најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

23.Јануар 2023
Отворена реновирана школа и амбуланта у Старом Ланишту

У јагодинском селу Старо Ланиште је првог дана другог полугодишта отворена потпуно реновирана основна школа, за ученике од 1. до 8. разреда из села Старо Ланиште, Ново Ланиште и Кочино Село. Издвојено одељење Основне школе ,,Љубиша Урошевић“ у Старом Ланишту похађа 36 ученика а у склопу школе је и вртић где има деветоро деце. Отворена је и нова амбуланта за мештане Старог Ланишта. Овој свечаности присиуствовао је и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма.

„Комплетно реновирање овог објекта коштало је 45 милиона динара, од тога 30 одсто средстава је дала држава Србија, а 70 одсто је обезбедила Скупштина града Јагодине. Та средства нисам обезбедио ја лично, већ смо уштедели. На месечном нивоу Скупштина града Јагодине штеди између 8 и 10 милиона динара на основу онога што смо имали право по закону да трошимо, а нисмо трошили. Не купујемо аутомобиле и плате примају само они који раде и зарађују, а не политичари зато што је њихова политичка партија победила на изборима. Основна школа има грејање на гас, нову кухињу са трпезаријом, салу за физичко са свим потребним средствима, два спољна спортска терена, информатичку учионицу са компјутерима, а у објекту где је школа, направљена је нова амбуланта за мештане Старог Ланишта у којој ће лекар радити два пута недељно, а по потреби и више дана. Када градите вртиће и школе то значи да тај град има добре услове да се деца рађају, а пре тога сте морали да обезбедите фабрике, нова радна места као што је случај у Јагодини и ја очекујем још шест нових фабрика, у преговорима смо са једном великом компанијом која ће изградити више објеката и ти објекти ће бити намењени страним инвеститорима. Ви овде у Старом Ланишту имате и гас и воду и бесплатан аутобуски превоз, као на целој територији града Јагодине и Старо Ланиште више није село Старо Ланиште, него варош Старо Ланиште и зато очекујем да за 6 година имамо више деце у предшколском, а за 7 година више деце у првом разреду основне школе. У неким градовима и општинама не да не постоји бесплатан аутобуски превоз, него нема ни аутобуса да платите, када су села мало удаљенија од града. Јагодина је центар развоја централне Србије. Динамика и развој села и града у Јагодини имаће континуитет, а за нас су деца и млади закон“, рекао је Марковић.

„На позив председнице парламетарне групе аустријско-српског пријатељства у Савезном парламетну Аустрије Гудрун Куглер, као председник парламентарне групе српско-аустријског пријатељства у Скупштини Србије предводим делегацију од 12 посланика из нашег парламента у посету Бечу. Такође, након короне, град Јагодина поново води студенте у Беч. Обезбедили смо донаторе и од 14. до 16. марта 350 студената водимо у главни град Аустрије, где има највише српских студената у иностранству. Поред тога крајем маја, такође о трошку донатора водимо 1.300 људи у нашу пријатељску Грчку, а услов ће бити да иду они који до сада нису били“, казао је Драган Марковић Палма.

На свечаном отварању директорка ОШ ,,Љубиша Урошевић“ у Рибару Гордана Златановић је истакла да је ово велики дан за све ђаке и запослене у школи. Након обраћања Драган Марковић Палма је обишао нове и лепо уређене учионице и разговарао са ђацима и наставницима. У оквиру школе налази се и учионица за предшколце. Модеран кабинет за информатику опремљен је новим копјутерима. А фискултурна сала са разним спортском реквизитима омогућава да се настава изводи и у зимским месецима. Салу могу користити и остали мештани Старог Ланишта за разна славља и окупљања.У Здравственој амбуланти ради медицинска сестра као и доктор два пута недељно. Амбуланта је опремљена свим потребним медицинским апаратима.Свечаности су присуствовали мештани Старог Ланишта, ђаци и њихови родитељи, запослени у школи, здравстевни радници, одборници у Скупштини града Јагодине, као и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић.

Галерија фотографија

Коментари
0
229

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 3 * 1 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже