најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

17.Април 2024
Одржан пети јагодински полумаратон

Јагодински полумаратон, пети по реду, одржан је 14. априла 2024., а трка је стартовала из центра града на Белици. Одлична организација и традиционално гостопримство, лепо време и добро расположење, како међу такмичарима, тако и у публици, учинили су да ова изузетна спортска манифестација у потпуности успе, па чак и премаши очекивања.Учествовало је 1800 такмичара из Србије, али и из око 10 земаља из иностранства. Догађај је привукао велики број посетилаца који су бодрили такмичаре, а присуствовао је и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма, коме је том приликом од стране прослављеног српског атлетичара Горана Чегара који је био ту испред Атлетског савеза Србије, уручено и признање за допринос развоју спорта и подршку јагодинском маратону.,,Желим да кажем да је Јагодина град спорта и сигуран сам да на основу броја становника имамо највише спортских терена од свих градова у Србији. Не само да имамо спортске терене, већ имамо и спортске клубове које финансирамо. Зато и резултати не изостају. Што се тиче данашњег полумаратона, обично се каже „Пуно среће!“. Али, у маратону не постоји срећа, него побеђује онај ко има кондицију’’, рекао је Марковић.

У трци на 21 километар, најдужој на овогодишњем спортском догађају, у мушкој и женској конкуренцији најбржи су били Вјачеслав Соколов, који је родом из Русије, а живи у Новом Саду и Слађана Стаменковић из Банатског Брестовца код Панчева.

,,Трка је била веома интересантна за све нас. Откуцаји срца током трке су били под контролом. Мислио сам да ће бити много топлије, а и ветар је био добар током трке. Све је било савршено. Дуж целе стазе било је довољно окрепе за тркаче, попут воде и воћа. Кроз ова четири круга упознао сам и град Јагодину, који је леп град. Људи су насмејани и честитке на одличној организацији’’, рекао је Соколов, који је поставио нови рекорд истрчавши полумаратон за сат времена, 12 минута и три секунде.,,Све што једном тркачу треба на трци је испоштовано и позвала бих све тркаче да следеће године дођу и да уживају у Јагодини. Верујем да ће се овај тренд овако добре организације наставити. Прилично је топло било за трчање, тако да је данас требало заслужити медаљу. Честитам свима који су завршили своје трке’’, рекла је Стаменковић, иначе атлетичарка „Црвене звезде“.Када је у питању трка на 10 километара, први до циља стигли су Стефан Товиловић из Ужица у мушкој и Бојана Павловић из Београда у женској конкуренцији.,,Трка је била одлична, публика још боља, а организација неприкосновена. Желим да се захвалим свом тренеру Оливери Јевтић и Славку Кузмановићу’’, рекао је Товиловић.,,Искористила бих прилику да се захвалим свом тренеру Ивану Мишкељину. Ове године сам прва, прошле године сам била трећа на полумаратону, тако да задовољна сам. Следеће године учествујем опет овде’’, рекла је Бојана.

У трци на пет километара, најбржи су били Марко Николић из Алексинца и Бранка Бојанић из Београда.,,Ја сам први пут овде и генерално задовољан сам организацијом. Јако је топло време и зато сам трчао на пет километара, да се не мучим много на 10 километара и у полумаратону. Сигуран сам да је тркачима било јако незгодно због времена. Ипак, људи су спремни, свака им част на жељи и вољи да трче данас’’, рекао је Николић.

,,Одлична трка, а стаза фантастична. Било је јако топло, па смо хватали хладовину и трчали уз ивицу стазе, али генерално, фантастична организација. Било је пуно тркача и било је задовољство бити и трчати у Јагодини’’, рекла је Бранка.Ове године, одржане су и трке на два и три километра, које су такође привукле велики број учесника, међу којима је највише било основаца и средњошколаца. Када је у питању трка на два километра, прва места освојили су Данило Мирковић и Ђина Јовановић, док су у трци на три километра најбржи били Душан Филић и Миона Милутиновић.,,Учествоваћу и следеће године. Учестовао сам и раније, али тада сам био баш мали. Све ми се свидело данас и баш је било лепо’’, рекао је Мирковић.,,Конкуренција је била јака и било је напорно, али прошла сам супер. Задовољна сам постигнутим резултатом и пријавићу се и следеће године’’, рекла је Ђина.,,Нисам се нешто посебно припремао, али морам да кажем да је било тешко’’, рекао је Филић.,,Нама је било врло занимљиво. Ја сам трчала са другарицама. Било ми је баш лепо, уживала сам и на крају смо све заједно стигле до циља. Баш ми се свидело’’, рекла је Миона. На 5. Јагодинском полумаратону, учествовао је и велики број предшколаца и пензионера, а из руководства Јагодинског спортског савеза истакли су да је овогодишња спортска манифестација испунила сва њихова очекивања.

,,Пети Јагодински полумаратон је убедљиво најмасовнији. Има највећи број учесника до сада, укупно око 1800, рачунајући и предшколске трке. Ове године, увели смо трке основаца и средњошколаца, како би касније били спремни за неке веће дисциплине. Хвала школама, професорима физичког васпитања и граду на покровитељству. Ту је и председник који је дошао да поздрави учеснике. Једна лепа слика и прави спортски дан у Јагодини’’, рекао је Зоран Глигоријевић, спортски директор Јагодинског спортског савеза.Најстарији тркач на овогодишњој спортској манифестаији био је Влада Стевановић из околине Лесковца, који је у марту напунио 90 година и један је од најстаријих тркача на свету. Он је у Јагодини истрчао 10 километара, а када смо га питали како одржава кондицију, његов одговор је био следећи:,,Једем све што се једе и пијем све што се пије. То је све’’, рекао је Влада.Треба споменути и да су ове године учествовале и целе породице, а било је случајева да заједно трче парабаба и праунук, такође су учествовале и особе са инвалидитетом, којих је било неколико, а који су учествовали захваљујући својим пратиоцима, тако да је у недељу из Јагодине отишла јединствена слика у свет. Сви учесници 5.Јагодинског полумаратона истакли су одличну организацију и гостопримство домаћина. С обзиром на врло топло време и високу температуре за ово доба године, такмичарима који су учествовали у тркама и те како су добро дошли освежавајући напици у виду воде и сокова на постављеним пунктовима, као и воће које им је такође било доступно. Након завршетка трка за све учеснике 5.Јагодинског маратона припремљен је традиционални српски пасуљ. Сви који су учествовали на овој великој спортској манифестацији истакли су одличну организацију и искрено и велико гостопримство Јагодинаца. Организатор 5. Јагодинског полумаратона је Јагодински спортски савез, а покровитељ је Скупштина града Јагодине.

Галерија фотографија

Коментари
0
101

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 * 4 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже