најактуелније:

КУЛТУРНА ДЕШАВАЊА

17.Јануар 2019
Саопштен репертоaр 48.фестивала Дани комедије

Позоришни фестивал „Дани комедије“, 48. по реду, биће одржан од 20. до 27. марта у сали Центра за културу „Светозар Марковић“ у Јагодини. Селектор представа које ће бити игране ове године је позоришни редитељ Небојша Брадић.На конференцији за новинаре, одржаној поводом предстојећег фестивала, Брадић је истакао да ће публика имати прилику да ужива у квалитетној продукцији са великим бројем изврсних редитељских и глумачких остварења, али и у новим комедијама, што је њему посебно драго, јер то је знак да се представе које припадају овом жанру и даље пишу.

„Продукција је веома добра. Имао сам прилике да погледам више од 30 представа и констатујем и да је квалитет представа, колико и иновација на комедиографском пољу, таква да публика у Јагодини може бити задовољна оним што ће видети колико и сви људи који буду оцењивали продукцију. Десе се године када позоришта немају довољан број комедија, тако да су репертоари фестивала на неки начин инвалидни, али ова година нуди квалитетна остварења, изванредне глумачке креације, добра редитељска решења, опрему представа и продукцију коју заслужује фестивал „Дани комедије“, рекао је Брадић.

Уметнички директор фестивала „Дани Комедије“, Добрица Милићевић, изјавио је да ће публика бити одушевљена овогодишњим репертоаром, што ће овај фестивал, према његовим речима, учинити најбољим до сада. Такође, рекао је да ће публика бити импресионирана и богатим пратећим програмом који је сваке године присутан.

„За сад знамо да ћемо имати две квалитетне изложбе: једну у сарадњи са позориштем „Јоаким Вујичић“ из Крагујевца. Она ће бити посвећена покојном Љубомиру Убавкићу Пендули. Он је био велики миљеник наше публике и добитник многих награда. Друга изложба ће бити одржана поводом 60 година постојања катедре за глуму на Факултету драмских уметности у Београду. То ће бити дивна прилика да погледамо наше глумачке асове и да их видимо како су изгледали као млади студенти“, рекао је Милићевић, као и да ће бити одржане вечери са Љиљаном Драгутиновић и Гораном Марковићем.

Овогодишњи фестивал одвијаће се под слоганом „Комедија је вечно млада“, а биће изведено седам представа. Представа „Ноћна стража“ Атељеа 212 из Београда, писана је по тексту Федора Шилија и рађена је у режији Бориса Лијешевића. Представа „Тенор на зајам“ Народног позоришта из Сомбора биће изведена на фестивалу по тексту Кена Лудвига, а режирала ју је Оља Ђорђевић. „Шупљи камен“ у продукцији Установе културе „Вук Караџић“ из Београда такође ће бити део репертоара овогодишњег фестивала. Текст је писао Николај Кољада, а за режију је била задужена Татјана Мандић Ригонат. Представа „Женидба“ настала је у копродукцији Народног позоришта из Приштине и Српског народног позоришта из Новог Сада. Рађена је по тексту Николаја Васиљевича Гогоља и у режији Милана Караџића. На фестивалу ће бити одиграна и представа „Укроћена горопад“, Народног позоришта из Суботице, писана по тексту Вилијема Шекспира и рађену по режији Оље Ђорђевић. Представа „Љубав у Савамали“ је такође део 48. фестивала. Представа је настала у продукцији Звездара театра из Београда. Текст је писао Иван М. Лалић, а режирана је од стране Дарјана Михајловића. Саставни део фестивала биће и представа „Балкански шпијун“. Текст је писао Душан Ковачевић, а режирала ју је Татјана Мандић Ригонат. Представа је настала у продукцији Народног позоришта из Београда.

Награда за животно дело, „Златни ћуран“, ове године биће уручена глумици Љиљани Драгутиновић. У жирију ће бити редитељ Горан Марковић, новинарка Вукица Стругар и деканица Факултета педагошких наука Виолета Јовановић, као представник града Јагодине.

Галерија фотографија

Коментари
0
359

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 5 * 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже