најактуелније:

О ГРАДУ - ЈАГОДИНА ДАНАС

јагодина данас

Јагодина се налази у централној Србији и представља највећи град у Горњевеликоморавској котлини. Град је поред ауто пута, 136 километара јужно од Београда и 100 километара северно од Ниша.

Јагодина се простире у подножју Ђурђевог брда, својеврсног симбола града, лепог и столетним зеленилом украшеног излетишта које краси и први вештачки водопад у Србији, систем фонтана дужине 122 метра и Летња сцена излетишта поток капацитета 1.200 гледалаца, која током летњих месеци угости бројне извођаче забавне, озбиљне и народне музике, а сви концерти су бесплатни за посетиоце.
Зоолошки врт “Тигар”“, једини у Србији јужно од Београда, представља јединствен спој флоре и фауне у коме је свој нови дом нашло више од 80 различитих животињских врста.

Јагодински зоо врт, који је поред појединачних и групних посета постао и незаобилазна дестинација за ђачке екскурзије, уређен је по највишим светским стандардима.
У непосредној близини овог комплекса је и Аква парк, први у Србији, који располаже са седам базена за спортске и рекреативне активности, а од тога једним олимпијским.

Водене атракције за децу и систем тобогана дужине 600 метара права су туристичка мека током летњих месеци. Број посетилаца ове туристичке атракције се мери стотинама хиљада.
У Јагодини је историја опипљива кроз ликове српских светаца, царева, писаца спортиста. Јагодина је шести град у Европи, а први у Србији који има Музеј воштаних фигура. Поставка садржи 29 фигура истакнутих личности из најраније али и најновије историје Србије.

Туристичку презентацију треба свакако употпунити ботаничком баштом Учитељског факултета где се налази 240 биљака од којих 30 изузетно ретких, које расту само на овим просторима.

У зимским месецима Јагодина је препознатљива и по градском клизалишту, изузетно посећеном од стране ђака али и оних мало старијих, капацитета око 100 клизача.
Препоручујемо и посету институцијама културе највишег државног ранга, Завичајном музеју који са богатом збирком преко 100 000 експоната сваком посетиоцу показује вековни ток живота и рада на овим просторима, и Музеју наивне уметности, јединственој установи у земљи, смештеном у једној од најлепших кућа у граду, који чува преко 2500 слика, скулптура, цртежа и графика најистакнутијих наивних уметника из земље и иностранства, као и културно историјским споменицима какви су Народна библиотека, Црква Светог Архангела Михајла, познатија као ''Стара црква'' која садржи плочу по којој се одређује тачна година рођења Кнеза Милоша и Црква Светог Петра и Павла у центру града.

У непосредној близини Јагодине налазе се значајни архитектонски споменици Моравске школе-манастири Јошаница, Каленић, Раваница и Манасија.
У срцу јагодинског туристичко-спортског комплекса налази се шопинг центар „Виво“ , у чијим су објектима локали више од 30 домаћих и светских брендова.

Туристички комплекс до сада је посетило више милиона грађана, што Јагодину издваја на туристичкој мапи Србије и региона, као једну од најпосећенијих туристичких дсетинација.
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже