најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

18.Октобар 2022
Одржана свечана седница поводом 17.октобра Дана ослобођења Јагодине од фашизма

У Скупштини града Јагодине је поводом 17.октобра, Дана ослобођења Јагодине од фашизма у Другом светском рату, одржана свечана седница на којој су додељена друштвена признања истакнутим појединцима и организацијама. Осим добитника признања, присуствовали су представници амбасаде Руске Федерације, цркве, војске, полицје, судсва, одборници, директори јавних предузећа и школа.Председник Скупштине града Драган Марковић Палма је поднео грађанима извештај о раду за претходних годину дана. Због свакодневних притисака на Србију, Марковић је поручио да се Србија не граничи ни са једном земљом из које азиланти долазе, да они не долазе у Србију дроновима или падобранима, већ долазе са територије Европске уније и крећу се ка Европској унији.Свечана седница је прилика да се сумирају резултати рада локалне самоуправе. Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма је грађанима поднео извештај о раду.

„За протеклих годину дана смо поставили камен темељац за још један погон габрике Аунде где ће радити 1.050 радника укупно. Завршена је изградња аустријске компаније Шибел где ће до краја године радити 30 радника а следеће године 50. Кинеска фабрика на винорачком путу чека машине из Кине, а немачка компанија Фишер шири своје капацитете. Ту ће следеће године бити запослено око 500 радника. У Јагодини је отворен најсавременији вртић Пиварац. Све је више деце у Јагодини. У јануару би требало да буду завршени затворени базени у Јагодини који не финансира ни град ни република већ предузеће Високоградња. У току је адаптација школе у Старом Ланишту и ту ћемо да направимо и амбуланту. Потписан је уговор са Кфв банком за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, а наставиће се радови на изградњи новог Културног центра који касне због короне. Настављамо са насипањем атарских путева, до сада је насипано 60 одсто или 240 км а следеће године биће и 100 одсто. У граду су направљена два кружна тока, код наплатне рампе, Републичког СУП-а и трећи ће бити у центру града. За тај посао средства смо добили од републике. У Јагодини се не плаћа аутобуски превоз, 12 година су се бесплатно возили пензионери, ђаци и студенти а од 2020.године сви се возе бесплатно.То је могуће јер ми штедимо. Јагодина је град где би људи волели да живе. Попис становништва 2011. године показао да у Јагодини живи 440 породица више него приликом претходног пописа, а након овог пописа који је у току, очекујем да у Јагодини буде 1500 породица више него на последњем попису“, рекао је Драган Марковић Палма.

Марковић је говорио и о путовањима које је организовао град а платили донатори.

„Сваке године смо водили грађане у неку државу и захваљујући тим путовањима ми имамо оволики број инвеститора. Сва путовања плаћају донатори и ми смо једини град који пријављује донаторе. Многи су из Београда. У Египат смо водили око 600 људи а највише смо водили лекаре из више од 50 градова који су много живота спасили током епидемије. Ми смо направили и економски контакт са Египтом, а јас ам добио кључ од града Шарм Ел Шеика. У Грчку смо водили прошле године око 1.350 грађана. Једна улица у Паралији носи моје име и мени је то велика част и то делим са мојим Јагодинцима и грађанима Србије. Када је у питању спорт морам да честитам српским одбојкашицама међу којима је и наша Сара Лозо и похвалим наш женски рукометни клуб. Сви спортови се финансирају из буџета града. Морам да кажем да Јагодина има два скенера за чију куповину нам је помогла држава“, истакао је Марковић.

„У последње време свакодневни су притисци на Републику Србију. Један од њих долази од Европске комесарке за унутрашње послове Илве Јохансон која прети Србији укидањем виза због пораста броја тражилаца азила у државама чланицама Европске уније. Сада им је Србија дежурни кривац и за азиланте. Србија се не граничи ни са једном земљом из које азиланти долазе. Они не долазе у Србију дроновима или падобранима, већ долазе са територије Европске уније и крећу се ка Европској унији. Србија није забрањена држава, Србија је транзитна и слободна држава за кретање људи и роба и има своје законе. Србија није крива за стање у тим државама, нисмо их ми бомбардовали, па људи беже. Европској унији, која економски стагнира и има три пута веће цене животних намирница и енергената од Србије би поручио да више не криви за све Србију већ да сарађује са целим светом“ - изјавио Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма и додао:-Често ме питају да ли сам за Русију или Украјину, а мој одговор је “ја сам за мир и да престане рат сад и одмах”. Једина држава која има корист од тог рата су Сједињене Америчке Државе, јер долар расте, евро пада, а амерички гас се продаје скупље више пута од руског због санкција. И Европска унија и САД треба да престану да за све и свашта криве Србију. Нисмо криви ни за рат између Русије и Украјине, ни за азиланте, ни за економску стагнацију Европске уније. Србија је под водством Александра Вучића отворена, слободна и економски напредна земља. Србија данас има међународну стабилност која много значи за долазак страних инвеститора. Вучић је имао састанке са многим државницима света а то значи да они поштују оно што Србија ради - казао је Марковић. Марковић је нагласио да друштвена признања не добијају политичари нити директори јавних предуизећа, јер је њихов посао да воде бригу о граду и грађанима.

„Ја никада не би примио награду за нешто што сам урадио у Јагодини, јер је то мој посао. И ове године 23 октобарске награде доделили смо најбољим ученицима основних и средњих школа, а остале заслужним појединцима и организацијама, здравственим радницима, хуманитарним радницима, полицајцима, ватрогасцима, најуспешнијим спортистим. Код нас је једини критеријум за награду успех, а не политичка припадност или функција“, рекао је Драган Марковић Палма и захвалио се на сарадњи свим одборничким групама у Скупштини града Јагодине.

На свечаној седници Скупштине града уручене су 44 октобарске награде. Међу њима највише је ученика основних и средњих школа који су постигли добре резултате на такмичењима и у школи- њих 23. Међу добитницима су и лекари, полицајци, ватрогасци, привредници, спортисти, новинари, радници комуналног предузећа, као и Женски омладински рукометни клуб и Радио Јагодина. Њима су плакете града и новчану награду од 50.000 динара уручили председник Скупштине града Драган Марковић Палма, градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, начелник Поморасвког округа Горан Милосављевић, народни посланик и шеф одборничке групе Српске напредне странке у Скупштини града Никола Радосављевић, одборница Јелена Ђорђевић, одборник Бунта Праве Србије Душан Марковић, народни посланик и портпарол Јединствене Србије Живота Старчевић, одборник ПОКС-а Горан Јеличић и одборник Мита Арсић.

Добитници октобарских награда су изразили задовољство што је Скупштина града Јагодине на овај начин вредновала њихов рад и залагање.-Октобарска награда је за нас подстицај да анставимо да радимо, да подтижемо добре резултате, да знање и вештине које смо стекли користимо у будућности, достојно представљајући своје професоре, град и домовину. Ова награда је порука савим малдим људима да се знање, рад и труд цене и награђују – рекла је ученица ОШ ,,17.октобар“ Алексија Михаиловић.- Желео бих да се захвалим локалној самоуправи на овој награди. Велико хвала и наставницима и родитељима на бескрајној подршци. Надам се да ћу и убудуће низати успехе и бити понос своје школе, града и родитеља-рекао је ученик ОШ ,,Бошко Ђуричић“ Павле Јовановић.Повереник манастира Хиландар Милош Стојковић је рекао да му је част што је међу добитницима и да му је ово најдраже признање јер га је добио од Јагодине.Након доделе друштвених признања, традиционално направљена је заједничка фотографија свих награђених са руководством града. Пре свечане седнице, поводом Дана ослобођења Јагодине у Другом светском рату положени су венци на гробље палих бораца Народноослободилачког рата, на спомен гробље палим црвеноармејцима и на споменик палим борцима за ослобођење Србије од 1912.до 1918.године. Венце су положили изасланик амбасаде Руске Федерације у Београду Сергеј Гостев, заменица председника Скупштине града Снежана Вукашиновић, представници СУБНОР-а и Удружења српско-руско-белоруског пријатељства.

Галерија фотографија

Коментари
0
199

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 * 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже