најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

19.Март 2023
Састанак привредника из Аустрије и Србије у Бечу

У Бечу је председник Парламентарне групе српско – аустријског пријатељства у Скупштини Србије и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма окупио аустријске и српске привреднике и на састанку привредника Србије и Аустрије се захвалио аустријским компанијама које већ раде у Србији и Јагодини и позвао друге да дођу у Србију и отворе фабрике. Састанку су присуствовали власник компаније „Шибел“ Клаус Шибел, чија је компанија већ почела производњу у Јагодини, затим Жељко Воцинкић, генерални директор компаније ПОРР за  Балкан, а компанија „ПОРР“ запошљава широм света 22 000 људи и прошле године је имала промет од 6 милијарди евра, Патрик Волкерт чија компанија се бави некретнинама и грађевинарством у Аустрији и има 260 радника, Рудолф Хаис, власник грађевинске компаније „Рохачек“, Бен Хајрадин - власник компаније „Персоналити“, Младен Филиповић, председник Привредне коморе Републике Српске у Аустрији, Зоран Калабић, директор компаније “Ера 4мобилиен“ у Бечу, који је и добитник признања од председника Србије Александра Вучића на Дан државности Србије, Дејан Качавенда- директор компаније за финансије и осигурање „Ерге група“, Горан Крстић, власник компаније која се у Аустрији бави транспортом, Дико Митровић, власник грађевинске компаније у Бечу и многи други. 

„Желим на почетку да се захвалим аустријским компанијама које већ раде у Србији и Јагодини, а посебно компанијама „ПОРР“ и „Шибел“ које су отвориле своје фабрике и погоне у Јагодини, а све остале позивам да инвестирају у Србији и отворе фабрике, јер је Србија најсигурнија и најстабилнија држава у Европи. Већина градова у Србији даје бесплатну локацију за изградњу фабрике, а држава Србије даје субвенције на основу броја радника и на основу висине инвестиције, тако да је Србија најповољнија за инвестирање у Европи. Ако је компанија „Фишер“, која је 5. по економској моћи у Немачкој изабрала Србију и Јагодину да отвори фабрику и сада проширује производњу, онда сигурни будите да у Србији постоји сигурност капитала, курс евра мирује, у Србији је политичка стабилност и Србија је данас на међународном плану популарнија него икада. У Србији је данас просек плате 730 евра, а у државама Европе 1500 евра, али више грађанин Србије може купити за 730 евра, него грађанин Аустрије или неке друге европске земље за 1500 евра. Поред тога у Србији су енергенти најјефтинији и пореске стопе најниже. Када неко хоће да отвори фабрику у Јагодини, ја му дам број телефона од власника компаније која већ послује у Јагодини и он ће вам најбоље рећи да ли је задовољан. Ти власници фабрика који раде у Јагодини су наши најбољи амбасадори. Од онога што се договоримо град Јагодина испуњава 130 посто, као и држава Србија према инвеститорима, дакле 30 посто више од договореног и имате максималну логистику", рекао је Марковић. 

Власник аустријске компаније „Шибел“ која је већ почела са производњом у Јагодини, а производи велике машине и турбине углавном за нафтне компаније, Клаус Шибел рекао је да је све тачно што је Драган Марковић Палма рекао. 

„Пре 4 године сам имао част да упознам господина Палму и да кренемо у сарадњу између града Јагодине и моје компаније. Могу да потврдим да све што је господин Палма рекао тачно. За време пандемије имали смо, као и сви остали у Аустрији проблема са растом цена, али знали смо да ћемо у Јагодини да завршимо посао и моја компанија „Шибел“ је већ почела са производњом у Јагодини и ускоро стижу и нове машине. Отварање фабрике у Јагодини је одлична одлука моје компаније“, рекао је Клаус Шибел. 

Генерални директор компаније ПОРР за Балкан Жељко Воцинкић рекао је да та компанија у Јагодини перфектно функционише. 

„Компанија ПОРР запошљава широм света 22 000 људи и наш промет је прошле године износио 6 милијарди евра. Компанија ПОРР дуго ради у Србији на бројним инфраструктурним пројектима и пројектима депонија и рециклаже. Могу да кажем да у Јагодини и околини запошљавамо 550 људи и да ПОРР у Јагодини перфектно функционише. Оно што је наш следећи пројекат је водени пут Дунавом до Србије, којим ћемо лакше моћи да довозимо разне грађевинске материјале“, рекао је Воцинкић. <p> 

Рудолф Хеис из компаније „Рохачек“ као и Дејан Качавенда из компаније за финансије и осигурање „Ерге група“ изразили су интересовање за инвестирање у Србији и Јагодини. Власник компаније „Ера 4мобилиен“ Зоран Калабић захвалио се Драгану Марковићу Палми на овом сатанку са аустријским и српским привредницима. Марковић је у закључку још једном позвао аустријске инвеститоре да дођу у Србију и увере се да се Србија развија муњевитом брзином. Састанку српских и аустријских привредника у Бечу, присуствовали су и заменик шефа посланичке групе Јединствене Србије Живота Старчевић, градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић, као и бројни српски и аустријски новинари. 

Галерија фотографија

Коментари
0
190

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 + 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже