најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

20.Јануар 2023
Амбасадор Кубе посетио Јагодину

Амбасадор Кубе у Београду Густаво Триста дел Тодо посетио је Јагодину где је са председником Скупштине града Јагодина Драганом Марковићем Палмом разговарао о актуелним политичким и друштвеним питањима. Марковић се на заједничкој конференцији за медије најпре захвалио Републици Куби што подржава територијални интегритет и суверентитет Србије и амбасадору што је за крај свог мандата изабрао Јагодину као последњи град који је посетио.

„Захваљујем се Републици Куби што није признала такозвано независно Косово и што је гласала против тога да такозвано Косово уђе у УНЕСКО. Србија и Куба су географски далеко, али по ставовима и историји веома близу. Куба је земља која се налази више од 60 година под америчким санкцијама, али успева да одржи стабилност. Србија и Куба у међународним организацијма гласају за међународно право, а не за закон силе. Захваљујем се амбасадору Републике Кубе у Србији Густаву Триста Дел Тоду што је изабрао управо Јагодину за град који обилази на крају свог мандата“, казао је Марковић додавши да је Јагодина град душе што, како је рекао, показује и податак да поред Београда, руски и украјински држављани највише купују станове и куће у Јагодини, што је показало најновије истраживање. Он је још рекао да у Јагодини ради 12 фабрика а да има још потенцијалних инвеститора што привлачи стране држављане да купују станове овде.Марковић је говорио и о актуелној ситуацији на Косову и Метохији.

„Део међународне заједнице који подржава косовске Албанце треба да промени свој став и јасно осуди албанске терористе који пуцају на децу на Бадње вече и на оне који руше надгробне споменике, што се нигде у свету не дешава. Сада се поново помиње случај “Рачак”. Рачак је био легална антитерористичка акција и то је био лажни повод за НАТО агресију на тадашњу Савезну Републику Југославију и зато Рачак није био ни у једној оптужници Хашког трибунала. Бомбардовање наше земље од стране НАТО пакта 1999. године је за мене био геноцид који никада не застарева. НАТО је по Србији убијао децу, жене, уопште цивиле и то, по међународним законима, забрањеним средставима као што су касетне бомбе. Политика коју данас води председник Србије Александар Вучић је политика мира и политика стабилности. Србија није за рат, Србија је за мир. Део међународне заједнице који подржава такозвано Косово мора да промени своју политику, јер не поштују међународне споразуме, а и косовски Албанци не поштују ниједан потписани споразум, од Кумановског споразума, Резолуције 1244 до Бриселског споразума“, изјавио је председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма.

Амбасадор Кубе Густаво Триста дел Тодо је рекао да му ово није први пут да борави у Јагодини и да му је задовољство што је поново у овом граду.

„Одлазим из Србије са најлепшим осећајима и према држави Србији и према српском народу. Србија је пријатељска земља. За Републику Кубу Косово је саставни део Србије. Ми ту немамо дилему и сви треба да поштују Резолуцију 1244 Уједињених нација. То је принципијелан став Кубе, као што је принципијелан став Србије да у Уједињеним нацијама гласа против блокада и санкција према нашој земљи. Након корона пандемије полако се туристи из Србије враћају на Кубу. Пре пандемије је било 7.000 туриста из Србије на Куби годиње, а већ сада, првих месеци након пандемије, на Куби је било 2.000 српских туриста и бележимо доста туриста и из Јагодине. Честитам Републици Србији и њеном руководству на свим успесима, а посебно на привредним успесима које постижете. Надам се да ћу се опет вратити у вашу лепу земљу“, рекао је амбасадор Републике Кубе у Србији Густаво Триста Дел Тодо.

Након обраћања Драган Марковић Палма је амбасадору Кубе поклонио грб Србије и Јагодине. Конференцији за новинаре присуствовали су и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић.

Галерија фотографија

Коментари
0
118

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 4 - 3 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже