најактуелније:

КУЛТУРНА ДЕШАВАЊА

21.Септембар 2020
Завршен осми европски фестивал анимираног филма у Јагодини „Аниматор фест“

Европски фестивал анимираног филма деце и младих „Аниматор фест“, осми по реду, завршен је протекле суботе проглашењем овогодишњих добитника награда у фоајеу Центра за културу „Светозар Марковић“ у Јагодини.За овогодишњи фестивал пријавило се више од хиљаду филмова, а изабрано је 96 из више од 70 земаља света. Ове године, фестивал је изашао из граница Европе, па је тако било и остварења из Индије и Америке. Неповољна ситуација са корона вирусом спречила је младе иностране уметнике да дођу на манифестацију, а после три дана трајања, уметнички руководилац фетсивала Марија Вулић изразила је велико задовољство због успешне реализације овог догађаја.

„Сви смо овде пресрећни што смо успели да уприличимо фестивал не само у дигиталној, већ и у аналогној форми. Јесте фестивал мањи него ранијих година, јесте да имамо мање гостију него иначе, али програм је јако леп и сво ово дружење нама много значи и дивно је. Захваљујем се свим људима који су радили у жирију и што су своје обавезе ставили на страну оног тренутка када смо одлучили да ће бити и живог програма, с обзиром на то да се све дешавало у кратком временском интервалу. Они су нам се придружили, разговарали са нама и заједно смо коментарисали филмове. Квалитет филмова је одличан и чини ми се да је бољи из године у годину, а тема је била слободна, тако да је обрађено све оно што интересује младе. Жао нам је само што нам је ове године ускраћена могућност да будемо у већем броју“, истакла је Вулић.

У жирију су били мајстори уметничке анимације: Милош Томић, Никола Мајдак Млађи и Светлана Андријанова из Русије. Они су похвалили организацију и саму традицију фестивал.

„Велика ми је част што сам члан жирија овог фестивала. Мислим да је анимација јако добра ствар за децу. Сви смо гледали анимиране филмове као мали и јако ми се допада однос младих људи према анимацији. Мислим да овај фестивал мора да опстане због будућности целог региона, планете, али и да би сви били нормални и бољи“, рекао је Никола Мајдак Млађи.

Гран при у категорији филмова деце до 15 година освојио је филм „Изгубио сам тату“ из Белгије, који је рађен у продукцији филмског студија „Цамера етц“. Прва награда у овој категорији припала је филму „Усисивач“ из Естоније, који је изашао из тамошње продукције „Цреативе Спаце“. Друга награда припала је филму „Ново откриће“, удружења „Ависцо“ из Италије. Трећу награду у овој категорији освојио је филм „Пејзаж емоција“ Дечијег уметничког центра из Познана, из Пољске.Главна награда у категорији филмова младих од 15 до 18 година, припала је филму „Прво су дошли...“ који је радио Фото кино видео клуб „Запрешић“ из Хрватске. Прву награду освојио је филм „Ово ипак није лула“ филмског студија „Цамера етц“ из Белгије, а друга награда је припала Кући музеју „Вилар“ из Португала за филм „Проблематичан дан“. Трећу награду у овој категорији освојио је филм „Вилсон“ аутора Дмитрија Толочка из Русије.У категорији филмова за децу и младе, гран при припао Мартину Сматани из Чешке за филм „Змај“. Прва награда у овој категорији отишла је у руке Наталије Мирзојан из Русије за филм „Срећне бакице“. Другу награду освојило је филмско дело „Веш машина“ Александре Мајове из Чешке. Трећу награду освојио је филм „До прашњиве обале“ Елуизе Ферле из Француске. За уметнички дизајн овогодишњег плаката фестивала била је задужена млада Вања Бајовић.Током отварања фестивала, у музичком делу програма наступили су ученици Основне музичке школе „Владимир Ђорђевић“ и певачка група „Дукат“ из Крагујевца. Покровитељи овогодишњег фестивала, као и ранијих година, били су Министарство културе и информисања Републике Србије и град Јагодина.

За три дана трајања фестивала приређен је и квалитетан пратећи програм. Креативна радионица „Физичко-музички-ликовни полигон“ Милоша Томића одржана је протеклог четвртка на шеталишту Руског гробља. Млади људи су том приликом имали прилику да под ведрим небом развијају своју креативност користећи своје физичке, говорне и пантомимичарске способности, а догађају се одазвао велики број основаца из Јагодине. Током свечаног отварања ове културне манифестације, представљен је и краткометражни филм „Тркија“, ауторке Марије Вулић, рађен по мотивима приповетке „Девојка бржа од коња“. Како је рекла, на њему је радила више од три године и као такав, бави се феноменом лепоте и вечите чежње за њеном спознајом. Протекле суботе, у просторијама „Алтернативног културног центра“ у Јагодини, одржана је и изложба „Тркија–ликовна естетика у филму“, а у музичком делу програма наступио је бенд „Џем од јагода“.

Галерија фотографија

Коментари
0
168

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 0 + 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже