најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

04.Октобар 2022
Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма о резултатима посете српске делегације Египту

,,На крају сваког путовања ми подносимо извештај о раду, где смо били и оно што је најважније какву корист од тога имају грађани Србије. Као прво примио нас је најважнији човек тог дела Египта гувернер Јужног Синаја генерал Халед Фуда. Са њим смо договорили почетак економске сарадње. Гувернер Фуда ми је рекао ,,господине Палма данас је празник за Арапску Републику Египат, ово је ваша земља' и поклонио ми кључ од Шарм Ел Шеика, а то значи за Србију су врата широм отворена, јер то није кључ за мене, то је кључ за српске привреднике. У Египат долази велики број српских туриста и моја порука је да Срби иду на море тамо где нас воле, а то су Грчка која је за нас летња дестинација, а Египат током јесени и зиме. На састанку српских и египатских привредника почели су разговори о увозу уља, алу и пвц столарије и пољопривредних производа. Отворили смо врата за извоз наших пољопривредних производа у овај део света. А када извезете у Египат то значи да су вам отворена врата у целој Африци, јер Египат има потписане уговоре о слободној трговини са свим афричким државама, а то значи са смо отворили тржиште од милијарду и по људи", рекао је Марковић.

,,Египатски инвеститори хоће да улажу у здравствени туризам у Србији, а један од најбогатијих Египћана, власник више ланаца хотела, међу којима је и чувени Rixos, господин Насер Абдулатиф доћи ће у Србији да види да започне градњу једног хотела у Србији", казао је Марковић .

,,Наша делегација предвођена свештеницима Српске православне цркве и повереником манастира Хиландар за Србију Милошем Стојковићем посетила је најстарији православни манастир на свету, манастир Свете Катарине. Мени је уручена икона тог манастира. Наша делегација од 23 члана била је у Јерусалиму, светој земљи и сва 23 члана су добила Повељу са звањем Хаџи. А то добију они хришћани који дођу на поклоњење у Јерусалим. Лични секретар патријарха јерусалимског Теофил Евлогис је рекао: 

,,Овде су врата за вас Србе отворена". Из Јерусалима носимо у Србију мошти мученика јерусалимских и оригинални камен са Голготе којим је гађан Исус Христ. Наши свештеници су за патријарха јерусалимског уручили Плакету града Јагодине и икону Светог Саве. Укратко отворили смо врата Јужног Синаја, Египта, Јерусалима за све грађане Србије, за наше производе, за извоз, за целу Африку, за наше вернике, за Србију. Наши хероји, наши здравствени радници из 25 здравствених установа одморили су се мало од црвених ковид зона и разменили искуства. То је наш извештај о раду", закључио је Марковић .

Одговарајући на новинарско питање о актуелној политичкој ситуацији у Србији и формирању нове Владе Србије, Марковић је рекао:

,,Видим у последње време да има неких који се сваког дана препоручују да буду министри. Такви могу да буду директори магацински простора, а магацин празан или да буду високи шустери за ниске штикле. Једина препорука је извештај о раду. Ко је радио добро ок, ко није ауфидерзен и то је мој лични став", казао је Драган Марковић Палма.

У српској делегацији, која је бројала 144 члана, а коју је у Египту предводио Драган Марковић Палма од 25.септембра до 2.октобра, били су здравствени радници, пољопривредници, привредници, свештеници, политичари, новинари и музичари. Сви они су изразили велику захвалност председнику Скупштине града Јагодине, Драгану Марковићу Палми и јагодинској локалној самоуправи на овом путовању. Сви су једногласни у оцени да је организација била на највишем нивоу, програм посете богат и разноврстан, а египатски домаћини љубазни, пријатни и предусретљиви. Подсетимо да су и за ово путовање, као и сва претходна, средства обезбеђена од донатора, тако да ни један динар није потрошен из буџета града Јагодине.

Галерија фотографија

Коментари
0
137

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 3 + 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже