најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

26.Август 2021
У организацији Скупштине града Јагодине 100 пољопривредника из 35 градова и општина путује у Грчку

Око 1000 пољопривредних произвођача из 35 градова Србије у организацији Скупштине града Јагодине боравиће у Паралији од 28. августа до 1. септембра, где ће обићи више пољопривредних газдинстава и разменити искуства са тамошњим пољопривредницима. Тим поводом, одржана је конференција за новинаре на којој је о детаљима путовања говорио председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма.

„Овако организовано путовање није ништа ново за Јагодинце, али први пут, водимо пољопривреднике из 35 градова и општина Србије, њих укупно 1000. За свако путовање до сада, које организује град Јагодине, обезбеђивали смо донаторе. За ово путовање донатор је Јединствена Србија са већим процентом, а обезбедили смо и један мањи број донатора који ће нам помоћи да ово путовање реализујемо. Укупно 60 посто пољопривредника који иду на пут су из Јагодине, а 40 посто из још 35 градова и општина Србије. Они ће боравити у регији Пиерија, у Паралији и тамо ће обићи њихове колеге које производе поврће у стакленицима, као и једну производњу сточне хране. За ово путовање сагласност је дао председник Србије Алексндар Вучић. „Јединствена Србија“ која је главни донатор новог путовања добија месечно цифру пара из буџета као парламентарна странка и ми смо хтели да на најдиректнији начин вратимо те паре онима који пуне буџет Републике Србије. Нисмо од тих пара куповали аутомобиле, нити смо их чували за изборну кампању да би куповали качкете, оловке и упаљаче, већ да пољопривредници, који до сада нису путовали обиђу неколико газдинстава у Грчкој, у држави чланици Европске Уније и да виде да тамо не тече мед и млеко. Оно што је за нас изненађење је да велики број путника који иду на ово путовање није вакцинисан. Наши пољопривредници воле да кажу како су најбољи лек бели лук, сланина и ракија дуња и шљва. У случају короне то није тако. Ја бих замолио све, не само пољопривредне произвођаче, него и грађане Србије који то нису, да се вакцинишу како би помогли себи, својој породици, комшијама, пријатељима, колегама на послу, а то се посебно односи на просветне раднике због деце у школама васпитаче у вртићима и здравствене раднике“, рекао је Марковић.

Председник Скупштине града Јагодине је додао и да пољопривредни произвођач нема ни боловање, ни регрес ни топли оброк, ни годишњи одмор, већ да свемора да заради сам, те је то и разлог зашто води пољопривредне произвођаче на путовање:

„У Грчкој, као и у целој Европској унији, постоје квоте и не можеш ти да производиш шта и колико хоћеш. Србија нема квоте, али и има велику конкренцију увоза због ЦЕФТА споразума који је потписан још 2006. године. То је бивша власт потписала и данас то не можемо да поништимо и не можемо да забранимо увоз. Али, можемо да утичемо да велики маркети имају приоритет куповине наших пољопривредних производа, јер Србија има најбоље пољопривредне производе: од меса до воћа и поврћа. Да не једемо месо више година замрзнуто из увоза и осталу увозну робу пуну хемије. Та увозна конкуренција је нездрава и уништава нашег пољопривредника. Оно што је добра вест је да ће у Србији бити повећане премије за млеко и држава се добро бори јер су повећане субвенције за пољопривредне произвођаче. Морамо да гледамо како да још помогнемо пољопривредне произвођаче. Држава не може да диктира цену пољопривредних производа. То диктира берза, као што је то у случају жита, али можемо да утичемо на то да највећу корист имају произвођачи, а не накупци. Очекујем да се повећа сточни фонд у Србији и да се млади, односно целе породице задрже на селу, а то је могуће само ако постоји рачуница“, рекао је Марковић.

На конференцији су говорили и пољопривредници: Горана Момчиловић из Драгоцвета, Марина Младеновић из Колара, Миодраг Миловановић из Дубоке, Јовица Савић из Бресја, Стефан Станишић из Глоговца и Мирољуб Милутиновић из Дражмировца који су се захвалили граду Јагодини на свој помоћи и пажњи коју пружа селу и пољопривредницима. Конференцији за новинаре, која је одржана у Скупштини града Јагодине, присуствовали су и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић.

Галерија фотографија

Коментари
0
46

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 5 * 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже