најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

28.Септембар 2022
Председника Скупштине града Јагодине Дргана Марковића Палму у Шарм Ел Шеику примиогувернер Јужног Синаја Халед Фуда

Гувернер регије Јужни Синај у Египту Халед Фуда на почетку пријема за српску делегацију на челу са Драганом Марковићем Палмом у његовом кабинету у Шарм Ел Шеику је рекао :,,Господине Палма ми смо се први пут видели у Београду 2021. и ово је заправо национални празник за Арапску Републику Египат који се огледа у вашој посети Шарм Ел Шеику и ја сам се надао да ћете доћи са једном великом делегацијом у Шарм Ел Шеик и ви сте то учинили. Јако сам срећан и ово је озбиљан корак за продубљивање сарадње Србије и Египта. Шарм Ел Шеик ће бити од 06. до 16. новембра домаћин највећег светског скупа о климатским променама када очекујемо 120 државника из целог света", рекао је гувернер Јужног Синаја Халед Фуда. ,,Ми знамо да је господин Палма једна од истакнутих личности у српском друштву и велика нам је част што је наш гост. Србија у Египат су одувек биле пријатељске земље и сада сведочимо великом развоју међусобних односа и изражавамо поштовање што сте дошли у наш лепи град Шарм Ел Шеик. Препоручујем вам да током боравка посетите цркву Синајских светитеља и џамију у Шарм Ел Шејку. Ми се овде једнако односимо како према џамији тако и према хришћанској цркви", рекао је Фуда и предложио да се побратиме Јагодина и град Дахаб у Јужном Синају који важи за највећи ронилачки центар у том делу света. На ову понуду Марковић је одговорио ,,Шукран" што на арапском значи хвала.

,,Ми желимо да направимо економску сарадњу имајући у виду да су председници Србије и Египта Александар Вучић и Ел Сиси потписали Споразум о стратешкој сарадњи. Какав је мој лични однос према Египту најбоље показује то што у једином Музеју воштаних фигура у јужном делу Европе, оном у Јагодини, постоје воштане фигуре некадашњег и садашњег председника Египта Насера и Ел Сисија. Не замерите ми када кажем да је моја кућа Србија, моја друга кућа је Грчка, а трећа Египат. Моја молба за вас је да за производе које Египат увози да приоритет Србији. Ја сам пре пет и по година почео сарадњу са Египтом са тадашњим гувернером регије Црвено море Ахметом Абдулахом и од тада се све повећало у односима Србије и Египта, и трговинска размена и број летова између две земље", рекао је Марковић који је дао интервју за египатску телевизију у коме је рекао да на састанку са гувернером Јужног Синаја није било речи о глобалним темама, али на питање ,,Да ли сте за Русију или Украјину'?, одговорио је: ,,Ја сам да престане рат и то одмах".

Марковић је свом домаћину поклонио рукавице за кик бокс , спортску опрему , грб града Јагодине, затим медаљон са грбовима Србије и Јагодине, такође Палма је гувернеру Јужног Синаја на ревер одела окачио и значку са заставама Србије и Египта, a гувернер узвратио тако што је Палми поклонио кључ од града Шарм ел Шејк. Марковић је Халеда Фуду позвао да са привредном делегацијом посети Јагодину и Србију. У посети гувернеру Јужног Синаја био је и амбасадор Србије у Египту Мирослав Шестовић, народни посланик Живота Старчевић, делегација привредника, здравствених радника и пољопривредника. У делегацији су били и представници једне од највећих српских компанија ИНВЕЈ која између осталог производи уље, кондиторске производе, цигарете и гувернер Фуда је саветници генералног директора ИНВЕЈ-а Латинки Шошић рекао да је регион Јужни Синај веома заинтересован за увоз уља из компаније ИНВЕЈ.

Галерија фотографија

Коментари
0
144

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 2 * 7 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже