најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

26.Јун 2023
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао поплављена подручја

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма обишли су, у суботу, поплавама погођена подручја на територији града Јагодине.

Најпре су обишли село Драгошевац код Јагодине где се због велике количине падавина, половином јуна, излио локални поток и поплавио велики број домаћинстава и њива. Санације штете је у току.

Министар Весић је истакао да је Јагодина град који је у Србији можда и најтеже страдао. По његовој оцени штета коју су у јагодинском селу Драгошевцу изазвале бујичне воде је огромна.

„Ми морамо сада системски да приступимо решавању проблема. За време поплава 2014. године после несреће која се догодила у Обреновцу, урађено је на десетине и десетине километара обало утврда и киша која је сада пала направила је много мање последица. Нажалост, није урађено све. Нису урађени сви водотокови, а овај поток, на пример, никада није изливао. Зато је неопходно да системски приступимо овом решењу. Најпре треба утврдити стање свих водотокова, потом предложити мере и онда да држава са локалним самоуправама обезбеди новац како би се уредили сви водотокови. То ће значити бољу заштиту људи, али ћемо их и боље чувати, јер нећемо бацати ствари и неће бити закрчени, што често ствара проблем. Апелујем на грађане да осигуравају своја домаћинства и пољопривредне усеве, јер у појединим случајевима субвенција државе је и до 70 одсто. Захваљујем се Драгану Марковићу Палми што град Јагодина није чекао на државу, већ је од средстава из локалног буџета почео да санира штету на поплављеним домаћинствима и путевима“, казао је министар Весић.

Весић је рекао да држава већ у многим местима у Србији ради на обнови мостова и путева и подсетио на речи председника Србије Александра Вучића да неће бити куће у Србији која је поплављена, а да не буде обновљена.

Што се тиче штете на путевима, којима управља држава, процена штете је између 2,2 и 2,5 милијарди динара.

„Већ смо кренули да их обнављамо. У Пожеги радимо два моста, у Косјерићу санирамо уништене путеве, у Ивањици, а како се вода повукла, у Адранима код Краљева данас обнављемо срушени мост, а радимо и мост између Слатине и Мрчајеваца“, рекао је Весић.

Драган Марковић Палма се сложио са министром Весићем да је штета од поплава на територији града Јагодине огромна и додао да су велики проблем и поплављени усеви, пре свих поља под пшеницом где је почетком јула требало да почне жетва.

„Морамо да видимо како ћемо тим људима да надокнадимо штету. Како да повећамо обале водотокова због којих су поплављени и како да помогнемо свакој породици која је претрпела штету у поплавама. Ми смо поплављенима одмах помогли на тај начин што смо им уручили хигијенске и прехрамбене пакете. Сада се као проблем јавља и поплављени намештај као и бела техника, код које су прегорели електромотори. Сигуран сам да ће уз помоћ министарства на чијем је челу Горан Весић, као и председника Александра Вучића, 80 одсто онога што је уништено бити и обновљено“, рекао је Марковић.

Марковић је казао да ће град Јагодина наставити са пружањем помоћи поплављенима, не само у Драгошевцу већ и у другим поплављеним селима на подручју града Јагодине. Предложио је да министар Весић и он за двадесетак дана дају извештај о томе шта је све урађено и где су средства за помоћ поплављенима отишла. Од министра је затражио и да ресорно министарство помогне при обнови пољских путева који су такође погођени поплавама.

Поред јагодинског села Драгошевца које је најтеже страдало у недавним поплавама, Марковић и Весић су обишли и два моста на Белици у Јагодини. На мосту код фабрике Елмос су се водиле борбе да река не изађе из свог корита и поплави град. Уз велики напор свих надлежних служби као што екипе ЈКП ,,Стандард“, ватрогасаца и волонтера Црвеног крста у томе се и успело. Други мост је камени мост у близини болнице. Тај мост је, у време обилних киша, био затворен за осаобраћај јер је река дошла до самог моста.

Обиласку су присуствовали поред представника надлежених служби јагодинске локалне самоуправе, градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић и посланик Српске напредне странке Никола Радосављевић.

Галерија фотографија

Коментари
0
122

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 4 * 1 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже