најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

30.Септембар 2022
Део српске делегације која борави у Египту посетио Коптску цркву у Шарм Ел Шеику

Део српске делегације, коју је у Египту предводио председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма од 25. септембра до 2. октобра, посетио је почетком прошле недеље Коптску цркву у Шарм Ел Шеику посвећену Сијамским светитељима. Део делегације су чинили свештеници Српске православне цркве – Намесништва беличког, теолог Милош Стојковић, повереник манастира Хиландар за Србију и одборници у Скупштини града Јагодине Горан Јеличић и Душан Марковић.Треба рећи да је Синајско полуострво врло важно и значајно за Српску православну цркву и цео хришћански свет. Приликом посете Коптској цркви у Шарм Ел Шеику свештеници Српске православне цркве – Намесништва беличког уручили су поклон оцу Јохану, икону Светог Саве, а он је узвратио поклоном Српској православној цркви, иконама Синајских светитеља. Очекује се да ће ових дана из ове цркве пут Јагодине кренути и део моштију Синајских светаца.

,,У Коптској цркви имамо веома јасан пут и ми недељом учимо децу, желећи да она стекну сазнања и о другим црквама, као што српске, руска или католичка, и то радимо дужи период. У Шарм Ел Шеику имамо око три хиљаде основаца који су православне вере и који овде долазе да уче. Овде имамо добре односе са другим религијама, као и са властима', рекао је отац Јохан, заменик епископа синајског.

Чланови дела српске делегације током посете Коптској цркви, посвећеној Сијамским светитељима у Шарм Ел Шеику су рекли:,,Први пут сам у овим крајевима и велика је радост сусрести браћу у било ком делу света. Они су наша браћа, иако смо се историјски разишли у 5.веку. Они су и даље хришћанске вере и даље гајимо добре и пријатељске односе са њима. Велику захвалност дугујемо председнику Скупштине града Јагодине Драгану Марковићу Палми, што смо били у прилици да упознамо овај део света и научимо нешто ново', рекао је Миломир Тодоровић, протонамесник цркве Светих апостола Петра и Павла у Јагодини. Теолог Милош Стојковић, повереник манастира Хиландар за Србију истако је значај ове посете.,,Нас је овде дочекао и примио аријерејски заменик владике за Шарм Ел Шеик и читав Јужни Синај. То је велика част. Ово је још једно спајање Копта са Јагодином и Србијом, односно Српском православном црквом. Ми смо позвали у госте представнике Коптске цркве, ове часне оце и они су обећали да ће доћи, као и да ће наредних дана, са благословом коптског патријарха послати део моштију за крву у Кончареву крај Јагодине, као симбол још дубљег и јачег пријатељства, а на корист нашег народа', закључио је Стојковић.У делу делегације која је посетила Коптску цркву, били су и одборници у Скупштини града Јагодине који су се захвалили на гостопримству и истакли значај ове посете.,,Задовољство ми је и част што сам део ове делегације испред Скупштине града Јагодине. Јако смо срећни што смо били у прилици да се поново сретнемо са нашом браћом Коптима. Пренели смо им поздраве Скупштине града Јагодине, нашег председника и грађана Јагодине. Овај храм који смо посетили је прелеп и сви смо под снажним утиском', рекао је Горан Јеличић, одборник ПОКС-а у Скупштини града Јагодине.Одборник ,,Бунта – Праве Србије' у Скупштини града Јагодине Душан Марковић, такође је изнео своје утиске.,,Лепо је када имаш брата на било ком континенту, у било ком делу света. Наишли смо на леп и топао пријем и били у прилици да видимо ризницу овог прелепог храма. Осетили смо да су Копти народ који има лепо мишљење о нама Србима. Разменили смо одређена искуства, захвалили се на гостопримству и позвали их да буду наши гости у Јагодини и Србији', рекао је Марковић.

Колико је важно Синајско полуострво за Српску православну цркву, говори и податак да поред манастира Свете Катарине, који је удаљен 230 километара од Шарм Ел Шеика, живе бедуини, који су по предању из 4.века, потомци Срба, које је цар Јустинијан населио у овом делу света. У прилог томе говори и чињеница, да су једина два народа која славе крсну - породичну славу, Срби и управо бедуини који живе поред манастира Света Катарина.

Галерија фотографија

Коментари
0
131

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 - 2 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже