најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

13.Фебруар 2023
Отворена пета сезона рада скијалишта у Јагодини

Иако је зима ове године одлучила да нас не обрадује снегом на какав смо навикли, ова белa зимска радост стигла је у Јагодину. Наиме, захваљујући топу који производи вештачки снег, ски стаза је поново у функцији малишана и оних мало старијих посетилаца излетишта Поток, који су искористили леп дан за најлепши зимски спорт. Том приликом јагодински ски-центар обишаo је и Драган Марковић Палма, председник Скупштине града, са својим сарадницима.

,,Већ пету сезону у Јагодини ради зимски ски центар, иако снега у околини нема. Сваке године преко 300 деце из Јагодине и околине овде научи да скија. Школа скијања је бесплатна за сву децу, а то подразумева опрему за скијање, инструктора и ски пас, дакле све је бесплатно. Ми се боримо да деца у Јагодини науче да клизају, да скијају и да пливају. Клизалиште у центру града Јагодине ради већ 18 година и цена дневне улазнице са клизаљкама је 100 динара и није се мењала од првог дана. Сва деца могу да науче да пливају у Аква парку, а за све студенте који студирају у Јагодини уз индекс бесплатан је улаз у Аква парк, Зоо врт и Музеј воштаних фигура и данас Јагодина, на основу броја становника има највише студената у Србији. И то је смисао живота, да деца буду задовољна, као и њихови родитељи и деке и баке’’, рекао је Марковић.

Марковић је овом приликом обишао скијалиште и разговарао са малишанима који су први пут стали на скије, делећи са њима своје успомене и искуства везана за најлепши зимски спорт.

,,Када сам имао 27 година ишао сам на Копаоник да научим да скијам и тада су на Копаонику били учитељи скијања, а ја сам одлучио да сам научим да скијам. Онда су ми рекли да урадим „плуг“, а ја нисам знао шта је то па су ми рекли : „Да си ишао у школу скијања знао би“, али ја сам ипак сам научио да скијам. Могу за себе рећи да знам готово све спортове и у појединим могу мало и да се такмичим, осим великог тениса, јер за тај спорт нисам имао услове, објашњавао је Марковић малишанима своје прве скијашке кораке. Скијање се у Јагодини учи бесплатно, јер је град обезбедио опрему и инструкторе.

,,На првом часу радимо правилан положај тела на скијама и учимо коришћење плуга да би се зауставили. То је основа. Касније, кад се то савлада, раде се остали елементи. Скијање је врло атрактиван спорт. Велики број деце нема прилике да га научи, тако да је долазак на јагодинско скијалиште, права атракција за њих, али и привилегија, јер поред обуке, која је бесплатна, имају бесплатну опрему на располагању и стазу која је адекватна за основе у скијању’’, каже Марко Лукић, инструктор скијања.

Снег враћа у детињство, у време када су се ове стазе у Потоку користиле у исте сврхе, па су родитељи, баке и деке пођеднако одушевљени зимским радостима, попут деце, која су дошла да уче скијање или се санкају на стази специјално направљеној за те намене.Скијалиште у Јагодини ради већ 5.годину. Док год временски услови то буду дозвољавали, правиће се вештачки снег на радост свих малишана.

Галерија фотографија

Коментари
0
94

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 + 2 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже