најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

11.Јануар 2023
На Бадње вече традиционално паљење бадњака у јагодинским црквеним храмовима

Испред храма Светог Јована Крститеља у Кончареву крај Јагодине, на Бадње вече, одржано је традиционално паљење бадњака у присуству преко 2.000 људи из Кончарева, околних села и града Јагодине. Јагодинско свештенство је служило литургију, након чега је у порти цркве запаљен велики бадњак у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Божићу. Присутнима се обратио намесник Белички Александар Гајић.

„Желим вам у наредним временима пуно љубави, напретка и богатства а ту мислим као што каже наш песник ,,Није богат онај који има коње и волове, већ је богат онај који има синове и кћери“. Реч богатство у себи има Бога. И то вам желим, да сви ми у себи имамо Бога, да се радујемо, да се рађамо, да се богатимо таквим даровима“, рекао је Гајић и пожелео присутнима срећан Божић уз поздрав Христос се роди.

Ктитор овог храма председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма је грађанима Јагодине и Србије честитао Божић и послао поруку да ово буде година праштања и духовног помирења са онима са којима су се због нечег замерили јер је Божић дан за мирење и праштање.

„Бадњи дан и Божић су дани праштања и дани јединства. Ја позивам све у Србији, без обзира на националну и верску припадност да се ујединимо, а да нам ујединитељ не буду политичке партије већ Србија и тако ћемо најбоље сви заједно да одговоримо на све нападе на нашу заједничку земљу. Имам два питања за део међународне заједнице, прво је „Да ли се игде на свету десило да неко забрани поглавару једне цркве да оде у своју кућу, као што је онај Курти забранио српском патријарху Порфирију да оде у своју кућу, у Пећку патријаршију?“ Па су после Куртију рекли да то није у реду, а он је наводно то ипак дозволио. Наш патријарх је отишао са министром иностраних послова Ивицом Дачићем у Загреб да пошаље поруку мира Хрватској. Ни ми ни Хрвати не можемо да заборавимо шта је било, али наша политика је политика будућности, а не политика прошлости коју Хрвати нон стоп намећу. Када се сретну млади из Србије и Хрватске треба да разговарају о љубави, о животу, о бизнису, тако ми учимо нашу децу. И моје друго питање за део међународне заједнице је „Кажите нам где је то Србија погрешила и шта то Србија није испоштовала, који то споразум Србија није реализовала?“ Нема ниједног споразума који Србија није реализовала и нема ниједног договора који Србија није испоштовала. Али косовски Албанци нису испоштовали нити реализовали ниједан. Део међународне заједнице хоће да нам каже да ми нисмо то што јесмо и желе да нам промене нашу личну карту. То никада нико неће моћи“, казао је Марковић.

Марковић је рекао да је Божић велики породични празник.

„Моја порука на овај православни празник је слога, безбедност и љубав у породици, али исто тако као што волиш своју децу, треба да волиш и другу децу. Тако сам ја васпитан и тако се ја понашам. Ја позивам све родитеље чија су деца отишла на привремени рад у иностранство, да позову своју децу да се врате у своју државу, јер нема лепше и боље земље од Србије. Цео свет сам обишао али као Јагодину нигде не нађох“, нагласио је Драган Марковић Палма и свим грађанима честитао Божић. У храму Светог Јована Крститеља чинодејствовали су свештеници намесништва Беличког из Јагодине, а грађани су могли пре литургије да целивају мошти 13 светаца колико их има у овом храму и по чему је јединствен. За све присутне обезбеђени су кувано вино, кувана ракија, чај и сокови. Уз бадњак заиграло се и српско коло.Мештани Кончарева су изразили задовољство што баш њихово село има овакав храм и што се годинама наставља традиција паљења бадњака у порти цркве јер је то прилика да се верници окупе и у миру и пријатељству дочекају најрадоснији дан у хришћанству, Божић. Традиција паљења бадњака у Кончареву завршена је величанственим ватрометом.

Свечано паљење бадњака одржано је на Бадње вече и у порти Цркве Светих апостола Петра и Павла у Јагодини.У присуству свештенства, али и великог броја верника, најпре је служена света литургија. По њеном завршетку, уследила је литија око храма током које је верујући народ, на челу са свештеним лицима, носио бадњак, који је касније у порти цркве и упаљен.Свечаности је присуствовао и велики број верника, који су имали и прилику да се послуже топлим напицима као што су кувано вино и ракија. По завршетку паљења бадњака, уприличен је и традиционални, велелепни ватромет, који је одушевио присутне.

Паљење бадњака уприличено је, у присуству великог броја људи, и у осталим јагодинским црквеним храмовима.

Галерија фотографија

Коментари
0
92

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 + 9 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже