најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

28.Фебруар 2023
Делегација грчког острва Крит посетила Јагодину

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма примио је делегацију грчког острва Крит у којој су били градоначелник града Аноја Сократис Кефалојанис, заменици гувернера Крита Јоргос Пицулис и Никос Ксилурис, почасни конзул Србије у Грчкој Никос Пападандонакис, као и амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић. Марковић је истакао да је Грчка  искрен пријатељ Србије. 

„Грчка је држава која није признала једнострано проглашено независно Косово и председник Србије Александар Вучић и премијер Грчке Киријакос Мицотакис имају веома добру сарадњу у интересу грађана Србије и Грчке. Ја се захваљујем држави Грчкој, премијеру Мицотакису на свеобухватној подршци Србији. И отац данашњег премијера Грчке Константин Мицотакис био је такође велики пријатељ Србије“, рекао је Марковић. Било је речи и о економској сарадњи две земље.

„Грчка и Србија требају да појачају економску сарадњу на начин да Грчка за оно што увози из других земаља да Србији приоритет, јер су грађани Србије најбројнији туристи у Грчкој током летње сезоне и зато је потребно да се, осим туристичке, појача и економска сарадња између две земље. Када неко пита грађанина Србије “где ћете на море”, одговор је у милион случајева “у Грчку” и наши грађани и треба да иду на море тамо где нас воле и поштују, а то је Грчка, која је, како ја то често кажем “наша друга кућа“. Наши гости са острва Крит су наши пријатељи, а Крит је једно до најлепших острва у Грчкој“, казао је председник Јединствене Србије и Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма, који је и почасни конзул Грчке у Србији.Марковић је на заједничкој конференцији са гостима из Грчке, рекао да град Јагодина наставља са праксом вођења студената у Беч.

„Од 14. до 16. марта у организацији града Јагодине, а о трошку донатора, у главном граду Аустрије ће боравити 350 студената и просветних радника. Ради се о студентима из Јагодине који студирају у свом граду или у неком другом граду у Србији и студентима који су из других градова, а студирају у Јагодини, граду, који на основу броја становника има највише студената у Србији. Они ће у Бечу обићи чувени Бечки универзитет, као и историјске знаменитости тога града, а политички део делегације имаће састанке у Савезном парламенту Аустрије. Тако се враћамо нашим активностима које смо имали пре пандемије корона вируса. Такође, од 30. маја до 4. јуна у Грчкој ће боравити 1.200 људи и то је пракса коју радимо већ 15 година. Највећи број путника биће из Јагодине. За оба ова путовања све трошкове сносе донатори и ниједан динар у те сврхе неће ићи ни из републичког ни буџета града Јагодине, а један од донатора је и Јединствена Србија са свог страначког рачуна, од новца који добија на основу 8 посланика у Скупштни Србије и на тај начин Јединствена Србија враћа новац онима који и пуне буџет, а то су грађани“, изјавио је Марковић.

„Ми смо упознати са свим што ради град Јагодина и како функционише Јагодина као локална самоуправа. На основу свега тога могу рећи да је град Јагодина веома успешна и права локална самоуправа за пример. Са великом пажњом смо пратили све резултате града Јагодине и оно што је пример је чињеница да сав новац који се слива у буџет града Јагодине враћа се њеним грађанима, као што је на пример бесплатан превоз за све ваше грађане и помоћ угроженом становништву. Односи Грчке и Србије имају дубоке корене у православљу, а и вековима смо били на истој страни и данас, у савремено време, настављамо са пријатељством и сарадњом. Циљ нашег доласка је и да заинтересујемо грађане Србије за острво Крит, са којим ће из Београда током сезоне бити успостављено 7 летова недељно до Ираклиона и Ханије. Желимо да се наша сарадња, осим на туристичком плану, појача и на економском плану“ рекао је градоначелник града Аноје Сократис Кефалојанис. Након конференције за новинаре, којој су присуствовали и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић, гости и домаћини су разменили пригодне поклоне. 

Гости из Грчке обишли су и јагодински туристички комплекс, први Аква парк у Србији, једини Музеј воштаних фигура у овом делу Европе, највећи вештачки водопад у региону у излетишту Поток, као и Зоолошки врт и били су одушевљени свиме што су видели у Јагодини.

Галерија фотографија

Коментари
0
170

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 1 * 7 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже