најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

12.Мај 2021
У Јагодини обележен 9.мај Дан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом, девети мај, обележен је у Јагодини: на гробљу палих бораца Народноослободилачког рата и на спомен гробљу Црвеноармејаца палих за ослобођење Србије. Венце су положили представници Скупштине града Јагодине, као и припадници Градског одбора СУБНОР-а. Из ове организације истакли су значај обележавања овог датума.

„Србија је одувек водила одбрамбене ратове. И у Првом, али и у Другом светском рату имали смо исте проблеме. Фашизам је надирао, желео је да влада, желео је окупацију држава и народа. Нападом на Србију 1941. године и Јагодина је почела да даје отпор и тада је у тим борбама настрадало око 40 грађана и војника. Са јагодинског подручја било је 1125 бораца и 100 грађана у Првом, а око 780 њих у Другом светском рату. Цела тадашња Југославија дала је негде око милион и шестсто хиљада људи. Желим да грађани колико год је могуће више обрате пажњу на ове споменике. Многи имају своје потомке који су учествовали и давали своје животе и њима на неки начин треба да се одужимо“, рекао је Мирослав Маленовић, члан Градског одбора СУБНОР-а.

Традиционално, венци су положени и на споменик палим ратницима од 1912. до 1918. године, на Градском скверу у Јагодини. Поред представника Скупштине града и Градског одбора СУБНОР-а, догађају су присуствовали и представници Извиђачког одреда „Бошко Ђуричић“ из Јагодине.

Галерија фотографија

Коментари
0
45

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 2 * 7 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже