најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

28.Август 2023
Одржана седница Скупштине града Јагодине

У Јагодини је прошлог петка одржана 27.седница Скупштине града којом је председавао председник Скупштине Драган Марковић Палма. Усвојене су све тачке дневног реда. Између осталог одборници су усвојили одлуку о изменама и допунама одлуке о буџету града Јагодине за 2023.годину, којом се како се наводи у образложењу, планирана средства у буџету повећавају за око 7 одсто. Врши се повећање прихода и примања, као и повећање расхода. Повећавају се планирана средства за извођење радова на одржавању локалних и некатегорисаних путева, за извођење радова на санацији штете на путевима, мостовима и другим инфраструктурним објектима изазване бујичним поплавама. Након седнице челници града и одборници коментарисали су одличну, летњу туристичку сезону у Јагодини.

Ратко Стевановић, градоначелник Јагодине: ,,Туризам у Србији може да буде јако уносна привредна активност и ако се томе приступи организовано и плански, обезбеде одговарајућа средства, пошто мислим да Влада Републике Србије треба да се ангажује и да уложи та средства у поједине локалне самоуправе које имају потребу и имају шта да прикажу грађанима Србије и онима који долазе из иностранства. Тај пример, рекао бих, то је град Јагодина, која је до 2004.године била просто непозната на тој туристичкој мапи. Ретко је ко долазио, можда ко има неког рођака. Доласком Јединствене Србије и председником Скупштине града Јагодине Драгана Марковића Палме тада, програмски се приступило решавању проблема туризма у Јагодини изградњом објеката који су данас познатии у Србији и у региону. Ти и такви објекти су привукли разне екскурзије ученика, пензионера и друге групне посете, али с друге стране имамо данас и људе који већ дуже време долазе у Јагодину на годишњи одмор. Значћи они не путују на море, већ долазе овде, у Јагодину где имају релативно јефтино приступ свим тим туристичким садржајима, јефтино становање. То значи да је туризам једна изузетна покретачка индустрија која може да покрене друге активности. Ти људи који долазе потребна им је храна, воће, поврће, пиће, чиме помажу пољопривреди. С друге стране, људи желе да се у такве градове доселе и они који долазе траже објекте где ће боравити десет, петнаест дана, што подстиче стамбену изградњу. А нема већег подстицаја за развој неке земље него што је стамбена изградња. Ту иде све, од пољопривреде, дрвно – прерађивачке индустрије, електро индустрије, водоводних материјала. Укупна индустрија једне земље се ангажује на томе и Јагодина је то остварила, да данас постане добро изграђен град са новим хотелима, стамбеним објектима, које туристи користе и зато је ових година остварен један огроман прилив туриста у Јагодину. Мислим да смо на челу туризма у Србији', закључио је Стевановић.

Горан Милосављевић, одборник СПС-а у Скупштини града Јагодине: ,,Ова туристичка сезона, могу да кажем, је била изузетно успешна, као и претходних година. Оно што је интересантно је да Јагодина као град до пре петнаестак година уопште није имао било какву туристичку понуду. Међутим, оним што је Јагодина направила, почев од Аква парка, Зоолошког врта, Музеја воштаних фигура и Градског парка ,,Ђурђево брдо' ми смо данас постали туристички центар не само у Србији и регфиону, већ и много шире. Ове године је можда било и највише, од свих сезона, посетилаца који нису из Јагодине и Србије. У односу на претходне сезоне када, су људи обично долазили на викенд или продужени викенд, сада су овде буквално проводили своје летње одморе у трајању од седам до десет дана. Било је много туриста из европских земаља, али и са других континената. Можемо да кажемо да је туризам данас у Јагодини, једна од водећих привредних грана, која запошљава огроман број људи и доноси огромне приходе буџету града', рекао је Милосављевић.

Иван Стаменковић, заменик градоначелника Јагодине: ,,Оно што је обележило ову туристичку сезону у нашем граду је видно повећан туриста који бораве у Јагодини и број дана које проводе овде, у односу на претходне сезоне. Увећан је негде десет до петнаест пута. Основ за све то јесте феноменална понуда коју пружа наш град са комплетним садржајима, које нема ниједан град у Србији. Повећана је посета свим туристичким атракцијама, али и културним институцијама као што је Завичајни музеј, Музеј воштаних фигура, а ту је и манифестација ,,Јагодинско културно лето', где су туристи и грађани Јагодине да прате концерте на две локације у нашем граду, у излетишту ,,Поток' и у центру града', рекао је Стаменковић.

Горан Јеличић, одборник ПОКС-а у Скупштини града Јагодине: ,,Још ранијих година град Јагодина је препознао туризам као озбиљну привредну грану и прављењем Аква парка, Зоолошког врта, Музеја воштаних фигура и осталих пратећих објеката дошли смо у тај стадијум да је Јагодина у централној Србији једна од водећих туристичких дестинација. Поред тога, рађени су и инфраструктурни пројекти који су допринели ојачању туризма у Јагодини. Такође, то је довело до тога да се наши привредници укључе у градњу објеката за смештај туриста, што је у интересу свих грађана Јагодине', констатовао је Јеличић.

Душан Марковић, одборник ,,Бунт – Праве Србије' у Скупштини града Јагодине: ,,Имали смо прилике да видимо да је Јагодина показала да је лидер утуризму и ове летње сезоне. После Врњачке Бање која је дуги низ година била лидер у туризму, Јагодина је ове године преузела примат и постала град који је имао највећи број туриста по глави становника што јасно показује да се овдашња локална власт добро односи према граду, добро односи према туризму, обзиром да је то једна грана који доприноси развоју не само нашег града, већ целог Поморавског округа', рекао је Марковић.

Одборници су усвојили и решење о именовању дипломираног грађевинског инжењера Бобе Томића, за вршиоца дужности директора Јавног предузећа ,,Уређење и јавно осветљење', који је и до сада обављао ову функцију.

Галерија фотографија

Коментари
0
175

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 + 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже