најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

17.Јун 2022
Одржана 16. седница Скупштине града Јагодине

Шеснаеста седница Скупштине града Јагодине, којом је председавао Драган Марковић Палма, председник Скупштине, почела је усвајањем извода из записника са претходне седнице Скупштине града, а након утврђеног кворума.Одборници су овога пута гласали за 9 тачака дневног реда, међу којима су се нашли предлози аката из области буџета града, из области урбанизма, комуналних и друштвених делатности, па је тачка која је усвојена једногласно био  предлог одлуке о финансијској подршци породицама које су у поступку биомедицинског потпомогнутог оплођења у 2022.години и којима ће локална самоуправа и ове године финансијски помоћи са 100.000 динара под условом да имају пребивалиште на територији Јагодине две године у континуитету пре дана подношења захтева. Одборници су о овом предлогу имали свој коментар.

Србија је већ дуго у проблему када је у питању наталитет. Ове претходне две године су само појачале статистику, због пандемије,  јер је још већи број људи умро, а много мањи него иначе се одлучио да у том периоду прошири породицу и роди дете. Ми морамо да рађамо децу да би сачували нашу териоторију и национални идентитет, а мислим да је Јагодина на добром путу већ годинама уназад, јер се на много начина бори против беле куге. Свако дете је добродошло и нема те цене коју не треба платити да бисмо дошли до повећања наших породица, рекао је Ратко Стевановић, градоначекник Јагодине.-Само једна од читавог сета мера коју град Јагодина има у циљу побољшања наталитета и смањења беле куге. Ово је врло важна мера која се наставља и циљ нам је да сви они парови који немају могућности да имају деце, добију финансијску помоћ од града, јер је планирање породице најважније, каже Горан Милосављевић, одборник СПС-а.-Ово је друга година да град Јагодина помаже брачним паровима који не могу да имају децу. Кључ успеха једне државе и једног града је управо у деци. Најбитнија ствар је да се он рађају, а Јагодина дуги низ година побољшава услове за стварање породице и побољшање природног прираштаја, истакао је Душан Марковић, одборник Праве Србије.-Пратећи Републику Србију, која је донела законе о помоћи паровима који не могу да имају деце, тако је и Јагодина одвојила одређена средства за помоћ тим људима. Надам се да ће она у будућности бити и већа, рекао је Горан Јеличић, одборник ПОКС-а

„Скупштина града Јагодине је још у прошлој години, на мој предлог, изгласала предлог о новчаној помоћи паровима који не могу да имају деце и морају да издвоје знатна средтва за вештачку оплодњу. Ја сам чак предложио и мању цифру, али је усвојено 100.000 динара, колико ће и ове године добијати они којима је тај новац потребан. То су сјајне ствари, а ја сам разговарао са паровима који немају деце и одушевљени су овом одлуком. Они се захваљују на помоћи, јер је то изузетно добра популациона политика града“, истакао је Мита Арсић, одборник ГГ „Мита Арсић“.

Оброници јагодинске Скупштине града такође су прокоментарисали јучерашње догађаје везане за лажне дојаве о постојању експлозивних направа у школама широм Поморавског округа .

„У току ноћи дошле су дојаве о бомбама у јагодинским школама и наравно да су органи безбедности одмах реаговали, па се на крају све испоставило као једна велика лаж. Знате, они ударају тамо где смо сви најосетљивији, а то су деца, јер не постоји човек који не би своје дете заштитио. Ово је време притиска на Србију да се приклони једној одређеној групацији и напусти пријатељство са Руском федерацијом, а притисци медија су резултирали овај хаос око лажних објава о бомбама.  Ја постављам питање: зашто 1999.када су нас бомбардовали, нико се у свету није сетио да каже да је Србија у проблему“, додао је Ратко Стевановић, градоначекник Јагодине.

„Скоро два месеца уназад говори се о бомбама, највише у београдским образовним институцијама. Ево сада, такве лажне дојаве догодиле су се у већем обиму и у Поморавском округу. Мислим да је најбитније да се много детаљније објављују имена особа које шире такве лажне дојаве и панику и међу децом али и међу родитељима, јер је ширење панике кривично дело, поготово кроз образовне институције, које су заиста много претрпеле током короне и немогућности да наставу одвијају редовно“, рекао је Горан Милосављевић, одборник СПС-а

„Од почетка рата и сукоба у Украјини, стандардне су те пријаве по Србији, па ни Јагодина то није могла да избегне. На сву срећу, те дојаве су лажне. Ја не могу да разумем да се неко на овај начин игра са децом , јер на овај начин она испаштају. Ти безумни људи су пријавили да су бомбе смешетне по јагодинским школама, што је апсурд и катастрофална ствар. То неће успорити рад у школама, јер се настава редовно одвија, наком уверења да су дојаве лажне“, рекао је Душан Марковић, одборник Праве Србије.

„Ово је повезано са украјинском кризом и један је вид притиска на Србију. Свакако није лепо да се узмениравају деца и родитељи и надам се да ће надлежни органи открити починиоце тих кривичних дела везаних за лажне дојаве око бомби у школама“, додао је Горан Јеличић, одборник ПОКС-а.

На  16.седници Скупштине града Јагодине такође је усвојен Предлог одлуке о радном времену угостритељских, трговинских и занатских објеката, измена одлуке о цени такси превоза на територији града, као и предлози из области смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама.Већином гласова  усвојени су предлози решења о именовању чланова школских одбора у градским и сеоским школама, као и Предлог решењао усвајању информације о степену усклађености планираних и реализованих активности из Програма пословања јавних предезећа чији је оснивач град Јагодина, а за први квартал ове године.

Галерија фотографија

Коментари
0
70

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 8 + 7 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже