најактуелније:

Активности - наша села

наша села

Јагодинска локална самоуправа протеклих година дала је конкретан допринос развоју села и пољопривреде. Интезивно се ради на развоју свих сеоских месних заједница, као и на изградњи капиталних инфраструктурних објеката, културних и рекреативно спортских објеката и на спровођењу социјалне политике и здравствене заштите. Радови на уређењу комуналне инфраструктуре подједнако се извође како у граду тако и на селу.

Локална самоуправа је 2004. године донела Одлуку да пољопривредни произвођачи којима је пољопривреда једино занимање, не плаћају пијачне услуге, а продавци млечних производа могу бесплатно да продају своје производе у климатизованим условима.

У току 2005. године локална самоуправа је обезбедила кредите за чисте пољопривредне произвођаче и финансирала је камате на те кредите.


На Зеленој пијаци у Јагодини 2011.године отворена је модерна, климатизована Хала за млечне производе, опремљена расхладним витринама и плазма телевизором и самим тим млечним прозвођачима створени су адекватнији услови за рад, по светским стандардима.


15.августа 2011.године, на јавном извлачењу у Хали спортова ЈАССА, 210 пољопривредних произвођача који чувају једну или више крава, добило је високо-млечне стеоне јунице које је град Јагодина увезао из Баварске.

Овом приликом јавно су извучена и имена добитника 210 телади од тих јуница;


Такође из буџета града обезбеђена су средства за бесплатно осемењивање крава и вакцинисање животиња од заразних болести. Обезбеђивана су средства за санацију путева за жетву, накнада противградним стрелцима, као и средства намењена за испитивање земљишта и за заштиту биља и послова на селекцији и матичењу стоке.

Традиционално три године за редом пољопривредници јагодинских села посећивали су Сајам пољопривреде у Новом Саду, као и Сабор трубача у Гучи о трошку локалне самоуправе.

У 90% села асфалтирана је свака улица или сокак. Ради се и на побољшању водоводне мреже, као и гасификационе мреже.

Локална самоуправа уложила је значајна средства за изградњу, реконструкцију и опремање домова културе и библиотека у селима на територији града Јагодине. Многи домови културе су поново заживели, у њима се организују многобројне културне манифестације где наступају културно уметничка друштва села и познати естрадни уметници током године.
Доласком нове власти оживело је такмичење под називом "Сусрети села" у оквиру кога смо поново били у прилици да видимо српску традицију, фолклор и богато народно стваралаштво.

У циљу развоја спорта на селу изграђени су терени за мале спортове. До сада су изграђена, ограђена, асфалтирана и осветљена око 47 таква терена у селима. Из буџета града финансирају се и школске спортске активности и рекреативни спорт са намером да младе окрене спорту. Значајна средства се издвајају и за сеоске фудбалске клубове.

Велика средства уложена су у изградњу, обнову и реконструкцију сеоских школа и дечјих вртића у селима, те су на тај начин створени подједнаки услови за школовање градске и сеоске деце.

Локална самоуправа у протеклих осам година створила је услове за један квалитетнији живот у свим сеоским месним заједницама, чиме су млади људи добили стимуланс да остану на селу и ту остваре своју егзистенцију.


И у наредном периоду локална самоуправа ће значајну активност усмерити на развоју села и интензивирању пољопривредне производње.
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже