најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

24.Октобар 2022
У Скупштини града приређен пријем за репрезентативку Сару Лозо

Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодина, прошлог четвртка приредио је пријем за Сару Лозо, одбојкашицу из Јагодине, која је као члан репезентације Србије на Светском првенству освојила златну медаљу.

„Сара Лозо је наша Јагодинка која је са осталим репрезентативкама Србије освојила златну медаљу на Светском првенству, које је недавно одржано у Пољској и Холандији. Сара је своју спортску каријеру почела у Јагодини у Женском одбојкашком клубу Јагодина и била члан матичног клуба седам година. Ту је сада малолетна девојчица научила оно што је основно у спорту. Наше одбојкашице заједно са Саром постигле су веома висок резултат. Забележиле су 12 победа. Од тога две репрезентације су чак два пута победиле, а ради се о репрезантацијама Пољске и Америке. Када се зна колико је већа посебно Америка, колико има више становника, то је огроман успех“, истакао је на почетку Драган Марковић Палма.

Председник Скупштине града Јагодине је затим истакао да се Јагодина и цела Србија поносе Саром. „Наша Јагодина и Србија се поносе Саром. Јагодина ће наградити Сару као и све остале спортисте, али ово није иста награда, да је тако назовем-премија, када постанете првак Србије или Европе. Србија је као репрезентација постала првак света, други пут узастопно. Могу слободно да кажем да спорт у Србији никад није имао већу подршку државе, подршку Владе Републике Србије, подршку председника Србије Александра Вучића, као последниих седам, осам година. Спорт прати успешне резултате и када је у питању економија у Србији, привреда, број фабрика које су дошле у Србију, нова радна места. Светска економска криза је закачила цео свет. Али, најбоље Србија подноси ту светску економску кризу. Цена намирница нису исте као у неким другим земљама, многоструко су веће. Зато је успех у одбојци шлаг на торти.“

Драган Марковић је истакао да је Сара Лозо из спортске породице.

„Њен отац Драган Лозо се бавио спортом односно каратеом. Потиче из угледне и домаћинске породице. Сматрам да је много тешко, то што је учинила наша Сара, да као девојчица одеш у свет, да каријеру градиш далеко од Србије, у Русији и Казахстану. Да сама одеш без помоћи тате, ујака или тече и да као таленат из омладинске школе у Јагодини постанеш првак света, то је заиста подвиг. То је резултат велике упорности, рада и труда и Сара Лозо је постала идол не само деци Јагодине већ и целе Србије. Посебно је постала идол девојчицама и дечацима који имају телента за одбојку. Таленат за спорт је 15 посто, а све остало је рад и труд.“

Председник Скупштине града Јагодине је упознао присутне новинаре са активностима Саре Лозо, златне девојке из Јагодине.

„Јуче је наша Сара обишла једну школу у родном граду. Најбољи клуб из Јапана је изабрао баш нашу Јагодинку да игра за тај клуб. Сара је у школи дочекана као што су некада дочекивани успешни спортисти, али то је далека прошлост. Обиласком школа на тај начин пошаље поруку деци да се сваки рад и труд исплати. Овај резултат који је Сара постигла са репрезентацијом је веома велики успех. Тај успех не желим да кажем да је постигнут захваљујуци селектору. Важно је из којих сте клубова отишли у репрезентацију, какве су резултате постигли ти клубови где играју наше репрезентативке.“

Труд и велики успех женске репрезентације Србије није остао без заслужене награде.

„Репрезентативке су добиле по 30.000 евра, на предлог председника Александра Вучића, што никада није био случај у српском спорту. И то за успех у женском спорту који нема неку велику међународну популарност. Али, такву награду одбојкашице Србије су више него заслужиле, јер Србија има чиме да се поноси. Када и мене пита неко да ли си гледао све утакмице када је играла наша репрезентација. Добио је одговор: да, гледао сам. Увек сам био радостан када је Сара била у првој постави.“

Драган Марковић је открио један детаљ са протеклог првенства везан за Сару Лозо.

„Сара је пре финала имала повреду руке, али је послала поруку селектору да је рука више не боли. Значи она је играла са повређеном руком. Тако се бране боје Србије и оно што мене посебно импресионира је интонирање српске химне. Имао сам прилике да више пута то да доживим када су у питању моји кик боксери, који су најуспешнији у Европи. Виорење српске заставе, симбола српских то је нешто за незаборав. Спортисти праве мостове, у свим државама и савезима где су угледни људи и када се постигне резултат не могу а да се не укључе председници држава и влада. Наше одбојкашице су у прилици да причају о нашој прелепој Србији, а када је у питању Сара онда Јагодина па Србија. Јагодина је база за врхунске спортисте. Многи су постизали врхунске резултате, али нисмо имали ни једног спортисту као Сару, она је сама отишла у бели свет, ушла у репрезентацију и са репрезентацијом се попела на кров света“, закључио је Драган Марковић Палма.

Сара Лозо је своју одбојкашку каријеру започела у Јагодини и, како је истакла, она је поносна на свој родни град који јој увек пружао подршку.

„Ја желим да се захвалим граду Јагодини локалној самоуправи на челу са председником Скупштине града Јагодине Драганом Марковићем Палмом, на великој подршци на томе што нас је пратио током читавог првенства као и цео град, али и на томе што је увек улагао у спорт и у све спортисте који имају корене из Јагодине. Ја сам поносна на то што сам баш из овог града и увек кажем да сам из Јагодине јер је Јагодина за мене најлепши град у Србији. Захвалила бих се, такође, на пријему и новчаној награди коју сам добила и надам се да це овај успех наше репрезентације бити подтсрек за девојчице и дечаке да се баве спортом“, истакла је Сара Лозо.

Скупштина града Јагодине је наградила јагодинску одбојкашицу. Драган Марковић Палма, Сари Лозо је уручио дрес КБК Палмини тигрови, док је Сара Лозо је поклонила свој дрес са бројем 22 у коме је бранила боје репрезентације Србије. Сара је у међувремену већ отпутовала у Јапан где ће наставити своју успешну каријеру. Пријему у Скупштини града Јагодине присуствовали су и градонацелник Ратко Стевановић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић и Сарин отац Драган Лозо.

Галерија фотографија

Коментари
0
172

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 6 + 3 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже