најактуелније:

КУЛТУРНА ДЕШАВАЊА

04.Август 2021
Јубиларни 20.фестивал „Прва хармоника Србије“ одржан у Јагодини

Јубиларни, 20. фестивал „Прва хармоника Србије“, одржан је у излетишту „Поток“ у Јагодини. Апсолутни победник овогодишње манифестације је Данило Јовановић из Дероња код Новог Сада.Награде су додељене у још пет категорија. Прво место у категорији петлића освојио је Лазар Ћутовић, док је у категорији пионира најбољи био Радиша Благојевић. Међу старијим пионирима, шампионску позицију освојио је Михајло Станковић, док је у категорији млађих јуниора прво место освојио Никола Симић. У категорији јуниора, прво место припало је Јосипу Кнежевићу, а специјална награда за најбоље одсвирано лагано коло припала је младој Сари Кадрић.Врсни музичари Мирко Кодић, Борко Радивојевић, Новица Николић Патало, Андрија Јовановић Кута и Александар Крсмановић ове године били су у жирију. С обзиром на то да је учестовало 60 талентованих такмичара из различитих крајева наше земље, али и иностранства, поменута петорка није имала нимало лак задатак. Прослављени хармоникаш Мирко Кодић похвалио је организацију фестивала и све учеснике.

„Србија не мора да брине за народну музику и младе хармоникаше. Мирко Кодић ће увек имати своје наследника, с обзиром на то да сам данас на позорници видео младе снаг: од петлића, па све до сениора. То су изванредни хармоникаши. Имају тог спортског духа у себи, сви су у некој фрци и то је та жар за побдемо и доказивањем. Драго ми је због тога, јер то их тера да још више вежбају и да раде на себи“, рекао је Кодић.

Организатор фестивала Бојан Нешић задовољан је овогодишњом организацијом, посећеношћу и ентузијазмом свих такмичара који су током свог представљања дали све од себе да се представе у најбољем светлу.

„Ја сам поносан што сам стигао до јубилеја и 20 година успешних фестивала, тако да могу да кажем да је ово круна свих тих фестивала. Видите колико има народа овде. Деца фантастично свирају и жири је баш имао муке да изабере најбоље. Ово је неко остварење мог сна од пре 20 година да све изгледа овако. Могу да кажем да како је растао град Јагодина из године у годину тако је растао и овај фестивал. Не постоји неко ко се бави хармоником у свету, а да није чуо за овај фестивал у Јагодини или да није желео да дође“, рекао је поносно Нешић.

У ревијалном делу програма наступили су Снежана Ђуришић, Срећко Шушић, Бојана Богосављевић и оркестар Александра Јовановића Куте. Треба споменути и то да се фестивал већ 17 година одржава у знак сећања на Александра Сашу Тодоровића, бившег председника жирија, који је трагично настрадао после трећег фестивала. Покровитељ и овогодишње манифестације је Скупштина града Јагодине.

Коментари
0
179

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 5 + 2 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже