најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

14.Март 2023
Конференција за новинаре поводом одласка 350 студената и просветних радника у Беч

У Скупштини града Јагодине одржана је конференција за новинаре поводом одласка студентске делегације у Беч, а која ће у главном граду Аустрије боравити од 14. до 16. марта. 

Организатор овог путовања је Скупштина града Јагодине, а сав трошак платили су донатори. На челу ове делегације, у којој су поред студената и политичари и привредници, је  председник Јединствене Србије, председник Парламентарне групе српско-аустријског пријатељства у Скупштини Србије и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма. 

„Ово је 12. година како водимо студенте у Беч, са две године паузе због пандемије корона вируса. Цео трошак овог путовања платили су донатори и ниједан динар у ове сврхе није отишао ни из буџета Републике Србије ни из буџета града Јагодине и ја желим да се захвалим донаторима. Највећи број студената су Јагодинци који студирају у Јагодини или другим градовима Србије, а у делегацији су и студенти из 17 градова Србије који студирају у Јагодини и укупно су у делегацији студенти са 50 факултета из Србије. Они ће обићи Бечки универзитет, као и знаменитости главног града Аустрије, који је више пута проглашаван за најбољи град за живот, за зелени град, као и за град сигурности у Европи и свету. Политичко-привредни део делегације имаће састанак са председавајућим Одбора за међународне послове Скупштине града Беча Петером Флориабшутцом, а тема тог састанка биће ,,Србија на европском путу“, односно да Аустрија, као и до сада, подржава Србију у њеним евроинтеграцијама. Имаћемо састанке и са аустријским привредницима. Као резултат таквих досадашњих састанака је долазак познате аустријске компаније ПОРР у Јагодину, захваљујући чему је дислоцирана депонија из готово самог града Јагодине на другу удаљену локацију, а након моје посете аустријској компанији ,,Шибел” која производи велике моторе за турбине и друга велика постројења, компанија „Шибел“ ће априла ове године отворити фабрику у Јагодини, која је завршена и само се чека да стигну машине“, рекао је Драган Марковић Палма.

„Када сам био у Бечу прошле недеље и када смо договарали појединости око доласка српских студената уверио сам се на лицу места колике су плате и колико кошта живот у Бечу. Разговарао сам са више људи који раде у продавницама и ресторанима као продавци и конобари и рекли су ми да се њхове плате крећу између 1.100 и 1.500 евра, а цена најма стана, плус инфостан је око 1.000 евра, а уз то је све скупље него у Србији. У то ће се уверити и наши студенти наредних дана у Бечу. Ја се борим да наши студенти виде Европу, да виде како се живи и да се увек врате у своју земљу Србију и у својој земљи се запосле и оснују породице. Србија је држава економски сигурна, политички стабилна, са најмањим пореским стопама и са курсом евра који се не мења. О овом путовању сам, као и увек до сада, обавестио и председника Србије Александра Вучића и након повратка ћемо поднети извештај шта смо видели и шта је резултат тог путовања“, казао је Марковић. 

На конференцији за медије говорили су студенти и професори који су се захвалили граду Јагодини на организацији овог путовања. Студенти су са 50 факултета из 17 градова Србије и то из: Јагодине, Крагујевца, Краљева, Пожаревца, Смедерева, Параћина, Ћуприје, Пирота, Варварина, Аранђеловца, Зајечара, Лапова, Рековца, Ражња, Тополе, Власотинца и Свилајнца. 

„Захвалио бих се Скупштини града Јагодине зато што су петоро наставника Факултета педагошких наука чланови ове делегације. Пошто је циљ нашег одласка посета Универзитету у Бечу који баштини традицију дужу од 650 година, надамо се да ћемо имати прилику да упознамо колеге са универзитета који су из нама сродних области и да ћемо успоставити сарадњу“,  рекао је професор методике наставе математике на Факултету педагошких наука у Јагодини проф.др Ненад Вуловић.

„Захваљујем се Скупштини града у име свих професора средњих школа који путују у Беч. Јагодина јесте много мања од Беча али има богат туристички садржај тако да ученици којима ја предајем предмете из области туризма могу кроз практичну наставу да стичу значајна искуства која ће им користити у даљем школовању и раду. Верујем да ћемо уживати у разгледању свих знаменитости које Беч, као европска метропола и престоница културе“, истакла је професор туристичке групе предмета у ЕТШ ,,Славка Ђурђевић” у Јагодини Драгана Милетић.

„Од колега који су путовали претходних година чула сам само речи хвале. Сигурна сам да ће нам ово путовање користити у даљем раду јер ћемо посетити Универзитет у Бечу и друге културно-историјске знаменитости Беча“, рекла је професор разредне наставе у ОШ ,,Бранко Радичевић” у Бунару Милица Павловић.

„Никада нисам био у Бечу. Сматрам да је ово лепа прилика да упознам један нови град. Факултет који студирам нуди велике могућности запошљавања у иностранству али ја се надам да моја будућност може да се веже за Србију и да останем у Јагодини. У Индустријској зони у Јагодини има све више страних компанија где могу да нађем посао у струци“, истакао је студент друге године на Електротехничком факултету у Београду Бранислав Ћујић из Јагодине.

„Ово путовање ме радује и од великог ми је значаја јер ћу моћи да се упознам са културном, знаменитостима и уметношћу Беча. Захвалила бих се свом граду на пруженој прилици“, казала је студенткиња четврте године на Академији уметности у Новом Саду Софија Миленковић из Јагодине.

„Након студија планирам да се вратим у Јагодину јер захваљујући великом броју инвеститора и отварању нових радних места олакшано је запошљавање младих људи. Захвалила бих се граду на могућности да путујем у Беч. Драго ми је што ћу упознати светску метрополу јер до сада нисам била у Бечу“, рекла је студенткиња четврте године на Филозофском факултету у Нишу Марија Мијушковић из Јагодине.

„Ми Јагодинци смо до сада имали привилегију да идемо три пута на море, два пута у Црну Гору и као матуранти у Грчку и то бесплатно у организацији Скупштине града Јагодине. Сада имамо прилику да идемо у Беч што је јако лепо“, казао је студент четврте године на Факултету техничких наука у Чачку Милош Лазић из Јагодине.

„Разлог због кога сам одлучила да упишем Факултет педагошких наука у Јагодини је пре свега дуга традиција факултета и моја љубав према овом послу али и због тога што је Јагодина сигуран град који нуди доста могућности студентима. Једна од тих могућности је одлазак у Беч“, рекла је студенткиња четврте године на Факултету педагошких наука у Јагодини Миња Павић из Аранђеловца. 

„Драго ми је што град Јагодина поред својих суграђана води и нас студенте из других градова у Беч. Такође имамо и друге погодности које град пружа. Захвалила бих се у име свих студената са Факултета педагошких наука који иду у Беч“, казала је студенткиња треће године на Факултету педагошких наука у Јагодини Јована Јовић из Власотинца.

Конференцији за новинаре присуствовали су и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић.

Галерија фотографија

Коментари
0
644

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 2 * 8 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже