најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

22.Август 2023
Откривање спомен плоче у Кончареву

У Кончареву крај Јагодине откривена је спомен плоча Владимиру Марковићу, припаднику Војске Југославије који је погинуо 17. марта 1999. године у обрачуну са албанским терористима у селу Кабаш код Призрена. Спомен плоча откривена је на иницијативу Удружења „Херојска 549. моторизована бригада цар Душан Силни“, а све трошкове сносио је град Јагодина. Откривању спомен плоче присуствовали су чланови породице погинулог Владимира Марковића, представници града Јагодине, Министарства одбране Србије, Министарства за рад, социјална и борачка питања, Удружења „Херојска 549. моторизована бригада цар Душан Силни“, удружења ратних ветерана и Српске православне цркве. Спомен плочу су открили председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма и члан УО Удружења „Херојска 549. моторизована бригада цар Душан Силни“ Саша Петковић.

„Савезна Република Југославија, коју су тада чинили Србија и Црна Гора није водила освајачки рат на Косову и Метохији, већ одбрамбени рат од албанских терориста и НАТО пакта и још неких држава чији је циљ био отимање српске терииторије. Међународно право се кршило тада и крши се и данас. Најмоћније државе дизањем руку доносе одлуке, а не по међународном праву. Али данас много мање држава признаје такозвано независно Косово него пре 11, 12 година, захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и министру спољних послова Ивици Дачићу. Двадесет пет држава је повукло признање те лажне државе. Сигуран сам да нико од српских политчара никада неће признати такозвано независно Косово. Стално се тражи од Србије да то потпише, притисци су свакодневни, али то се неће десити. То никада неће подржати Јединствена Србија, а сигуран сам ни СПС ни Српска напредна странка. Тим притисцима велике силе запада желе да одбране и оправдају агресију на нашу земљу 1999. године. Ми ћемо наставити борбу, али не пушком већ оловком и историјом и правдом. Државно руководство на челу са Вучићем и Дачићем се бори да наша омладина више никада не носи пушке, већ компјутере. Рат свакога дана изазива Аљбин Курти, не само у Србији већ и у Северној Македонији и у тој његовој намери треба да га спречи међународна заједница. Наша је дужност да сваком од погинулих бораца за слободу и одбрану отаџбине укажемо част и поштовање, тако и Владимиру Марковићу“, истакао је Драган Марковић Палма.

Бригадни генерал Стојан Коњиковац, који је командовао једним делом моторизоване 549. бригаде на Косову и Метохији рекао је на откривању спомен плоче Владимиру Марковићу у Кончареву, да су велика дела свих припадника те бригаде 1998. и 1999. године и зато та дела заслужују да буду вечна.

Галерија фотографија

Коментари
0
63

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 - 3 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже