најактуелније:

Спорт

Спорт

Основна карактеристика садашње локалне самоуправе јесте велико расположење за улагање у спорт како у врхунски, тако исто и у школски, рекреативни и спорт на селу.

Таквим гледањем на спорт даје се шанса свим клубовима и појединцима да се укључе у спортске активности, тако да се сада из буџета финансира 30 различитих спортских дисциплина или укупно 110 градских и сеоских спортских организација. Регистровано је око 6000 спортиста од пионирске до сениорске категорије.

Сеоске екипе такође учествују у градској лиги у стоном тенису и шаху. За велики број села купљен је сто за стони тенис и шах гарнитуре како би се омладина и рекреативци бавили спортом.

Такмичарски резултати

Фудбалски клуб „Јагодина“ бележи најбоље резултате у својој дугогодишњој историји. Сениорска екипа игра стабилно у Супер лиги. Велики успех је и то што се и пионирска, кадетска и омладинска екипа такмиче у квалитетној лиги Србије и постижу добре резултате. Три играча из омладинског погона наступало је у репрезентативним селекцијама Србије. Јагодински стадион је све чешће домаћин утакмица разних репрезентативних селекција, што је резултат одличне инфраструктуре као и добре сарадње са ФСС.


Женски рукометни клуб „Јагодина“ се током 2011.год. са сениорском екипом такмичио у 4 различита такмичења. У Супер лиги освојили су II место међу 12 екипа што се може оценити као одличан успех а такође и II место у Купу Србије. У регионалној лиги у току јесени играле су одлично и налазе се тренутно на другом месту на табели.Не запоставља се и рад са млађим категоријама које се такмиче турнирски.


Мушки рукометни клуб „Јагодина“ се у току 2011. године такмичио у I лиги и у протеклом првенству пласирао се у доњем делу табеле, а исти пласман је и у току јесењег дела новог првенства.Квалитет екипе је што се ослања искључиво на играче из сопственог погона и што одлично ради школа рукомета са великим бројем деце.


Кошаркашки клуб „Јагодина“(м) играо у I – Б лиги и у протеклом првенству у овој лиги, заузео је доњи део табеле. Екипа је комбинована од играча са стране и домаћих. У систему такмичења су и јуниорска, кадетска и пионирска екипа.


Кошаркашки клуб „Јагодина 2001“(ж) у току 2011. године остварио је историјски успех јер се већ у првој сезони такмичења у I – Б лиги пласирао у Супер лигу, где је у току јесени играо одлично и налази се на II месту на табели са реалним шансама за ПЛЕЈ – оф.

Мушки одбојкашки клуб „Јагодина“ је у протеклом првенству I савезне лиге заузео 6. место на табели што је одличан успех а у току јесењег дела новог првенства је на четвртом месту са амбицијама за још бољи пласман. У систему такмичења су и друга екипа, јуниори и кадети са циљем стварања кадрова за прву екипу, а веома успешно ради и школа одбојке за нове полазнике.

Женски одбојкашки клуб „Јагодина“ у току 2011. године наступао је са 5 узрасних селекција у лигашким такмичењима. Сениорска екипа такмичила се у Другој лиги Исток и у протеклом првенству заузеле су 4. место а у току јесени игра одлично и налази се на 2. месту са амбицијама да на крају првенства заузме прво место и уђе у виши ранг. Екипа је састављена искључиво од играчица из сопственог погона. Веома масовно и организовано ради школа одбојке а две пионирке клуба позиване су на кампове за најперспективније одбојкашице Србије

Одржавају се и сеоске олимпијске игре у више спортских дисциплина у којима учешће узима негде око 25 сеоских екипа. Најуспешније екипе и појединци учествују на Републичком такмичењу. Tоме допринела и изградња терена за мале спортове у руралним подручјима

СПОРТСКИ ОБЈЕКТИ

Спортске активности (тренинзи, утакмице, манифестације, рекреација) одржавају се у спортским објектима којима руководи Јагодински спортски савез као специјализована установа овлашћена од Скупштине града за координацију рада спортских организација и одржавање спортских објеката.

Јединствен у Србији је простор од 18 хектара на коме се налази већина спортских објеката за одвијање спортских активности. Тај простор, заједно са излетиштем „Поток“, градским стадионом, аква-парком и зоолошким вртом „Тигар“ чине спортско туристички центар кавим се мало ко у Србији а можда и шире може похвалити.


Аква парк налази се на површини од 3,5 ха са следећим садржајем:
Олимпијски базен димензија 50x25м и дубине 2,10м за одржавање пливачких и ватерпло такмичења, по прописима светске пливачке федерације и рекреатино купање грађана,
Дечији базен, дубине 0,50м са пратећим реквизитима за забаву деце, 2 Базена за непливаче, дубине 1,30м, Рекреативни базен, дубине 1,30м
Базен за систем великих тобогана, дубине 1,50м, Системом тобога у дужини од 600м, међу којима се налазе следећи тобогани: спирални „Bodi Slaid“, тунел „Bodi Slaid“, „Vaid Slaid“, „Мulti Slaid“, „Rafting Slaid“.


Хала спортова површине 5500 m2, изграђена 1978. године. Утакмице и разне манифестације одржавају се сваког викенда. Хала садржи:
Велика сала са паркетом, величине терена 40x20 метара у којој се одвијају тренинзи и утакмице рукомета, кошарке, одбојке, такмичења у боксу, кик боксу, и каратеу као и школска настава и важне манифестације општинског, савезног и међународног значаја. Трибине за публику са обе стране терена имају капацитет 2600 седишта.
Мала сала са паркетом величине терена 20x12 метара у којој се одржавају тренинзи стоног тениса, каратеа, кошарке, школска настава и рекреација у виду фитнеса.
Куглана са четири стазе за тренинге и такмичење куглашког клуба и рекреацију.
Теретана са мноштвом справа за боди –билдинг и рекреацију.
Џудо сала димензија 15x8 метара са струњачама.
Пратећи објекти у виду 8 свлачионица, справарницом, амбулантом, мокрим чворовима.

Поред спортских садржаја, у хали постоје и просторије за допунске делатности и то:
  1. ресторан
  2. бифе
  3. мала сала за прославе
  4. велика сала за породична славља.

Такође у хали је обезбеђен канцеларијски простор за велики број клубова и то:
одбојка (м и ж), карате, стони тенис, кошарка (м), аеро клуб итд.

Испред хале налази се велики паркинг простор за око 1000 возила за потребе Хале спортова, градског стадиона, аква парка, зоолошког врта, а ту се повремено одржавају и одређене манифестације.


Комплекс градског стадиона у Јагодини, представља један од најлепших у централној Србији, а и шире. Комплекс садржи: главни стадион изграђен је по светским стандардима, капацитета 14000 места са наткривеним трибинама, помоћни терен за тренинге свих селекција фудбалског клуба, модерну управну зграду клуба површине 1000 м2 која садржати просторије за свлачионице, амбуланту, савремене мокре чворове, канцеларијски простор, ложу за специјалне посетиоце фудбалских утакмица. Такође у склопу градског стадиона налази се и атлетска стаза, просторије атлетског клуба са канцеларијом и свлачионицама и просторијом за вежбе справама, као и бацалиште за диск и кладиво.


Тениски комплекс садржи три отворена терена са шљаком, отворени терен за мали фудбал са вештачком травом, затворену халу површине 800 м 2 за мали фудбал и тенис са вештачком травом са трибином за публику са 200 седишта и свим пратећим објектима, тениска кућа површине 600 м2 са канцеларијским простором за Јагодински спортски савез, клубове, рестораном, пратећим просторијама, уређеним паркингом и саобраћајницама. Oвај комплекс, у потпуности је опремљен за одржавање врхунских такмичења и рекреацију свих узраста.


Градско стрелиште је опремљено за тренинге и такмичења ваздушним и малокалибарским оружјем; а у плану је и модернизација овог објекта.

Сала за борилачке спортове је опремљена за тренинг бокс и кик-бокс клуба. У току је генерална реконструкција и реновирање овог објекта уз изградњу канцеларијског простора, теретане, сауне...

Сала за шах површине 100 м2 служи за такмичарско и рекреативно бављење овим спортом.

Скејт борд полигон површине око 1000 m2 са великим бројем препрека и справа за рекреацију и такмичење, пре свега пионира, заљубљеника у овај екстремни спорт.
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже