најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

08.Октобар 2022
Oдржана 19.седница Скупштине града Јагодине

Деветнаеста седница Скупштине града Јагодине, којом је председавала Снежана Вукашиновић, заменица председника Скупштине града , Драгана Марковића Палме, почела је усвајањем извода из записника са претходне седнице Скупштине града, а након утврђеног кворума.Већином гласова усвојене су све тачке дневног реда, међу којима је био предлог Одлуке о додели друштвених признања града Јагодине у 2022.години, предлози аката у поступку јавног конкурса за избор директора Јавног предузећа за производњу и дистрибуцију топлотне енергије “Градска топлана”у Јагодини, затим Одлуке везане за рад Предшколске установе Пионир, одлуке о социјалној заштии, као и избор Савета за урбанизам, стамбене и комуналне делатности.На седници Скупштине града Јагодине гласало се о именовању чланова Градског савета родитеља, као разрешењу и именовању чланова Школског одбора Основне школе “17.октобар”. Три последње тачке дневног реда, које су одборници освојили већином гласова били су усмерене на Правилник Центра за социјални рад, годишњи план рада ПУ “Пионир”и финансијски план ЈП” Зоолошки врт”.

Након седнице одборници су дали свој коментар о запошљавању у Јагодини, слободним радним местима и великим могућностима које нуди приватни сектор у граду, упркос чиненици да многи желе да се запосле у јавном сектору, где је запошљавање ограничено.-Сведоци смо да Србија увози радну снагу за различите делатности, а с друге стране, имасмо јако велики притисак на локалне самоуправе да велики број људи жели да се запосли у јавним предузећима, сматрајући да је то нешто сигурно. Ја морам да кажем да је запошљавање у локалној самоуправи и јавним предузећима законски ограничено и води нас ка томе да сваке године морамо да смањимо број радника у односу на претходну годину, што значи да не постоји потреба за новим радницима. С друге стране, постоји велики број огласа где се исказује потреба за радницима у јагодинској јако развијеној индустријској зони, затим наши мали привредници такође имају сталну потребу за новим радницима. Зато позивам младе људе и грађане Јагодине да раде и прихвате послове, јер треба стварати финансијске могућности да се лепше живи и не зависи од других, рекао је Ратко Стевановић, градоначелник Јагодине.-Познато је да смо лидери у довођењу страних инвеститора у Јагодину. То траје више године, па можемо да се похвалимо да постоји већи број италијанских и немачких фабрика и оно што је најважније да се отварају нови погони у свим тим фабрикама, што значи да су они овде препознали добру пословну климу. Мислим да је то велика прилика за наше грађане да ту нађу запослење. Код нас влада мишљење да је најбоље наћи запослење у државном сектору, али једноставно данас је ситуација таква да је потреба за запошљавањем у јавном и државном сектору све мања и оно што је интересантно је да су плате на истим позицијама много веће у тим страним фабрикама које су отворене у Јагодини и које су светски брендови, озбиљне и са огромним тржиштем у целом свету. Врло је битно да се промени свест, јер у Јагодини има места за свакога ко хоће да ради, истакао је Горан Милосављевић, одборник СПС-а и Начелник поморавског округа.

„Свакако је немогуће да сви раде у државним установама. Овом граду су потребне инвестиције, како би град функционисао. Као што је рекао председник Србије, господин Александар Вучић, а пренела председница Владе, Ана Брнабић, овом граду су потребне стране инвестиције, тако да ми очекујемо, након формирања нове Владе, да стране инвестиције дођу у Јагодину и да повећамо просечну плату у нашем граду“, рекао је Иван Стаменковић, заменик градоначелника Јагодине.

„Град Јагодина ради на довођењу страних и домаћих инвеститора који траже и нове раднике. Ти запослени нису само из Јагодине већ и из градова у окружењу. Наши радници могу свакодневно да се информишу путем интернета о новим радним местима, али могу и лично да оду до фабрика и попуне потребне формуларе, јер у Јагодини је бесплатан градски превоз. Град, као и сви градови у Србији, има проблем да већина незапослених жели да ради у јавном сектору, што је немогуће, па ће се локална самоуправа и надаље трудити да доведе што већи број инвеститора и запосли што већи број младих“, коментар је Горана Јеличића, одборника ПОКС у Скупштини града.

„Ово је јединствена шанса да нашу радну снагу, пре свега наше грађане, задржимо у нашој земљи тим неким повећањем плата, да држава не буде само гарант повећања минималне зараде. Мислим да је ово тренутак када можемо да избегнемо увоз радне снаге, када видимо да је евидентно да нам долазе људи из Бангладеша на место возача у ГСП-у и друго. Зашто бисмо увозили радну снагу када то можемо да решимо једном бољом поделом друштвеног богатства. Треба анимирати приватне предузетнике на најбољи могући начин. То је пре свега повећање плата, не само минималаца, већ на пристојни ниво. То ће задржати наше људе овде и престаћемо да увозимо радну снагу“, рекао је Александар Грковић, одборник Покрета “За демократску Јагодину”.

„Радна места увек фале у нашој држави Србији, а радна места којих има у Јагодини су за сваку похвалу, јер има инвеститора који шире своје погоне. Оно што мене брине је поскупљење у последњих годину дана 50 до 100 процената. Плате су, нажалост, остале исте. Један мој апел на те инвеститоре и градске предузетнике, јер ја бринем о грађанима Јагодине и увек ћу, је да плате прате повећање цена, јер знате да је, рецимо, струја поскупела ових дана, плате су повећане мање од десет процената, а све остало је скочило 70 процената. Такође бих напоменуо да смо се пре неколико дана вратили из Дубаија. Путовала су тројица опозиционара из Јагодине, преводилац са арапског језика и екомонски експерт. Обишли смо град Дубаји а наредни пут планирамо да обиђемо Абу Даби. Разговарали смо са много инвеститора који су заинтересовани за улагање у Јагодини и Србији, а у наредном периоду ће они послати своје експерте и урадити потребне анализе процене тржишта и да ли је њихова инвестиција оправдана. Свакако настављамо те разговоре и преговоре. Такође ћемо имати низ обука везаних за грађевину, урбанизам, заштиту животне средине и дигитализацију, јер морамо да се окренемо дигитализацији и заборавимо оно: фали ми један папир. У марту месецу очекује нас још једно путовање о трошку града Дубаија, када ће наша делегација бројити десет чланова, рекао је Мита Арсић, одборник ГГ ”Мита Арсић” у Скупштини града Јагодине.

„Град Јагодина има ту срећу да је доста страних инвеститора који су дошли у протеклих десет година да отворе своја постројења. Поред страних инвеститора, велики је број домаћих инвеститора који запошљавају и велики број грађана Јагодине, потут Јеле, Виће и других. Оно што је мали апел јесте да, кад год постоји могућност, плате буду повећане за све раднике, али је дефиниција та да у Јагодини има радних места, да за сваког постоји могућност запослења. Просто, не можемо сви да радимо у канцеларијама и јавним управама, не можемо сви да будемо на директорским функцијама. Морамо да се задовољимо оним што је тренутна понуда у граду и за разлику од других градова, где радних места нема, у Јагодини радних места има, понављам, како код страних инвеститора тако и код домаћих инвеститора. И оно што је за похвалу, код домаћих инвеститора су плате чак и нешто веће од републичког просека, што јасно показује да је привреда града Јагодине у експанзији, с обзиром да смо имали оне несрећне године када је уништено што је овде могло да се уништи. Потребно је време да од 18 фабрика, колико је у Јагодини радило некад, дођемо на те гране да постанемо привредни центар, а свакако ка томе и идемо, истакао је Душан Марковић, одборник Бунт-Права Србија у Скупштини града.

Све тачке дневног реда 19.седнице Скупштине града Јагодине усвојене су већином гласова.

Галерија фотографија

Коментари
0
300

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 1 + 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже