најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

21.Децембар 2021
На седници Скупштине града Јагодине усвојен буџет за 2022.годину

На седници Скупштине града Јагодине, последњој за ову годину, одборници су усвојили буџет града за 2022. годину који износи 3.672.095.087 динара. Како се наводи у образложењу, планом капиталних инвестиција за период од 2022. до 2024.године, поред осталог, предвиђена су улагања у саобраћајну инфраструктуру, реконструкцију Сквера омладине, реконструкцију постојећег објекта Културног центра и доградња новог објекта, наставак започете изградње новог објекта предшколске установе, као и значајан број пројеката изградње водоводне и канализационе мреже у приградскиом насељима и селима. Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма је на седници рекао да ће и наредне године локална самоуправа водити рачуна о свим категоријама становништва, нарочито о најугроженијима.

„Од 2019.године нисмо повећавали порез иако је повећана цена непокретности. Порез на пољопривредно земљиште се не плаћа на територији града Јагодине од 2004.године, такса за истицање фирми је на истом нивоу као 2019.године. Накнада за коришћење јавних површина у 2022.години је на истом нивоу као што је било 2021.године. Град Јагодина је субвенционисао камате за кредите за привреду и пољопривреду. Социјална давања у 2022.години повећана су у односу на 2021.годину за 60 одсто. Наставља се финансијска подршка оболелима од малигних болести, помоћ у случају смрти члана породице, додељује се финансијска помоћ паровима за вантелесну оплодњу од 100.000 динара“, казао је Марковић. Марковић је похвалио рад свих коалиционих партнера.

„Имајући у виду да је ово крај 2021.године можемо да констатујемо да смо доста тога урадили иако смо имали препреку а то је била корона. Добром сарадњом Јединствене Србије, Социјалистичке партије Србије и Српске напредне странке остварили смо добре резултате. Корона није зауставила инфраструктурне радове, ни спортске успехе ни социјална давања. Показали смо да су корисници буџета грађани а не политичари. Желим да се захвалим и Бунту и ПОКС-у јер су више пута гласали за град и грађане, а не вођени политиком.  Ретко који град може да се похвали да је обезбедио донаторе за путовање 2.000 грађана и то лекара у Египат и пољопривредника у Грчку. Сва средства за путовања су обезбедили донатори, а последњи одлазак пољопривредника у Паралију 80 одсто је плаћен са рачуна Јединствене Србије“, истакао је Драган Марковић Палма.Марковић је говорио и о изборима који ће бити одржани 3.априла 2022.године.

„Чекају нас председнички и републички избори. Ми још увек не знамо да ли ћемо имати заједничку листу али је сигурно да ће наша листа да подржи Александра Вучића за председника Србије. После избора сигуран сам да ће ове партије које су и до сада радиле заједно, наставити да раде у корист грађана и да нам дела буду критеријум. Пошто је ово највероватније последња седница Скупштине града ове године, желео бих да честитам грађанима Нову годину и Божић и да им породице буду живе и здраве, да се деца рађају и да се дружимо у здрављу и весељу. Желим да констатујем да смо ми овде у Скупштини града радили у интересу грађана Јагодине“, рекао је Марковић.

Челници града и одборници су истакли да је буџет за наредну годину и развојни и социјални.

„Буџет за наредну годину има развојну, социјалну и спортску црту. Ми ћемо наставити изградњу инфраструктурних објеката. Поред тога наставићемо са свим социјалним давањима, нарочито оним које се тичу повећања наталитета, даваћемо помоћ породицама где има болесних чланова и наравно возићемо и даље људе до клиничких центара у Србији. Што се тиче спорта, наставићемо са улагањем у спорт јер тако младе људе подстичемо да се баве спортом“, рекао је градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и честитао грађанима новогодишње и божићне празнике.

„Све оне повластице које су грађани имали свих ових година биће и у 2022.години. Капиталне инвестиције биће настављене. Идуће године нас чека завршетак новог вртића и Културног центра. Грађани Јагодине ће и у наредној години имати, поред социјалних давања, и доста улагања у инфраструктуру града“, изјавио је одборник СПС у Скупштини града Јагодине Горан Милосављевић.

„Грађани треба да знају да је буџет за 2022.годину добар за све кориснике буџета. Ми смо се трудили да то буде развојни буџет без обзира на све околности као што је корона. Буџет је и социјални јер желимо да помогнемо свим грађанима. И за здравство смо определили значајна средства. Следеће године нас очекује пројекат реконструкције Опште болнице у Јагодини“, рекао је одборник СНС у Скупштини града Јагодине Никола Радосављевић.

„Буџет града за 2022.годину је сличан овогодишњем буџету. С тим што су за следећу годину планирана већа средства за социјална давања, за школство и здравство. Буџет је избалансиран и у интересу је грађана Јагодине“, казао је одборник ПОКС-а у Скупштини града Јагодине Горан Јеличић.

„Буџет за 2022.годину је развојан и у корист грађана Јагодине. Ми смо као опозициона партија предложили преко 11 идејних решења за неке пројекте као што је сређивање Дома културе у Штипљу, сређивање трим стазе у Мајуру, сређивање паркова и све је здушно прихваћено“, рекао је одборник Бунта - Права Србија у Скупштини града Јагодине Душан Марковић.

Одборници су усвојили и низ одлука из области социјалне заштите, као и решење о образовању Комисије за израду локалног плана управљања отпадом на подручју града Јагодине за период од 2022 до 2031.године. Одборници су усвојили решење о именовању Драгана Лукића за вршиоца дужности директора ЈП ,,Стандард“ јер му половином јануара следеће године истиче четворогодишњи мандат.

Галерија фотографија

Коментари
0
142

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 2 - 1 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже