најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

08.Јул 2021
У Кончареву 4.500 људи дочекало патријарха српског Порфирија

У храму Светог Јована Крститеља у Кончареву крај Јагодине, Свету архијерејску литургјију, 7.јула, служили су Његова светост патријарх српски Порфирије, са владиком шумадијским Јованом и свештенством јагодинским. Литургији су, поводом сеоске крсне славе Светог Јована Крститеља  присуствовали и ктитор овог храма Драган Марковић Палма са породицом, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, више народних посланика из СПС – а, Јединствене Србије и СНС, саветник руског амбасадора у Београду Владлен Зеленин, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и велики број верника из Јагодине, околних села и централне Србије, њих око 4500. 

Патријарх Порфирије је у својој беседи верном народу рекао да се неизмерно радује што је са њима на празник који је посвећен Светом Јовану Крститељу. -Ја се радујем неизмерно што сам на празник Светог Јована Крститеља заједно са вама у храму, да се заједно молимо Богу и да једни друге сретнемо, да видимо погледе, да видимо лица једни другима и да разумемо шта је то што је најдубља потреба сваког од нас појединачно и свих нас заједно, читавог нашег народа, али и читавог света, а то је вера. Када говоримо о вери, без обзира на то што можда понекад логички параметри и спољашне чињенице указују на то да не бисмо требали да имамо поверења у Бога, а онда да не бисмо требали да имамо поверење и веру једни у друге, вера је темељ живота. Не постоји то што Господ не може учинити, учинио је и то да је постао један од нас и да је пострадао за нас и у наше име и да је победио нашег највећег непријатеља, а то је смрт. Ако гледамо очима вере морамо истаћи да је вера темељ, да је вера основ нашег живота. Уосталом, без вере није могуће направити ниједан корак у своме животу. Човек без вере не може бити човеком. Без вере у комшију и без међусобног поверења не може бити складног и нормалног живота. Ми сви тежимо ка савршенству, а то је заједница са Богом. Није Бог тај који кажњава, јер ако не живимо у складу са јеванђељем Божијим, онда не живимо у складу са здрављем. Бог је увек са нама, без обзира да ли га видимо или да ли га осећамо - поручио је патријарх српски Порфирије обраћајући се верницима испред Храма Светог Јована Крститеља у Кончареву.-Хвала вам на љубави, хвала Јагодини, хвала Шумадији, хвала моравском крају што сте ме овако дочекали, у нади да ћемо се и убудуће окупљати у храмовима и око храмова -  истакао је Порфирије у својој беседи.

Литургији у Кончареву поводом славе Светог Јована присуствовао је и председник Скупштине Србије Ивица Дачић. -Овај дан је сам по себи веома важан, јер је постао део традиције овог краја и читавог региона. А данас је он посебан доласком српског патријарха Порфирија и то је најбољи показатељ колико се вреднује и то неко опредељење власти у овом крају и самог Драгана Марковића Палме, који је са својом породицом саградио овај храм посвећен Светом Јовану Крститељу. Најважније од свега је то да сви заједно, са вредностима које имамо, будемо на Христовом путу, односно да се боримо да те вредности реализујемо у пракси - изјавио је Дачић.

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма је истакао да је долазак патријарха велики дан за Јагодину и Кончарево. -Ја желим да се захвалим Његовој светости патријарху Порфирију што је одвојио време да дође у наше село, где последње 23 године сеоску крсну славу Светог Јована Крститеља обележавамо спортско – културном манифестацијом на стадиону у Кончареву, где смо до сада угостили 22 кик бокс репрезентације из целог света од Русије до Сједињених Америчких Држава. Ове године због пандемије спортске манифестације неће бити, али ми смо посебно почаствовани што је, на дан Светог Јована Крститеља, у храм посвећен овом свецу, дошао српски патријарх. Ми смо на Христовом путу, али смо и на европском путу. За нас нема европског пута без Христовог пута и ми са Христовог пута никада нећемо скренути. Ја желим да посебно похвалим председника Србије Александра Вучића зато што се последњих 10 година много улагало у цркву и црквене објекте. Ако створимо услове да наши верници имају где да одлазе, онда то више није само традиција или да славимо славу зато што је наш деда славио, већ да верујемо у то што радимо, да духовно осећамо славе које славимо и све српске православне празнике. Црква у мом животу и животу моје породице и највећег дела грађана Србије је у души. Ми цркву морамо да слушамо и не само да слушамо, него да радимо заједно са црквом. Овај храм је саградила моја породица и предузеће у власништву моје породице које ради 40 година. Када направите фабрику, ту може да технологија застари и да се фабрика угаси, али црква је вечна – рекао је Марковић. Марковић је нагласио да Јагодина и цела Србија имају одличан економски напредак.- Тамо где се праве школе, вртићи, фабрике, где се развија туризам, тај град и та држава имају добру будућност, а црква увек подржава оно што је добро за грађане и државу. Ја и моја породица смо изузетно почаствовани што смо секли славски колач са нашим патријархом и то је посебна част за моје унуке, моје синове, снаје, супругу и мајку. Ми поштујемо све вере, али оно што је наше ми то морамо да сачувамо. Српску веру, српску ношњу, српско коло, то нико никада не може да нам одузме. И никада нећемо признати такозвано независно Косово иако је велики притисак дела међународне заједнице - рекао је Драган Марковић Палма. 

Након литургије, патријарх Порфирије је у пратњи Епископа шумадијског Јована и Драгана Марковића Палме и његове породице обишао унутрашњост цркве у Кончареву.

Галерија фотографија

Коментари
0
73

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 2 + 6 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже