најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

27.Мај 2024

У Јгодини одржан 26. меморијал „Потпуковник Горан Остојић“

Меморијал „Потпуковник Горан Остојић“, 26. по реду, одржан је недавно у Јагодини.Обележавање ове традиционалне манифестације посвећене хероју са Кошара започето је демо падобранским скоковима припадника 63. падобранске бригаде у присуству великог броја деце и одраслих. Потом је уследило полагање венаца на бисту Горана Остојића која се налази у холу основне школе која носи његово име, што су учинили представници министарстава, чланови породице, пријатељи и други Остојићеви поштоваоци.-Горан Остојић био је херој као и многи хероји српске војске и српског народа. Поштујући такве хероје, ова држава има своју будућност, а има будућност када има овакву децу која долазе и активно учествују на оваквим манифестацијама. Горан Остојић нас је све данас окупио овде, а Министарство одбране и Војска Србије и у наредном периоду подржаваће овакве манифестације са основним циљем да будемо поносни и да се боримо против заборава, како би наша деца имала светлију и сигурнију будућност –рекао је Синиша Радовић, помоћник министра одбране за људске ресурсе.По завршетку полагања венаца, истакнутим појединцима додељене су и плакете за допринос одржавању Меморијала, а из Остојићеве породице рекли су да им је јако драго што се већ више од две и по деценије на овакав начин чува сећање на Горана Остојића.-Мој брат је био велики јунак. Био је пет година млађи од мене, велики и частан човек. Био је идол генерацијама младих људи и узор. Овде су људи различитих структура и не знам ко би могао да скупи овакав састав људи осим њега –рекао је Љубомир Остојић, председник Градског одбора СУБНОР-а и брат Горана Остојића.

Саставни део догађаја био је низ занимљивих активности. Тог дана, приређено је такмичење за одрасле у стреличарству, најмлађи су имали прилику да виде витешку опрему Удружења „Црни медвед“, а припадници 63. падобранске бригаде приредили су и приказ војних борби. Такође, положени су и венци на споменик Александру Раковићу, који је такође погинуо на Кошарама, а чији се споменик налази у насељу Стрелиште у Јагодини. Ученици јагодинских основних школа учествовали су у ликовној колонији у дворишту школе, а током дана приређен је и дефиле бајкера кроз град, као и рок концерт на платоу код Аква парка. У склопу обележавања овогодишњег Мемориала, две недеље раније одржано је Државно првенство у каратеу у Хали спортова „ЈАССА“, а одржани су и турнири у стоном тенису и одбојци за жене. -Циљ ове манифестације јесте да негујемо све оне особине које красе овај народ, а то су патриотизам и љубав према отаџбини, али и храброст која је демонстрирана на Кошарама. Углавном се базира на витештву и на дисциплинама које красе једног специјалца као што је био Горан Остојић. Нама је циљ да младе едукујемо и да буду део ове екипе и да кроз све ово што се овде догађа њима остане траг у срцу, као и да буду и они сутра такви као што је био Горан. Град Јагодина несебично подржава овај Меморијал и поносан сам због тога. Ова локална самоуправа је учинила много тога да траје ова манифестација и надам се да ће трајати још дуго –рекао је Чедомир Вучићевић, председник Организационог одбора Меморијала „Горан Остојић“ у Јагодини.

Бајкери су одали пошту Горану Остојићу полагањем венаца на бисту која се налази испред Основне школе у Рековцу, а организатори су за јун месец најавили још неколико догађаја, као што су турнир у шаху, такмичење у пливању и семинар српске Карате академије.

Подсећања ради, Горан Остојић био је истакнути падобранац, пилот и једриличар. Привлачили су га бројни спортови, а нарочито карате. После завршене Војне академије, добија распоред у 63. падобранској бригади, а током ратова учествовао је у бројним ризичним операцијама. Погинуо је 28. јула 1999. године на Косову и Метохији борећи се против терориста, а одржавањем овог Меморијала са успехом се чува сећање на овог браниоца српске отаџбине.

Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
49

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 4 - 4 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже