најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

26.Јануар 2023
Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма предводи скупштинску делегацију у посети аустријском Парламенту

Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодина као председник Парламентарне групе пријатељства са Аустријом, предводиo je делегацију од 12 народних посланика, која је посетила Парламент Републике Аустрије и имала састанак са аустријским посланицима члановима Посланичке групе пријатељства са Србијом на челу са председницом ове парламентарне групе госпођом Гудрун Куглер. На састанку су посланици отворено разговарали о свим темама које се тичу билатералних односа, о ситуацији на Западном Балкану и у свету. Једна од тема је била и ситуација на Косову и Метохији. „Могу рећи да сам задовољан оним што смо чули од колега посланика у парламенту Аустрије. Сигуран сам да они нису довољно информисани о ситуацији на Косову и Метохији. ЕУ стално у својим изјавама говори“, обе стране "када се говори о КиМ, а у ствари у последњих осам година само једна, албанска страна, не поштује договорено. Како можемо говорити о обе стране ако само једна страна, косовски албанци, тачније припадник специјалне јединице РОСУ пуцао је на српску децу на Бадњи дан, само зато што су Срби и што су носили бадњак, то обележје српске традиције и вере. Ми смо се договорили да нашим колегама из Аустрије шаљемо тачне и проверене информације о догађајима на Косову и Метохији. Ми хоћемо компромис али не можемо да се одрекнемо наше територије и нашег идентитета" рекао је Марковић.

„Председник Србије Александар Вучић добро води политику Србије и има огромну подршку грађана Србије и нама треба Аустрија да нам помогне како би Србија што пре постала члан ЕУ, јер ми смо у вашем предсобљу, Србија је део ЕУ“, изјавио је Марковић.

На састанку је једна од тема била и рат у Украјини.

„Држава Србија је осудила догађаје у Украјини, ми смо против сваке врсте агресије. Ми смо да рат престане сада и одмах“, рекао је Марковић.

„Желим да информишем госпођу Куглер да од 14.-16. марта у организацији града Јагодине у Беч долази група од 350 студената. Град је обезбедио донаторе за долазак студената а планирамо долазак још једне групе студената и лекара у октобру месецу“, изјавио је председник Марковић. Марковић је позвао домаћине из Аустрије да посете нашу земљу и буду гости Народне Скупштине Републике Србије.

Председница Парламентарне групе пријатељства са Србијом госпођа Гудрун Куглер је рекла да је састанак са колегама из Србије био отворен и садржајан и да она сматра да је Аустрија велики подржавалац Србије на европској путу и Србију сматра важним чиниоцем на Западном Балкану као и да је економска сарадња са Србијом важна за Аустрију.

„Ми у Аустрији се радујемо речима господина Вучића да је спреман за компромис по питању Косова, и уверевам вас да ћемо код косовских албанаца јасно и гласно осудити сву неправду која се дешава српској заједници на КиМ. Веома смо захвални на помоћи коју нам Србија пружа по питању азила, ту нам је Србија од велике помоћи јер је Аустрија на другом месту по захтевима за азил“, рекла је Куглер.

Посланици из аустријског парламента су показали висок степен разумевања за ситуацију у којој се налази Србија. Стефан Харалнд, посланик Слободарске партије је изјавио "сви осуђују бомбардовање Украјине а не сећам се да су тако осуђивали бомбардовање Београда више од 70 дана".Делегацију Народне Скупштине Републике Србије сачињава 12 народних посланика чланова Посланичке групе пријатељства са Аустријом не само из странака владалуће већине већ и из редова опозиције. Састанку је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић.

Галерија фотографија

Коментари
0
93

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 - 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже