најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

17.Мај 2021
У Јагодини је у току последња фаза изградње кинеске фабрике Јин Хонг Да

У Јагодини је у току последња фаза изградње кинеске фабрике за производњу пластичних гранулата Јинг Хонг Да, која ће бити завршена до краја овог месеца и где ће бити запослено до 120 радника. Радове су обишли власници фабрике и руководство града Јагодине истакашви да је фабрика значајна како за грађане Јагодине тако и за кинеске инвеститоре. Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма је нагласио да је Кина много пута до сада помагала Србији.

„Кинези су купили Железару у Смедереву и на тај начин спасили тај крај наше земље од колапса, кинески инвеститори купили су и РТБ Бор и сада извозе у цео свет, а радници на време примају плате. Кина је, када је корона вирус ушао у Србију, међу првима притекла у помоћ и послала своје лекаре и медицинску опрему, а касније Кина је прва која је Србији послала вакцине против корона вируса“, рекао је Марковић и додао: „Србија је имала најблаже мере против корона вируса, а најмањи број умрлих у односу на број становника и то захваљујући одличној превентиви. У другима државама полицијски час је трајао и по 10 месеци, у некима још увек траје, а у Србији су све фабрике радиле и радници примали плате, а велику помоћ привреда је примала из буџета Републике Србије на предлог председника Србије Александра Вучића.“ Марковић је истакао да је и руководство града Јагодине радило за време короне.

„Ова фабрика наших кинеских пријатеља ће бити завршена до краја овог месеца, а већ следећег месеца стићи ће машине за производњу. За почетак биће запослено 30 радника, а касније преко 100 радника. Захваљујем се и нашем пријатељу власнику робне куће Yоu mart у Јагодини, а који се зове Ђу, а ја га зовем Џо, на чији предлог је ова кинеска компанија Јин Хонг Да дошла у Јагодину. То је најбоља препорука када неко ко је инвестирао и живи 15 година у вашем граду, препоручи својим колегама из Кине да и они дођу у Јагодину и Србију. Србија је најсигурнија држава за инвеститоре, јер је динар стабилан. Србија је економски сигурна, политички стабилна и здравствено и сигурна и стабилна са великим међународним угледом. И то је најважније за инвеститоре и зато и долазе у Србију“, изјавио је Марковић и најавио за 10. јун отварање немачке фабрике Фишер, у којој већ ради 150 радника, који су прошли обуку у Немачкој.

„Укупно ће бити запослено 350 радника, а производиће делове за аутомобиле. За 6 месеци кренуће да се прави нов погон за компанију Фишер у Јагодини где ће производити шрафовску робу“, рекао је Марковић.

Он је нагласио и да ће до краја године и аустријски Шибел, који прозводи електромоторе започети производњу у Јагодини.

„Свака нова фабрика значи нова радна места и пуњење и локалног и републичког буџета. И то даје сигурност не само радницима запосленим код тих страних инвеститора, него и радницима који примају плату из буџета“, казао је Марковић.

Марковић је најавио и одлазак делегације у Паралију.

„Када се поставља кров онда се нешто лепо дешава. И требао сам због оних који ме нападају да данас овде доведем један народни оркестар и да сви заједно одиграмо једно српско коло и ми Срби и наши пријатељи Кинези, па нека, што би наш народ рекао, поцркају они душмани који нам замерају што чувамо нашу традицију и српско коло, које је УНЕСКО уврстио као културну нематеријалну баштину“, истакао је Марковић и најавио за 3. јун полазак делегације од 600 људи у Грчку, од тога 500 лекара и здравствених радника из 25 здравствених установа од Новог Сада до Лесковца, а за све то је, како је рекао, обезбедио донаторе и ниједан динар у те сврхе не иде нити из буџета града Јагодине нити из републичког буџета.

Марковић се захвало и амбасадорки Народне Републике Кине у Србији Чен Бо на подршци и помоћи, као и свим одборничким групама у Скупштини града Јагодине што све одлуке од виталног интереса за град доносе једногласно. Саветник за економску и трговинску сарадњу амбасаде Народне Републике Кине Ли Каи је рекао да изгардња ове фабрике, у време пандемије, показује колико су и Кинези и Срби вредни људи.

Власник Фабрике Лин Ја Ђанг се захвалио председнику Скупштине града Јагодине Драгану Марковићу Палми и руководству града на подршци коју су пружили за отварање фабрике.

„Наш план инвестиција у Србији је, пре свега, заснован на чињеници да је Србија држава богате културе и има повољну политику и што је још значајније, Србију и Кину спаја челично пријатељство. Почетна инвестиција је око 800.000 евра. У првој фази на две производне линије биће ангажовано од 30 до 50 радника. Након годину дана инсталираћемо шест производних линија а број радника би се повећао на 100 до 120. Годишњи обим извоза износи око 14.000 тона, а вредност производње до 12 милиона евра“, рекао је власник фабрике.

Одборници Скупштине града Јагодине су позитивно оценили још једну страну инвестицију.

„Ова фабрика се налази у новој индустријској зони, а знате да Јагодина има већ две које су испуњене пре свега италијанским фабрикама. Знамо колико Кина помаже Србији у политичком и економском смислу. И за време пандемије је Кина пружила максималну помоћ грађанима Србије“, рекао је одборник и председник ГО СПС у Јагодини Горан Милосављевић.

„Поред аустријских, немачких и италијанских инвестиција сада имамо и инвестицију из Кине. Мени је то посебно драго јер, као што знате, Александар Вучић има одличну сарадњу са кинеским председником Сиом“, истакао је одборник и председник Градског одбора СНС у Јагодини Никола Радосављевић.

„Следећег месеца отвара се немачка фабрика а све у интересу грађана Јагодине. Ми у скупштини радимо на томе да се смањи број незапослених“, рекао је одборник Покрета за обнову Краљевине Србије Горан Јеличић.

„Свако радно место много значи грађанима Јагодине. Због корона вируса је затворено много малих фирми а економска ситуација је све тежа. Радује ме отварање ове нове фабрике јер ће бити запослено 100 људи. Очекујем да ће радници радити савесно а да ће послодавац плаћати адекватно“, казао је одборник Мита Арсић.

„У оваквим условима успех је отворити фабрику са 120 радних места. Ово је фантастична инвестиција за наш град јер многи већи градови не могу тиме да се похвале. Када су овакве ствари у питању, у нашем граду постоји политичка стабилност“, истакао је одборник коалиције БУНТ-Права Јагодина Душан Марковић.

Изузетно добра сарадња Србије и Кине резултирала је још једном фабриком у Јагодини, а јагодинска локална самоуправа је показала да наставља са довођењем нових страних инвеститора.

Галерија фотографија

Коментари
0
138

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 5 * 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже