најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

20.Јун 2023
Одржана седница Скупштине града Јагодине

„Морам да се захвалим на помоћи Министарству унутрашњих послова, Сектору за ванредне ситуације, Јавном предузећу ,,Србијаводе“, волонтерима Црвеног крста и нашим јавним предузећима на челу са ЈКП ,,Стандард“ чији радници су уложили највећи труд да спасимо град“, рекао је градоначелник Јагодине Ратко Стевановић.

У Јагодини је у понедељак одржана 25.седница Скупштине града Јагодина којом је председавала заменица председника скупштине Снежана Вукашиновић.

Усвојене су све тачке дневног реда, између осталог неколико предлога аката из области буџета града, затим је усвојен Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за град Јагодину за 2023.годину. Одборници су усвојили неколико одлука из области урбанизма и одлука о отуђењу непокретности из јавне својине града. Такође су усвојене и одлуке из области друштвених делатности.

Након седнице обратили су се одборници и коментарисали ситуацију са поплавама и елементарним непогодама на територији Јагодине.

„Територију нашег града од 26.маја, затим 2.и 3.јуна, између 11. и 12.јуна и 15.и 16.јуна задесиле су изузетно велике падавине какве се не памте овде. Можда чак и веће него 2014.године. Падавине су изазвале катастрофалне штете. Највеће штете су у Трнави и Драгошевцу. Град је организовано проступио санирању штете. Процењује се да је било више од 100 литара по метру квадратном кише и поред свих напора дошло је до плављења дела града у насељу Стрелиште и Сарина међа. Половином јуна је била одбрана нашег града и успели смо да га одбранимо од поплава. Морам да се захвалим на помоћи Министарству унутрашњих послова, Сектору за ванредне ситуације, Јавном предузећу ,,Србијаводе“, волонтерима Црвеног крста и нашим јавним предузећима на челу са ЈКП ,,Стандард“ чији радници су уложили највећи труд да спасимо град“, рекао је градоначелник Јагодине Ратко Стевановић.

„Током ових поплава су све службе биле у служби грађана и штете се већ санирају. Сви грађани који су били погођени поплавама имали су адекватну помоћ. Снабдевени су храном и пијаћом водом. Веома је значајно што је локална самоуправа пре неколико година продубила корито река Лугомир и Белица. Да то није урађено штета би била већа. Све службе су биле на високом нивоу у овој ванредној ситуацији“, истакао је начелник Поморавског округа Горан Милосављевић.

„Против природе се не може али оно што можемо да учинимо је да на сваки могући начин успемо да сачувамо град, куће, животе људи. И ми смо успели у томе. Било је више критичних ситуација, од 26.маја се боримо са поплавама. Ванредно стање у Јагодини је још увек. Ја сам обишао сва места и дао сву могућу логистику коју сам могао. Република, ЈП ,,Србијаводе“, Сектор за ванредне ситуације максимално су изашли у помоћ. Такође су много помогла и наша комунална предузећа, као и ватрогасне јединице. Људи су на терену данима и имам само речи хвале за њих. Ноћима нисмо спавали. Највише су угрожена домаћинства и инфраструктура у селу Драгошевац. Ја сам успео преко Министарства одбране да доведем војску како би помогла угроженим домаћинствима. Надам се да ћемо у наредном периоду да будемо боље припремљени. Задњи пут поплаве су биле 2014.године и не смемо те мале потоке и реке да подцењујемо већ да знамо да оне могу да буду велике бујице. Хвала Богу није изгубљн ни један људски живот. Гледамо да побољшамо услове за живот свих наших мештана“, рекао је шеф одборничке групе СНС у Скупштини града Јагодине Никола Радосављевић.

„Непогоде које су нас задесиле у протеклим данима јесу нешто на шта смо делимично били спремни али нико није очекивао толики обим падавина. Добро је да су корита река била сређена јер ко зна какве би последице биле да то није урађено. У овим тешким тренуцима сви смо били хомогени, свако је на свој начин помогао у одбрани од поплава. Драго ми је да су и колеге из других политичких партија били на терену“, рекао је одборник ,,Бунт - Права Србија“ у Скупштини града Јагодине Душан Марковић.

„Сцене као из апокалипсе свакако нису пријатне када се дешавају у вашем граду. Јагодина је учинила све да ове и прошле године очисти корито реке Белице. Сви који су поплављени добиће надокнаду колико су град и држава у могућности. Али бих апеловао на грађане да не бацају у корита реке шут и разне неорганске ствари које не могу да се разложе“, казао је одборник ПОКС-а у Скупштини града Јагодине Горан Јеличић.

„Велика катастрофа је погодила наш град. Ја сам први предлагао рушење бране на неколико места како бисмо спасили град од поплава јер је боље поплавити њиве и земљу где нема кућа него угрозити град. Ја сам сваког дана са 20 до 30 својих активиста био на терену. На многа места смо стигли први. Грађани нам верују и звали су нас да решимо неке проблеме. Позивали смо јавна предузећа да грађанима донесу песак, камен, џакове, воду за пиће. Како сам мислио да ће бити, ипак је прошло добро. Хвала мојим активистима који су помагали грађанима јер има доста старог становништва“, рекао је одборник листе ,,Нећемо да ћутимо“ у Скупштини града Јагодине Мита Арсић.

Галерија фотографија

Коментари
0
221

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 - 6 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже