најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

07.Август 2023
Свечано отворен спортско образовни камп за младе из дијаспоре и региона Јагодина 2023

У Спортско-образовном кампу у Јагодини борави преко стотину деце, узраста од 7 до 17 година старости, из Источног Сарајева, Рогатице и Вишеграда из Републике Српске и то су деца из фудбалских клубова из тих места, за које је у недељу, 6.августа на Градском стадиону у Јагодини отворен спортски камп. Министар задужен за дијаспору у Влади Србије Ђорђе Милићевић изјавио је да је његово министарство организовало 22 тематска кампа у 22 града и општина у Србији за младе из дијаспоре и региона.

„Наш циљ је био да направимо програм који ће бити усмерен ка младима из дијаспоре и региона и да кроз 3 тематска кампа, један је научно–образовни или еко камп, други је спортски, а трећи су културно уметничка друштва, приближимо матицу деци из дијаспоре и региона. До краја августа ће укупно 5000 деце из дијаспоре и региона проћи кроз 22 кампа у 22 града и општине Србије и ја се захваљујем граду Јагодини што је узео учешће у организовању спортског кампа. Суштина је, када млади људи дођу у Србију, углавном упознају наш главни град Београд, али ми смо се потрудили да упознају и унутрашњост Србије, јер што више упознају целу Србију више ћемо приближити Србију њиховом срцу. А што се тиче Републике Српске, не могу Срби из Републике Српске бити дијаспора за Србију, нити Срби из Србије могу бити дијаспора за Републику Српску“, поручио је министар Милићевић.

„Желим да вам кажем да спорт спаја људе и моја порука вама из Републике Српске је да се дружите са децом других националности у Републици Српској и да не личите на неке друге који би стално да се свађају са српским народом“, рекао је председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма обраћајући се деци из Републике Српске.

„Ви сте дошли у град Јагодину, где локална самоуправа финансира све спортске клубове на својој територији. Када створите услове, онда се јави масовност, а када имате масовност, онда се нађу и таленти за поједине спортове. Влада Републике Србије, председник Србије Александар Вучић и ресорни министар Ђорђе Милићевић воде рачуна о Србима у дијаспори и региону. Моја порука вама је да се бавите спортом, јер спорт прави мостове и они који се баве спортом не мисле никоме ништа лоше. И да кажете вашим комшијама и Хрватима и Бошњацима да хоћете да се такмичите у спорту, а не по националном питању и да једни друге не мрзе, јер Србија и Срби не мрзе никога“, нагласио је Драган Марковић Палма.

На Градском стадиону у Јагодини заједно су тренирала деца из Републике Српске њих 100, млади фудбалери ФК ,,Јагодина', као и девојке из Женског фудбалског клуба Јагодина. Деца из Републике Српске, која бораве у Јагодини од 3–11.августа, обишла су јагодинске туристичке атракције: Аква парк, Музеј воштаних фигура, Зоолошки врт као и излетиште Поток са највећим вештачким водопадом у овом делу Европе. Такође, за њих су организоване и посете манастиру Манасија, Природњачком центру Србије у Свилајнцу, кући Стевана Синђелића и излетишту ,,Кочин храст' у Кочином Селу, као и едукативни семинари, тренинзи, утакмице и филмске пројекције.

У част гостију из дијаспоре и региона, у недељу је на градском тргу у Јагодини концерт одржао Жељко Васић, у оквиру манифестације ,,Вече дијаспоре', а под покровитељством Кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа са дијаспором и града Јагодине.

Деца из дијаспоре и региона која бораве у Јагодини до 11.августа, смештена су у Дому ученика средњих школа, а хране се у ресторану ,,Тигар'. Сви су једногласни у оцени да се у Јагодини одлично проводе, да је дружење феноменално и да на сваком кораку наилазе на гостопримство и топао пријем. Такође, истичу да ће им ова посета и боравак у Јагодини остати у најлепшем сећању.

Галерија фотографија

Коментари
0
87

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 0 + 9 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже