најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

22.Јун 2021
Обележена Света Тројица у Кончареву код храста старог 200 година

Традиција литија у Кончареву је стара два века, колико је стар и храст крај кога се сабира народ. Ни ове године свети чин није изостао, на велики хришћански празник Тројицу, уз молебан да ова година буде много боља од претходне, да земља подари довољно плодова, да се у домовима зачује дечији плач, дас ви будемо здрави. Литији у родном Кончареву са својом породицом присуствовао је Драган Марковић Палма.

,,Оно што је најважније у ово време је да сви морамо да будемо јединствени, када неке светске силе и неке државе које су чиниле бившу Југославију, све време раде на штету грађана Србије. Тако ми имамо и у Србији неке из опозиције који стално раде против државе Србије и грађана Србије. Малочас је наш свештеник Срђан рекао да “морамо чувати село од зла и гмизаваца”. А ја слободно могу да кажем да таква појава постоји и у политици и то је као нека секта, која све време лажима жели да убеди грађане Србије да је живот и оно што се ради у Србији нешто другачије. То се зове национални тероризам, који чине двојица председника две опозиционе партије у Србији, којима на данашњи дан не желим да помињем имена, а зна се на кога мислим. Та двојица стално шаљу неке примедбе, које само они виде из њиховог угла и Европском парламенту и другим међународним инстиуцијама, које одлучују о Србији и њеним грађанима и зато Србија оволико дуго чека на европском путу и зато се Србији стално нешто замера. Србији се замера то што је Србија постала економски моћник, не само на Балкану, него и у Европи. Оно што је за нас најважније је да будемо јединствени, а они који раде против грађана Србије, сигуран сам да ће они бити кажњени, ако не формално, онда  од “оног горе”, јер, ако ми не верујемо да нешто постоји, а постоји сигурно, онда се питамо где проводимо време и за кога живимо”, рекао је председник Скупштине града Јагодина на традиционалном обележавању Свете Тројице у Кончареву.

,,Већина грађана Србије традиционално обележава неке верске празнике, али битно је поред традиције, да ми верујемо у оно што радимо. Традиција је једно, а верност и да знаш због чега то радиш, због чега то славиш је друго. Морам и да похвалим председника Србије Александра Вучића за однос државе према цркви. Приликом моје последње посете Солуну, када је нашу делегацију примио Митрополит Солунски Варнава, један од 5 чланова Синода Грчке православне цркве, Митроплит Варнава ми је рекао како у последњих седам, осам година, држава Србија много помаже цркви. Црква и народ морају бити заједно и једино тако можемо да победимо све оно што се зове зло, 1999. године је то био НАТО пакт, а данас је то зло невидљиво. Оно што је данас важно је да су држава и црква јединствени око националног питања. Никада нећемо признати такозвано независно Косово. Албанци су и јуче на задушнице показали, како би изгледали српски православни храмови и надгробни споменици када би они постали члан УНЕСКА. Албанци би када би постали члан УНЕСКА све српске православне цркве и споменике угасили. Међународна заједница ћути о рушењу српских споменика на Косову и Метохији, а ћути и део oпозиционих партија у Србији. Србија тражи да се Албанци понашају према православним храмовима и споменицима, онако како се Србија понаша према другим верским заједницама у Србији”, рекао је  председник Драган Марковић Палма на традиционалном обележавању Свете Тројице уз Кончареву код храста старог око 200 година.

Након литије пререзан је славски колач, а затим је колачар Славко Јеремић предао колач Предрагу Максимовићу, колачару за наредну годину.

Овогодишња тројичка литија у Кончареву била је посебно значајна и по информацији да ће 7.јула на храмовну и сеоску славу Светог Јована, а на позив Драгана Марковића Палме, свету архијерејску литургију у Кончареву служити патријарх српски Порфирије.

Галерија фотографија

Коментари
0
47

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 1 * 6 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже