најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

30.Новембар 2021
У Јагодини одржана седница Скупштине града

Дванаеста седница Скупштине града Јагодине почела је минутом ћутања чиме је одата пошта недавно преминулој Ведрани Љубанић, секретару Скупштине града. Одборници су затим усвојили неколико предлога аката из области буџета. Усвојена је одлука о изменама и допунама одлуке о буџету града за 2021.годину, као и одлука о дугорочном задуживању буџета града Јагодине. Одборници су, између осталог, усвојили предлоге аката из области урбанизма, као и акте из области утврђивања, наплате и контроле јавних прихода.Након седнице председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма је коментарисао блокаду путева широм Србије у недељу.

„Оно што смо чули да је разлог за протесте и блокаду путева и аутопута у Србији је лаж. Прво нико није дао сагласност у вези са рудником Рио Тинта и било чиме што би било штетно за здравље грађана Србије. Друго, Закон о експропријацији је донет због националног стадиона који треба да се гради у Београду и нема никакве везе са Рио Тинтом. И треће Закон о референдуму такође нема никакве везе са Рио Тинтом и тај закон је тражила Европска унија, а Венецијанска комисија је дала сагласност, а нови закон је донет јер стари важећи закон о референдуму још из 1994. године није био усклађен са Уставом из 2006.године. Тим законима нити се крши Устав, нити слобода кретања, нити слобода медија. Све што су навели као разлог за блокаду путева у Србији је неистина. Тај део опозиције је сам себе демантовао тако што су блокирали путеве и аутопут и тако директно кршили слободу кретања. Блокирали су међународни аутопут где је фреквенција 40 пута већа него пре десет година. Моја порука грађанима је да не слушају оне чији је програм само да критикују нешто што се гради и прави. Ако ти се нешто не свиђа што се гради, реци шта би ти направио или реци шта си направио док си био на власти, а не само да обилазиш нова градилишта и да кажеш “то не ваља” или “што метро иде од те до те тачке, а не на неку другу дестинацију”. Тако су критиковали и Београд на води који је данас најлепше здање у Србији. Да народ не наседа на те приче, да се боримо и покажемо дела и да нам дела буду критеријум. Као и овде у Јагодини, ми имамо толико дела да нам треба два месеца да обиђемо све оно што смо урадили од када нас је народ изабрао. И то ће бити наш предизборни програм и извештај о раду, да покажемо шта смо урадили и да кажемо која су то нова дела која ћемо урадити“, рекао је Марковић. Закон о експропријацији и Закон о референдуму и блокаду путева коментарисали су и одборници у Скупштини града Јагодине.

„Наравно да је Закон о референдуму усклађен са постојећим Уставом. Закон о експропријацији је повезан са неким чињеницама. Морам да кажем да је Рио Тинто болно питање Србије. Ми смо релативно мала земља и бојимо се сваког загађења. Мислим да сам закон нема везе са тиме али људи немају довољно информација о Рио Тинту, о томе да ли је истина то што је он урадио у неким другим земљама или шта ће то урадитри овде, које технологије користи, тако да свако има неко своје мишљење. Ми морамо да добијемо тачну информацију шта је Рио Тинто радио и шта ће радити овде у Србији“, рекао је градоначелник Јагодине Ратко Стевановић.         

„Закон о експропријацији нема никакве везе са Рио Тинтом. Он се односи на брже функционисање државе када је реч о капиталним пројектима. Знамо колико је било проблема када се радио ауто пут, брзе пруге. Закон о референдуму се мења због две области из правосуђа по препоруци Венецијанске комисије и ради усклађивања наших прописа са прописима Европске уније. Протести опозиције су управо израз њиховог покушаја да искористе те теме да стекну политичке поене. Грађани су препознали ту неистину опозиције и неприхватљиво је да шачица људи блокира ауто путеве и кључне међународне саобраћајнице. То нигде у Европи не би било дозвољено и мислим да наша земља не сме благонаклоно да гледа на те блокаде, зна се где су места за протесте“, рекао је одборник СПС-а у Скупштини града Јагодине Горан Милосављевић.

„После оних немилих слика на улицама Србије ми морамо да апелујемо да то престане. То нема никакве везе са Рио Тинтом. Та фирма није добила никакве дозволе за било какве радове, то је ноторна лаж. Ми смо као представници опозиије против тога али никада то нећемо раидти тако што ћемо човека који вози машину, човека који је изашао до продавнице малтретирамо и тучемо јер се тако враћамо у оне несрећне деведесете године које су нам донеле ратове и на крају крајева најпоганију власт, а то је ,,жута власт“. Закон о експропријацији је донет јер Србија прави национални стадион. То нема никаквих додирних тачака са тврдњама да ћемо одузимати имовину грађана, пољопривредника. То су ноторне глупости. Замислите државу која би дозволила да одемо у Рајкинац и узмемо човеку ливаду  јер је то потребно држави. То су лажи и  глупости“, истакао је одборник ,,Праве Србије“ у Скупштини града Јагодине Душан Марковић.

„Закон о експропријацији је донет због изградње новог националног стадиона и то нема везе са Рио Тинтом. Али колико је мени познато Рио Тинто већ откупљује земљишта и имања наших грађана. Лично сам против вађења те руде и загађивања земљишта, воде и ваздуха. Што се тиче протеста, свако има право да протестује у складу са процедурама које налаже Република Србија. Ко то злоупотреби требало да сноси консеквенце“, рекао је одборник ПОКС-а у Скупштини града Јагодине Горан Јеличић. 

На седници Скупштине града усвојени су и предлози аката у поступку спровођења јавног конкурса за избор директора Јавног предузећа за комунално стамбену делатност ,,Стандард“ у Јагодини.

Галерија фотографија

Коментари
0
116

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 + 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже