најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

27.Март 2020
Подељена заштитна опрема на Зеленој пијаци и пакети старијим лицима

Заштитна опрема у виду маски за лице и рукавица подељена је  продавцима на Зеленој пијаци у Јагодини. Истог дана, настављена је и акција поделе пакета са прехрамбеним производима и хигијенском опремом лицима која су старија од 65 година, која су социјално угроженa, болесна или без помоћи у току овог ванредног стања.

„Град Јагодина је обезбедио маске које се перу, пеглају, које могу да се користе више пута и које су направљене од природног материјала. То ће олакшати људима процес заштите и одбраниће их од могућих зараза током овог ванредног стања. Наш председник Драган Марковић је са својим сарадницима започео низ акција, а једна од њих је заштита људи који су свакодневно у непосредном контакту са људима и који ту морају да буду током читавог ванредног стања. Наручили смо довољан број маски које ће стићи у наредна два дана. Добили смо и неке маске од фабрике „Аунде“ која нам је изашла у сусрет и која је за потребе града сашила одређен број маски. Највећа је потражња тренутно за рукавицама и маскама. Пчеларско друштво из Јагодине донирало је више стотина килограма меда и тако ћемо у току овог дана започети поделу меда нашим најугроженијим грађанима и болеснима, како би ојачали свој имунитет и одбранили се од вируса. Овде на пијаци се води рачуна о томе да и она буде дезинфикована, као и цео наш град. Такође, оно што бих рекла људима јесте то да се сваког дана врши анализа воде и да је она хемијски и бактериолошки исправна за пиће. О томе се свакодневно води рачуна“, рекла је Бисерка Јаковљевић, директорка Центра за социјални рад у Јагодини.

Више од недељу дана, Скупштина града Јагодине дели хуманитарне пакете лицима која су старија од 65 година, која не смеју да излазе напоље током ванредног стања. Пакети са храном и хигијенским производима уручују се и лицима која су болесна, социјално угрожена и онима који у овом тренутку немају никог ко би им помогао.

„Од почетка ове седмице поделили смо више од 100 пакета. До краја недеље биће подељено преко 2000 њих. Молим све људе да буду стрпљиви. До сваког ћемо доћи и мислим да ћемо вероватно до краја недеље поделити пакете за скоро 99 одсто грађана који су их тражили. Пакети су доста добри, са прехрамбеним и хигијенским програмом, а и тешки су око 10 килограма. Један пакет довољан је једној породици за недељу дана“, истакла је она.

Продавци на Зеленој пијаци се захваљују Скупштини града и Центру за социјални рад на заштитној опреми.

„Пуно им хвала. Потрудили су се да хигијенско-здравствени услови буду на високом нивоу, што је за сваку похвалу. То би требало сваки град да примењује“, рекао је један од продаваца.

„Много нам значи ова зашитна опрема, али и то што пијаца ради, па млађи могу да купују за старије и да им помажу на овај начин. Град води рачуна о свему.“, рекла је једна од продавачица.

„Овако смо се штитили како смо знали и умели, али сада са овом опремом је много боље“, рекла је такође једна од продавачица.

Они који су добили хуманитарне пакете се такође захваљују организаторима ове акције на помоћи коју добијају.

„Много вам хвала. Ову ситуацију схватам јако озбиљно, нарочито због моје ћерке. Плашим се за њу, јер је дијабетичар и борим се да она што мање излази“, рекла је једна госпођа после примања пакета.

„Имам једну комшиницу која ми донесе ујутру оно што ми је најпотребније. Сналазим се како знам и умем. Хвала Драгану Марковићу Палми и Центру за социјални рад“, биле су речи једне госпође.

„Нисам изашла од 15. марта. Помоћ ми пуно значи. Моја пензија није много велика, али некако се сналазимо“, рекла је једна Јагодинка која је примила пакет.

Скупштини града Јагодине и Центру за социјални рад током сваке акције дневно помаже више од 100 младих волонтера, који иду од куће до куће и носе пакете онима који су се пријавили за њих. Из Градске управе су им захвални на ангажовању, а волонтери ће помагати старијима докле год ванредно стање буде било на снази.

Галерија фотографија

Коментари
0
156

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 8 * 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже