најактуелније:

Дочекајте Нову 2019. годину на градском тргу у Јагодини уз групу Галија, организатор Скупштина града Јагодине. Почетак концерта је у 22:45. Добродошли! |

Културни центар

Културни центар

Кнегиње Милице бр.25
Тел: 035/222-613


Данашњи Културни центар Јагодине настао је у периоду 1950-1951. године, када је отворена велика сала, једна од најлепших и најакустичнијих дворана у тадашњој Југославији. У том периоду постављени су и темељи мале сале, која је завршена 1964. године. Од наредне, 1965. године овај центар културе ради у оквиру Радничког универзитета све до 1974, када прераста у Омладински културни центар. У том простору одржаване су велике градске манифестације, концерти, позоришне представе, биоскопске пројекције и све оно што је било саставни део културног живота тадашњег Светозарева.

Такође у овом простору давне 1972. године основан је један од најважнијих и данас најстаријих позоришних фестивала у Југославији. ,,Дани комедије'', једини жанровски чист фестивал посвећен комедији. Одлуком Извршног одбора Скупштине општине Јагодина 1997. године, промењен је назив ове установе у Културни центар, те он као Културни центар ,,Светозар Марковић'' постоји и данас.

Културни центар Јагодине је поливалентна установа културе која данас представља средиште културног живота Јагодине. У активности Културног центра Јагодине спадају програми који се одвијају у простору самог Културног центра (сали и фоајеу), као и програми који се одвијају ван тог простора, односно на летњој сцени, затим градском тргу, у сеоским домовима културе, као и у спортској хали ''ЈАССА''.

У програме који се одвијају у оквиру простора Културног центра спадају: позоришни, биоскопски, ликовни, дечји и забавни програми, научне трибине, семинари, саветовања, ђачке академије и друге градске манифестације.

Биоскопски програми спадају у редовне активности Културног центра. Филмови се приказују шест дана седмично, сем четвртка, у пројекцијама од 18 до 20 часова.

Позоришни програми такође спадају у редовне активности Културног центра. С обзиром да то да је успостављена чврста сарадња са Градским позориштем Јагодина, сала Култруног центра четвртом је уступљена њима за извођење представа и то у преподневним часовима за децу, а у вечерњим часовима за одрасле. Сарадња је успостављена и са позоришном групом ''Арт круг'' из Јагодине, затим са драмским студиом јагодинске Гимназије, са ''Великим театром'', Дечијим позориштем Јагодина, као и са другим удружењима грађана који се баве театарском делатношћу. Велики значај за сам Културни центар јесте и његово прикључивање пројекту ''Србија у Србији'', спроведеном од стране Министарства културе Републике Србије.

У јагодинском културном центру одржавају се и концерти класичне, забавне, рок и поп музике. Такође, редовно се одржава и манифестација ''Музичка јесен''.

Једна од понуда Културног центра јесу и промоције књига завичајних писаца, као и књижевне вечери у сарадњи са књижевницима, како из Јагодине, тако и из целе Србије. Што се тиче научних програма, одржано је више трибина из области здравства, културне политике, као и међуетничких односа. Такође, у Културном центру одржана је и Централна Светосавска академија у организацији јагодинске црквене општине.

Током 2010.године Културни центар Јагодине успоставио је сарадњу са неколико амбасада, као и културних центара страних земаља, што је урадило и богатом културном разменом. Тако су организовани ''Дани Бразила у Јагодини'', као и ''Месец Русије у Јагодини''.

Програм галерије Културног центра карактерише један отворени концепт који се огледа пре свега у настојању да се одговори на највише захтеве јагодинске ликовне публике али и у представљању младих неафирмисаних аутора, радова ликовних удружења и ликовног стваралаштва деце и омладине.

Такмичење рецитатора ''Песниче народа мог'', представља традиционалну манифестацију која се одвија са циљем да афирмише поезију. Културни центар Јагодина трационално је и домаћин Окружне смотре рецитатора.

На градском тргу у Јагодини одвијају се концерти народне и забавне музике поводом већих празника као што су дочек Нове године, дочек православне Нове године и Дан града.

На летњој сцени од 2005. године одржавају се културни програми намењени свим структурама посетилаца. Од 01.маја до краја августа, а понекада чак и до половине септембра, сваког петка, суботе и недеље, приређују се концерти народне, забавне и класичне музике, глумачки и кабаретски наступи, као и комплетне представе, наступи културно-уметничких друштава и слично.

Културни центар Јагодина самостално или у сарадњи са културно-уметничким друштвима и Месним заједницама са подручја граа Јагодина традиционално организује манифестације које се одвијају према календару Савеза аматера Србије.

Исто тако Културни центар Јагодина, традиционално организује манифестацију ''Сусрети села'' која има за циљ очување и промоцију културно-уметничког и обичајног наслеђа са територије Јагодине. На овој манифестацији сваке године учествује више од стотине појединаца, као и народних стваралаца.
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже