најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

07.Децембар 2021
Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић посетио Јагодину

Министар за бригу о породици и демографију Радомир Ратко Дмитровић посетио је  Јагодину где га је председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма упознао са социјалним мерама које се спроводе у овом граду већ годинама, а које имају за циљ повећање наталитета.Драган Марковић Палма је нагласио да град Јагодина издваја огромна средства за помоћ породици, деци и социјално угроженим категоријама становништва. Напоменуо је да је град Јагодина први у Србији донео одлуку да се новорођена деца помажу са 1200 евра, што је допринело да на територији града у поједини школским годинама буде чак и до два одељења основаца више уписано. Такође је рекао да је за свако четврто и наредно рођено дете у периоду од 2008. до 2010. године град донео одлуку да се та деца помажу са двеста евра до пунолетства сваког месеца, што та деца и дан данас примају. Новчану помоћ примају и незапослене труднице и породиље. 

„Изградили смо нове школе и вртиће. Све до епидемије корона вируса,15 година су у организацији града студенти путовали у Беч, средњошколци ишли на летовање у Грчку, а основци када заврше четврти и осми разред у Црну Гору. Помагали смо грађане и у време короне и тада смо за најугроженије поделили 7.500 пакета са храном и средствима за личну хигијену. Код нас у Јагодини је од пре три године бесплатан аутобуски превоз за све, а до тада ову могућност су имали ђаци и студенти са територије града. Само у прошлој години за социјална давања град Јагодина је издвојио више од 200 милиона динара“, казао је Марковић.

Министар Дмитровић је похвалио рад јагодинске локалне самоуправе када је реч о социјалној политици. Он је истакао да су ретки примери у Србији да приликом посета локалних самоуправа буде задовољан оним што је у њима урађено по питању демографије и да је Јагодина један од ретких градова где је задовољан свим оним мерама које су спроведене како би се зауставила бела куга. Дмитровић је казао да је Јагодина имала снаге да се ухвати у коштац са овим проблемом.

„Захваљујем Марковићу на мерама којима успева да ублажи демографски пад. Ми морамо у наредном периоду да поведемо више рачуна о одумирању српског села, да заштитимо српског сељака од увоза свега и свачега јер неконтролисани увоз намирница има за резултат и пропадање сеоских домаћинстава.  Што се тиче повећања наталитета, на предлог председника Вучића до краја године биће донет нови пакет мера који ће имати за циљ да поспеши рађање деце. Свако новорођено дете ће добити по 300.000 динара, а у том пакету мера биће размотрена и могућност како да младим људима кроз подстицај од 20.000 евра омогућимо куповину стана“, закључио је Дмитровић. 

Састанку и конференцији за новинаре у Скупштини града Јагодине присуствовали су и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић и директор Центра за социјални рад у Јагодини Бисерка Јаковљевић.

Галерија фотографија

Коментари
0
85

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 1 * 7 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже