најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

01.Децембар 2022
Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма предводио српску делегацију у посети Светој Гори

Председника Драгана Марковића је у Кареји, седишту Свете Горе, примио председник Владе Монашке Републике Свете Горе архимандрит Хирстофор.

,,Када човек дође на Свету Гору духовно се осећа много боље. Увек говорим да би сваки грађанин Србије православне вере требало бар једном за живота да посети Свету Гору. Ја сам у селу где сам рођен направио цркву и добитник сам Ордена Светог Саве првог степена. Србија и Српска православна црква имају велики проблем на Косову и Метохији где српске цркве и манастире чувају војници КФОР-а и на Косову и Метохији не постоји слобода за православне свештенике и монахе. И оно што је најгоре, када су Задушнице, Албанци руше надгробне споменике Срба који су сахрањени на тој Светој српској земљи Косову и Метохији. Тако нешто нигде се на свету не догађа осим на Косову и Метохији. И неке земље чланице Европске уније и САД траже од Србије да призна такозвано независно Косово, да нешто што је наше кажемо да није више наше, што Србија никада неће урадити. Захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и држави Србији много је цркава и манастира обновљено у целој Србији, укључујучи и Косово и Метохију, а манастир Хиландар је први пут у историји ушао у закон Републике Србије. Ми се залажемо за традиционалне православне вредности и ако сте духовно јаки онда можете много лакше многе проблеме да пребродите”, рекао је Драган Марковић Палма у разговору са архимандритом Христофором.

,,Овде на Светој Гори сви се молимо за српски народ и да све оно што је на Косову и Метохији православно и што је било православно да опет буде православно и да победи правда. У томе имате подршку Свете Горе. Ми смо уверени и дубоко верујемо да ће за српски православни народ и све православне доћи Васкрсење. Замолио би вас господине Марковићу да пренесете моје поздраве вашем председнику Републике Србије Александру Вучићу и моје велико поштовање према њему. Ви сте увек добродошли и ово је и Ваша отаџбина, ово је отаџбина свих православних, то је уградио ваш Свети Сава и зато смо сви ми једно”, поручио је председник Владе Свете Горе архимандрит Христофор.

Драган Марковић Палма је архимандриту Христофору поклонио традиционалне српске гусле, српску шајкачу као и Плакету са грбом града Јагодине. Марковић је рекао да се Србија никада неће одрећи српске шајкаче која је одбранила и отхранила српски народ. Архимандрит Христофор је узвратио са књигом где су пописане све вредности Свете Горе. Драган Марковић Палма се у Управној цркви Свете Горе сликао поред иконе заштитнице Свете Горе, где се пре њега сликао само председник Руске Федерације Владимир Путин. Марковић се такође сликао и поред трона у Управној цркви у Кареји, где је пре њега то учинио једино руски председник.

Драган Марковић Палма се захвалио игуману Методију на гостопримству и истакао да је Србији данас преко потребно јединство и замолио игумана Методија, пошто његова реч вреди и чује се у Србији, да позове на то преко потребно национално и православно јединство. Игуман светог манастира Хиландар архимандрит Методије је, пожелевши добродошлицу делегацији, позвао на национално јединство, јер само тако можемо сачувати националне интересе. ,,У осталом не стоје случајно четири оцила у нашем грбу. Само слога Србина спашава", рекао је игуман Методије. На Светој Гори укупно има двадесет манастира, од тог броја је 17 грчких манастира, један бугарски – Зограф, један руски – Пантелејмон и српски Хиландар.

У нашој делегацији су, између осталих били и народни посланици Јединствене Србије Живота Старчевић и Дејан Игњатовић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић, повереник манастира Хиландар за Србију теолог Милош Стојковић, здравствени радници, професори.

Галерија фотографија

Коментари
0
102

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 - 3 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже