најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

06.Јун 2023
Гувернер египатског Јужног Синаја и амбасадор Египта посетили Јагодину

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма приредио је пријем за политичко – привредну делегацију из Египта на челу са гувернером Јужног Синаја Халедом Фудом. У египатској делегацији били су и привредници, власници ланаца хотела, као и амбасадор Египта у Србији Басел Салах. Након пријема одржана је заједничка конференција за новинаре.

„Приликом посете Зоолошком врту у Јагодини мој пријатељ и брат гувернер Јужнг Синаја генерал Халед Фуда уручио ми је Уговор о поклону, који подразумева поклон две камиле, мужјака и женку за Зоолошки врт у Јагодини. Сада разговарамо на који начин да их транспортујемо до Јагодине, два су начина, авионом или бродом“, рекао је Драган Марковић Палма и додао.

„Јагодина има ту част да је домаћин високој политичко – привредној делегацији из Египта. Србија и Египат су пријатељи одавно, још од оснивања Покрета несврстаних који су основали Јосип Броз Тито и Гамал Абдел Насер. Данас нам није довољно само да смо пријатељи, већ је потребно повећати економску сарадњу између две земље. Ја сам мом пријатељу генералу Фуди предложио да Египат за сву робу коју увози да приоритет Србији. За побољшање наше економске сарадње веома су важни одлични односи председника Србије и Египта, Александра Вучића и Ел Сисија. Ми морамо да водимо рачуна о ономе што се зове живот, а то је економска сарадња. Већ је повећан број летова из Србије ка Египту, а ми смо већ резервисали два чартер лета за почетак новембра до Шарм Ел Шеика, када ће у нашој организацији, а о трошку донатора као и до сада, ићи 320 људи из целе Србије, а у тој делегацији најбројнији ће бити здравствени радници, чиме настављамо нашу вишегодишњу праксу. Грчка је прва дестинација за српске туристе, а Египат друга и једна другој нису конкуренција, јер се у Грчку иде од маја до септембра, а у Египат од октобра до маја. Гувернер Халед Фуда је гувернер за респект у Египту, а Египат до сада није имао бољег амбасадора од Басела Салаха, који представља своју земљу на најбољи начин. За Србију је Египат веома важна држава и у политичком и економском смислу јер се ради о најмоћнијој земљи Блиског истока са 110 милиона становика, од којих су 10 посто православни Копти. И данас под водством генерала Ел Сисија православци у Египту уживају иста права као и већински муслимански народ. Председник Сиси је најзаслужнији што се Египат ослободио екстремних и терористичких организација каква је била „Муслиманска браћа“, рекао је Марковић.Гувернер Јужног Синаја генерал Халед Фуда је рекао да је делегација прихватила позив Драгана Марковића Палме зато што је он изузетна личност и зато што је много урадио за свој град, своје грађане и своју државу. Дошли смо у Србију и Јагодину да наставимо и проширимо нашу сарадњу. Драган Марковић Палма није само мој пријатељ, већ и мој брат и сада када смо обишли Јагодину и видели шта је све урадио још га више поштујемо. Веома је важно у односима Србије и Египта што имамо потписан Споразум о слободној трговини и то треба привредници да искористе. Посебно сам срећан што сам посетио Музеј воштаних фигура у Јагодини и видео воштане фигуре бившег египатског председника Гамала Абдела Насера и садашњег Ел Сисија. Ел Сиси је спасио Египат од тероризма елиминисавши ,,Муслиманску браћу” и сада ради на јачању Арапске Републике Египат и он је прави лидер и ми заједно радимо да унапредимо Египат. Ја себе сматрам његовим војником. Господин Палма је човек који ради за свој народ и све што ради ради за своје грађане - рекао је гувернер Јужног Синаја генерал Халед Фуда.Амбасадор Египта у Србији Басел Салах је рекао да је Драган Марковић Палма искрени пријатељ Египта и да је он много учинио за развој билатералних односа између Србије и Египта.

Гувернер Фуда је у овој делегецији довео и бизнисмене и пословне људе и разговарали смо о инвестицијама у Србији и Египту. Сигуран сам да ће два пријатеља Халед Фуда и Драган Марковић Палма помоћи унапређењу билатералних односа између две земље - нагласио је амбасадор Басел Салах. Драган Марковић је након конференције поклонио високом госту из Египта, гувернеру Халеду Фуди српску шајкачу и опанке, као и домаће српске производе, мед, ајвар и слатко, а генерал Фуда је узвратио поклонима из Египта. Пријему су присуствовали и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић.

Египатска делегација обишла је у Јагодини фабрику ФЕМАН, који је навећи произвођач електроматеријала у овом делу Европе, као и зелену пијацу у Јагодини и Музеј наивне и маргиналне уметности.Након обиласка Јагодине, гости из Египта су били одушевљени оним што су видели.-Пијаца је јако чиста, све је сређено и лепо. Сматрам да су цене у складу са платама овде, тако да је све доступно народу. Оно што је битно је то да је народ задовољан, да купује у миру, све је безбедно. Захваљујем се господину градоначелнику који ми је дао прилику да данас слободно и потпуно безбедно шетамо овом живом пијацом, која је потпуно безбедна за грађане Јагодине. Пијаца је покривена, све је јако лепо и покушаћу да ово искуство пренесем на наше градове. Истински, град Јагодина је диван град, чист и безбедан –рекао је гувернер Фоуда, док је градоначелник Јагодине додао:-За сваког ко дође овде, град Јагодина је безбедан. Чак иако сте сами, нико Вам неће ништа учинити –рекао је Стевановић.Привредно политичку делегацију из Јужног Синаја у Египту, поред гувернера Фуде и амбасадора Салаха, чинило је још шесторо људи, међу којима су били инвеститори, туристички радници, власници хотела, економски саветници.

Галерија фотографија

Коментари
0
98

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 - 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже