најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

19.Децембар 2022
На седници Скупштине града Јагодине усвојен буџет за 2023.годину

Главна тачка дневног реда седнице Скупштине града Јагодине, којом је председавао председник скупштине Драган Марковић Палма, било је усвајање буџета града за 2023.годину. Одборници су усвојили предлог одлуке о буџету за 2023.који износи 3.871.540.650 динара. Од тог износа текући приходи планирани су у износу од 89,40 одсто. Планирани буџетски дефицит је 4,2 одсто. Планом капиталних инвестиција, предвиђена су улагања у саобраћајну инфраструктуру, реконструкцију и изградњу објеката основних школа и вртића, наставак започете реконструкције постојећег објекта Културног центра и доградња новог објекта, као и значајан број пројеката изградње водоводне и канализационе мреже у приградским насељима и селима. Одборници су једногласно усвојили низ одлука из области социјалне заштите. У оквиру финансијске подршке породицама у наредној години, незапослене труднице, до термина порођаја, и незапослене породиље, до навршене године живота детета, месечно ће добијати по 12.000 динара. Родитељи новорођене деце имаће право на једнократну помоћ од 200 евра, у динарској противвредности, под условом, како се наводи, „да су родитељи незапослени најмање годину дана пре подношења захтева, с могућим радним ангажовањем не дужим од три месеца“.

Право на једнократну финасијску подршку од 100.000 динара наредне године имаће породице које су у поступку вантелесне оплодње.Усвојена је и одлука о финансијској подршци оболелима од малигних болести. Ови пацијенти наредне године имаће право на једнократну новчану помоћ у износу од 10.000 динара. Уколико је пацијент незапослен или малолетан, износ се увећава за 100 одсто. На седници је донета и одлука о финансијској помоћи у случају смрти у 2023. години. Право на погребне трошкове утврђено је у износу од 200 евра, у динарској противвредности.Свој коментар о буџету града за 2023.годину дали су челници града и одборници Скупштине града Јагодине.- Ово је стандардни и традиционални буџет града, ове локалне самоуправе на челу са Драганом Марковићем Палмом. Буџет обухвата све оно што је потребно за овај град, жеље грађана, тако да је овај буџет и социјални и развојни. Првенствено се мислило на породичне потребе грађана, затим је ту брига о деци, брига о оболелима. Такође бринемо о спорту, о развоју, о инфраструктури града како би наставили посао који већ 18 година ради ова локална самоуправа“, рекао је градоначелник Јагодине Ратко Стевановић.

„Као и претходних година наш буџет има социјални и развојни карактер. У нашем граду се годинама помаже социјално угроженим категоријама становника, пензионерима, деци, болеснима и то није укинуто ни у време короне ни у време економске кризе. Такође улаже се у инфраструктуру, насипају се сеоски путеви, граде капитални објекти. Тако да ће грађани све то имати и наредне године“, казао је начелник Поморавског округа и одборник СПС-а Горан Милосављевић.

„Важно за грађане Србије је усвајање буџета Републике Србије за наредну годину. Оно што могу да напоменем и што се на неки начин и усаглашава са буџетима широм Србије па тако и са нашим градом, то је да је овај буџет што се тиче инвестиција јако развојан, што се тиче социјалне карте исто је опредељен значајним средствима. Подвукао бих нешто што грађани Србије треба да знају, а пре свега грађани у Јагодини, од 2008.године до 2012.године, што се тиче инфрастуктуре, када скупимо целокупни износ буџет који је одвајан тих година са буџетом Србије за инфраструктуру за 2023.годину, чак је већи буџет што се тиче улагања у инфраструктуру за 2023.годину него све ове претходне године од 2008. до 2012. године. То је нешто што је значајно и за наш град и за грађане Србије, да ћемо ми тим средствима као што смо радили нашу главну саобраћајницу, да допринесемо и да радимо друге битне пројекте. Ми смо исто овде, што се тиче града, одвојили значајна средства за инфраструктуру, за уређење путева, канализација, водовода, отпадних вода. Тако да ћемо максимално да се трудимо да унапредимо наш град, да створимо боље услове за живот нашим грађанима. Што се тиче социјалне карте, ви знате да смо ми као Јагодина познати по томе да помажемо људима, нашим грађанима. Ја бих ставио акценат пре свега на породиље, труднице. Сада Србија води рачуна о томе и нарочито значајна средства издваја. Тако да за прво рођено дете се издваја скоро 3.000 евра, а ми у Јагодини смо дуго година имали такву политику и надам се да ће тај тренд да се настави код нас у Јагодини“, рекао је шеф одборничке групе СНС у Скупштини града Јагодине Никола Радосављевић.

„Буџет за 2023. годину је развојан. Такође велики део средстава се издваја за социјална давања, за грађане којима је то потребно. Имамо и нове инвестиције. Могу да кажем да је буџет избалансиран и у складу са финансијским средствима које град Јагодина има -рекао је одборник ПОКС-а Горан Јеличић.-Оно што је најбитније јесте да буџет града троше грађани Јагодине. Ми смо као озбиљна политичка организација дали своје предлоге пре седнице скупштине и они су прављени у складу са нашим политичким начелима. Можемо рећи да су сви наши захтеви усвојени што јасно говори о озбиљности наше партије. Буџет за 2023.годину је развојан, а биће и буџет који ће помагати својим грађанима обзиром да ће овај рат у Украјини потрајати још најмање годину дана, да ће светска економска криза бити све јача. Надамо се да ће грађани Јагодине на лакши начин проћи кроз ову кризу. Похвалио бих што у граду неће бити гламурозан новогодишњи концерт већ ћемо све усмерити ка породици и најмлађима“, истакао је одборник ,,Бунта Праве Србије” Душан Марковић.

„Познато је да ја не гласам за буџет али ћу поновити оно што сам данас изнео везано за буџет. Изнео сам предлог Горана Андрејића да се изгради фитнес парк код Гимназије, затим мој предлог је изградња авантура парка у Потоку, такође у излетишту Поток изградња рекреативног центра. Поред тога предложио сам да не трошимо новац на извођаче из других градова већ да на тргу наступају локални бендови како би афирмисали домаће бендове а то ће буџет коштати много мање новца. Такође изнео сам предлог да се изгради од 30 до 50 кућица у граду за псе луталице и да се обезбеди храна за њих. Такође, тотална забрана или ограничавање коришћења пиротехничких средстава. Познато је да има много деце са сметњама у развоју тако да ће то њима бити корисно а биће корисно и срчаним болесницима, псима луталицама и свим грађанима Јагодине“, казао је одборник ГГ ,,Нећемо да ћутимо” Мита Арсић.

На седници скупштине за директора Јавног предузећа ,,Градска топлана” именована је Надежда Марковић Пурић, досадашња директорка овог предузећа. Такође, одборници су усвојили и решења о давању сагласности на програм пословања за 2023.годину јавних предузећа у граду.

Галерија фотографија

Коментари
0
383

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 5 + 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже