рад се остварује кроз 5 одељења: археолошко, етнолошко, природњачко, историјско и уметничко. Поред одељења постоје и службе: општа, вођичко - педагошка, библиотекарска, документаристичка, конзерваторска и фототечка. Завичајни музеј је од оснивања 1954. године мењао локације да би коначно 1981. године прешао у зграду бивше "Соколане" ( Соколско друштво "Партизан") изградене 1935. године, дело јагодинског архитекте Момира Коруновица. Зграда музеја је 1987 године проглашена спомеником културе. Музеј има 400 м2 изложбеног простора и депо од 150 м2. Раполаже са око 200.000 експоната велике научне и културне вредности.
Музеј наивне уметности у Јагодини је основан 1960. године као прва музејска установа специјализована за сакупљање чување, заштиту, проучавање излагање и публиковање дела наивне уметности. Смештен је у згради која датира из 1929. године. Данас је то установа са богатом колекцијом од преко 2.000 дела из земље и иностранства почев од 1935. године. Такође, представља један од највећих документационих центара за проучавање наивне уметности у Европи. У својој бранши, највећи је на Балкану и један од најзначајнијих у свету
Историјски архив "Средње Поморавље", основан 1948. године са основном функцијом да прикупља, чува и заштићује, сређује, обрађује, публикује важну архивску грађу и омогуће њену научну, службену и другу употребу. Рад се остварује кроз службе: служба заштите архивске грађе ван архива, у архиву - служба депоа и служба сређивања обраде архивске грађе. У административној згради Историјског архива у Јагодини, налази се и библиотека. Библиотека Архива поседује преко 3.000 библиотекарских јединица и 1.500 периодичних издања. У библиотеци се налази велики број старих и ретких књига од којих је најзначајнија збирка извора Прибављеније III, издате у Бечу 1795. године. Смештајни простор - депо Историјског архива је у згради некадашње Учитељске школе "Сретен Аџић" која је споменик културе. У депоима је смештено око 4.500 дужних метара архивске грађе тј. 375 фондова и 9 збирки.
"Светозар Марковић"- културни центар својом програмском оријентацијом задовољава потребе грађана Јагодина за најразноврснији културним садржајима. У активности Културног центра Јагодине спадају програми који се одвијају у простору самог Културног центра (сали и фоајеу), као и програми који се одвијају ван тог простора, односно на летњој сцени, затим градском тргу, у сеоским домовима културе, као и у спортској хали ''ЈАССА''. У програме који се одвијају у оквиру простора Културног центра спадају: позоришни, биоскопски, ликовни, дечји и забавни програми, научне трибине, семинари, саветовања, ђачке академије и друге градске манифестације.

Културно – уметничка друштва

Градско позориште у Јагодини, основано је 1947. године и од тада непрестано ради до данас. Годишње се изведе 50 – так представа на Вечерњој сцени и нешто више на дечјој сцени. Представе се изводе у сали Културног центра. Представе градског позоришта извођене су на Позоришном фестивалу "Дани комедије", а Позориште је гостовало у многим градовима Србије, као и у земљама бивше Југославије. Скупштина града Јагодина је два пута наградило Позориште највишим својим признањем – Октобарском наградом града. Поред извођења представа, Позориште је и значајан издавач. У предходне три године, издате су: „Позориште у Јагодини” (монографија поводом 60. година од оснивања) и „Слике сећања“ свих оних, који су на било који начин, прошли кроз позориште. Многи бивши чланови јагодинског позоришта сада су познати и реномирани професионални глумци.
Културно уметничко друштво "Каблови" које је познато и изван граница наше земље, основано је 1952 године и има 350 активних чланова. Има више секција: фолклорну, музичку, ликовну, драмски студио и књижевни клуб. Фолклорна секција наступала је у више земаља Европе: Грчкој , Немачкој, Аустрији, Бугарској итд. Најзначајнија признања које је освојио КУД "Каблови" су Златна плакета Савеза аматера Србије и прва награда на Међународном фестивалу фолклора у Бургасу. Град је КУД-у доделио више Октобарских награда и "Кристалних призми" за изузетан допринос у афирмацији културе.
„ЛУЈ“- Ликовно удружење Јагодина je удружење академских сликара, које броји 24 члана и, по богатству и квалитету стваралаштва, испред је већих ликовних удружења из Крагујевца, Крушевца и др.
„КЛУЈ"- Клуб ликовних уметника Јагодине је основан као друштвена организација са циљем да скупља ликовне уметнике са подручја града Јагодина, да путем личног, самосталног, стваралачког рада, унапређујe, развија и шири ликовну уметност, као интегрални део ликовне културе и културе уопште. Традиционалне изложбе у Јагодини су мартовска и октобарска.

Културне манифестације

„Дани комедије“ - Прворазредни културни догађај који се сваке године одржава у Јагодини представљају "Дани комедије". Од 20. до 27.марта сваке године у Јагодини се такмиче најбоље комедије у извођењу позоришта Србије. На завршној свечаности уручују се статуете "Јованча Мицић" за најсмешнију представу и "Ћуран" за најбоље улоге и решију. Фестивал је 1996. године прославио сребрни јубилеј-25 година постојања.

Први "Фестивал комедије" одржан је 1971. године и имао је равијални карактер. Већ следеце 1972., одржан је Фестивал са садашњим називом и карактером. Одржан је у времену од 20. марта до 12. априла због изненадног избијања епидемије великих богиња. Приказано је седам представа у конкуренцији и једна (Сарајево) ван конкуренције. Статуету "Јованча Мицић" као најсмешнија добила је представа "Буба у уху" коју је режирао Љубиша Ристић а жири је наградио Бранка Плешу за режију представе "Развојни пут Боре шнајдера". Глумачке награде добили су Никола Симић, Јелисавета Сабљић, Мира Бањаћ и Петар Радовановић.
„Музичка јесен“ као културни догађај, са традицијом од 2,5 деценије, доноси у Јагодину звуке најквалитетније музике, у интерпретацији познатих имена инструменталиста и солиста озбиљне музике. Одржава се сваке године, на јесен, под покровитељством Скупштине града Јагодина и у организацији Културног центра.
„Сусрети села“ је манифестација која преко три деценије чува традицију народног стваралаштва, на овим просторима. Младост, таленат, етно мотиви и шароликост ношњи, преплићу се на сеоским позорницама. Ова манифестација традиционално окупља велики број такмичара из сеоских средина и подстиче сеоско становништво на свеукупну активност, од уређења животне средине до успелих уметничких остварења.
На „Сабору традиционалних песама Шумадије и Поморавља“, у организацији Културног центра, учествују мушке и женске певачке групе, које се такмиче у надпевавању.
„Сабор народног стваралаштва“, одржава се у Старом Ланишту, и има такмичарски карактер. Учествују културно-уметничка друштва из села јагодинског подручја. На Сабору се бира културно уметничко друштво које представља Град на традиционалном сабору „Прођох Левач, прођох Шумадију'' у Каленићу.
„Дани Кочине крајине“, организују се у Кочином селу, подно Кочиног храста, старог више од два века. Храст је везан за спомен на капетана Кочу Анђелковића, команданта српских добровољачких јединица, тзв. фрајкора, који су се борили у Аустријско-турском рату.
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже