најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

25.Август 2021
У Јагодини организован пети сајам пчеларства

Пети сајам пчеларства, који је традиционално организован у излетишту Поток у  Јагодини, окупио је велики број излагача пчелињих производа и опреме из Србије. Била је то прилика да се пчелари друже, али и размене искуства, а да многобројни посетиоци купе прави мед и лековите производе од меда. Ове године је, због пандемије коронавируса, изостао долазак пчелара из Бугарске, који су дугогодишњи пријатељи јагодинских пчелара, чија организација спада у једну од најстаријих у Србији.

„Наша организација постоји више од 140 година. То значи да су пчелари Јагодине увек били јако озбиљни и организовани, а у прилог томе говори и овај сајам, који прераста у традиционалан. У друштву нас има 124, и сви се бавимо врло озбиљно овим послом. Пчеларство више није хоби, јер ту је мала рачуница-велика су улагања и рад а не врати вам се готово ништа. Зато људи морају да схвате да овим послом треба да се баве озбиљно, објашњава Бобан Крстић, председник ДП „Поморавље“ у Јагодини, додајући да је ова година била јако лоша, јер због велике суше, није било довољно медоносних биљака. Када говоримо о меду, морам да кажем да га треба редовно користити, јер је изузетно здрава намирница. У време коронавируса и осталих вируса највише помаже прополис, па га такође препоручујем. Од меда можете направити на десетине других производа, од медоваче, разних мелема, крема за лице, сирупа против разних болести, медењака и тако даље. Ту су и прополис, матични млеч, природан пчелињи восак“, рекао је Крстић.

Сајам је организовало Друштво пчелара „Поморавље“, док је покровитељ ове манифестације Скупштина града Јагодине, па је присутне у то име поздравила Снежана Вукашиновић, заменица председника Скупштине града, упознавши их са свим бенефитима које пољопривредници, међу којима су и пчелари, уживају у Јагодини, одлуком Скупштине града. Вукашиновић је, отварајући Сајам,  такође напоменула да се са таквим трендом наставља и даље, а да у прилог томе говори чињеница да већ 27.августа 1000 пољопривредника из Јагодине и других градова путује бесплатно на одмор у Грчку, у организацији јагодинске локалне самоуправе.

„Сва регистрована пољопривредна газдинства годинама уназад не плаћају закуп тезги на јагодинској зеленој пијаци, већ своје производе несметано пласирају. Такође они имају право на бесплатно коришћење климатизоване  хале за продају млечних производа. Служба за матичење домаћих животина при Градској управи, своје услуге не наплаћује. До скоро смо били једини град, а сада су нам се придружили и Параћинци, који плаћа противградне ракете и стрелце. Осим тога, сви атарски путеви су насипани, па пољопривредници у Јагодини немају проблем да дођу до својих њива. Можемо да се похвалимо да смо до сада много пута водили вредне пољопривреднике на путовања и светске сајмове, а међу њима су били и пчелари, који су два пута до сада посећивали пчеларска друштва у тим земљама и размењивали искуства. Ово је прилика и да најавим наредно велико путовање 1000 пољопривредника из 35 градова, који 27.августа крећу пут Паралије“, истакла је она, осврнувши се и на тренутну ситуацију са пандемијом.  

У протеклих годину дана много смо причали о корони, а заборавили на једну од најбитнијих намирница за наш имунитет-мед. Пчеле су најплеменитија бића, раде да би ми могли да уживамо у тим плодовима њиховог рада. Без њих овај свет не би ни постојао, јер знате и сами да је свака грана пољопривреде уско повезана са њиховим постојањем. Чувајмо пчеле, јер оне ће нам то, кроз наше добро здравље, стоструко вратити, поручила је Вукашиновић.

У музичком делу програма присутнима су се представили чланови ЏК „Каблови“ из Јагодине, извођењем неколико кореографија на позорници летње сцене излетишта Поток.

Галерија фотографија

Коментари
0
35

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 3 - 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже