најактуелније:

КУЛТУРНА ДЕШАВАЊА

16.Август 2021
Манифестација “Јагодинско културно лето”,програм за свачији укус:од рока до кабареа и поезије

У оквиру манифестације „Јагодинско културно лето“  приређен је квалитетан забавно-музички програм за свачији укус.На Градском тргу, наступила је легендарна рок група „Атомско склониште“, док је на бини у излетишту „Поток“ изведен поетско-музички кабаре „Да, то су били дани“ глумаца Небојше Дугалића и Бориса Пинговића.

Група „Атомско склониште“ обележила је својеврстан јубилеј: 40 година од првог наступа у Јагодини. Наиме, ова група је већ имала концерт 1981. године у Хали спортова, а сада су наступили у оквиру „Јагодинског културног лета“. За њихов концерт је недељама уназад владало велико интересовање, а да је стварно било тако – показало се и пуним градским тргом управо на вече концерта. Пред сам почетак концерта, фронтмен ове групе Бруно Лангер истакао је да му је драго што могу поново да наступају после паузе због пандемије корона вируса:

-Било је тешко, јер се батерије пуне рокенролом. Када нема наступа, онда то мало недостаје. Ваљда ћемо се ускоро сви решити овог чуда. Ово ми прија и као што рекох, овако пуним батерије. У овом граду ми се највише допада срдачност људи која се није променила. Оно што сам доживео пре 40 година, догађа се и данас. То је најлепше и највећа вредност овог нашег звања. Људи чине све –рекао је Лангер.

У публици је било људи различитих генерација: од оних који су расли уз музику „Атомског склоништа“, до оних млађих који су тек недавно открили ванвременске хитове овог састава популарног широм бивше Југославије. Извођачи су на бини дали свој максимум, а публика им је узвратила хорским певањем хитова као што су „Паклени возачи“ и „За љубав треба имат душу“ и бурним аплаузима. Занимљиво је да у публици није било само Јагодинаца, већ и посетилаца из других крајева наше земље, који су дошли баш због концерта.

Глумци Небојша Дугалић и Борис Пинговић већ годинама са великим успехом изводе свој поетско-музички кабаре „Да, то су били дани“. На Летњој сцени излетишта „Поток“ у Јагодини, бројној публици приредили су прави културно-уметнички ужитак. Глумци су, заједно са својим колегама Нином Ћосић и Војиславом Савићем, јубиларни десети пут наступили у „Потоку“. Њихов програм се састојао од рецитовања стихова познатих песника као што су Бранислав Петровић и Љубомир Симовић, али и извођења „евергрин“ хитова из опуса различитих извођача: од Ђорђа Балашевића, преко Џенис Џоплин, па све до групе „Лос лобос“. Публика је уживала у њиховим извођењима и свако је поздравила громогласним аплаузима:

-Јагодина је град у ком смо убедљиво највише гостовали. Овде се осећамо као домаћи. Стварно уживамо и простор не може бити лепши за овај програм, поготово у овом периоду када сви желе да побегну од короне. Имамо довољно простора да уживамо у неким поетским и музичким временима која су стварно била дивна –рекао је Дугалић.

-За нас је велико задовољство када видимо пун аудиторијум и много људи. Због целе ове ситуације, мало се заборавило на то, али у животу не треба ништа подразумевати. Све може да исклизне, али ово је заиста фантастично. Цео овај кабаре прављен је врло брижљиво и докле год публика потврђује наш избор, има смисла да тако и функционишемо –истакао је Пинговић.

Манифестација „Јагодинско културно лето“ наставља се и овог викенда. У суботу, 21. августа, на Летњој сцени излетишта „Поток“ у Јагодини биће одржана два догађаја. Дечија представа „Чудна шума“ позоришта „Театрић“ из Београда биће изведена у 19 часова, док ће на истом месту, у 21 час, наступити гитарски трио „Балканске жице“, који такође не наступа први пут у Јагодини. У недељу, 22. августа, са почетком у 21 час, на Градском тргу наступиће „Бајага и инструктори“. Манифестацију „Јагодинско културно лето“ заједничким снагама организују Центар за културу „Светозар Марковић“ и „Јагодински спортски савез“. Покровитељ свих дешавања у оквиру „Јагодинског културног лета“ је Скупштина града Јагодине, а улаз је бесплатан за све посетиоце.

Коментари
0
421

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 * 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже