најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

20.Јануар 2021
У Јагодини почела вакцинација против корона вируса

У организацији Министарства здравља Републике Србије, локалне самоуправе и Дома здравља, вакцинација против корона вируса почела је у Јагодини. Првог дана, кинеску „Синофарм“ вакцину, примило је 216 особа старијих од 65 година, које у овом случају имају приоритет. Вакцине се могу примити у Дому здравља, али и у Хали спортова „ЈАССА“, где су постављени пунктови. Грађани су за вакцину могли да се пријаве путем електронске управе, а директор Дома здравља у Јагодини др Дарко Милетић истакао је да процедура за вакцинацију крајње једноставна.

„Апсолутно је свеједно нашем грађанству коју ће вакцину примити. Приликом вакцинације, сваком нашем суграђанину неопходне су две ствари: лична карта и здравствена књижица. Пре вакцинације, попуњава се кратак упитник, а обавезно је да лекар прегледа лице које се вакцинише, да би се утврдило да ли је потпуно здраво. Уколико се испостави да јесте, на крају ће примити вакцину. После примљене вакцине, мораће да поседи још петнаестак минута, било да прима вакцину у Дому здравља или у Хали спортова, где су постављени пунктови. Циљ је да се избегну алергијске реакције. Ти пацијенти треба да буду после тога адекватно збринути како би се избегла нежељена дејства. Мислим да за то неће бити потребе, али у сваком случају, ми смо и на то спремни. Непокретни пацијенти, који не могу да дођу до Хале спортова или Дома здравља, нека се обрате кол центру који је оформила локална самоуправа. Наша служба кућног лечења биће та која ће вакцинисати људе на терену”, рекао је Милетић. 

Марија Јовановић, помоћница градоначелника Јагодине, истакла је да Скупштина града Јагодине оформила call центар за ову ситуацију. 

„Преко тог цалл центра, грађани Јагодине могу да добију сва обавештења о вакцини и да се  пријаве. Тако се убрзава цео процес и не праве се гужве. То је уједно и подршка Министарству здравља и Влади Републике Србије како би смо им помогли да све иде редовним током, убрзано и да сви грађани буду задовољни. Одредили смо и приоритете у овом случају. Људи који су старији преко 65 година за сада имају највећи приоритет за вакцинацију. Првог дана вакцинисало се преко 70  људи који су старији од 70 година. Надамо се ефикасној сарадњи са Домом здравља и Општом болницом, као и да ће све ићи својим током“, истакла је Јовановић.

Она је још и подсетила да је локална самоуправа града Јагодине од самог увођења ванредног стања и полицијског часа била ту за своје грађане. 

„Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма конкретно је деловао. Сазвао је кризни штаб, одмах је оформио call центар где су људи старији од 65 година и са малим примањима могли да се јављају, као и они чија деца нису на територији града Јагодине. Тако су могли да се јаве за помоћ. Поносна сам јер смо поделили преко 6500 прехрамбених и хигијенских пакета. То не смемо да заборавимо. 

Када је било најпотребније и када нису могли да изађу из својих кућа, ми смо им изашли у сусрет. Током организоване јутарње куповине од четири до седам часова, град је обезбедио бесплатна такси возила до свих супермаркета и назад до домова, а ниједан динар није потрошен из буџета града Јагодине. Сва средства су, захваљујући Драгану Марковићу Палми, обезбеђена преко донатора. Позвала бих све грађане да се јаве кол центру, како би лакше дошли до свих информација око вакцинације. Он ће радити од осам до 20 часова. Град Јагодина, на челу са Драганом Марковићем Палмом, увек је ту за своје грађане, шта год им буде требало”, напоменула је Јовановић. 

Грађани Јагодине истакли су да су са нестрпљењем чекали да се вакцинишу, јер знају да ће на тај начин осећати сигурност у борби против корона вирус.

„Супер се осећам после вакцине. Син ме је пријавио из Београда”, рекла је Стана Пумпаловић.

„Вакцинисао сам се из превентивних разлога. Одговара ми ова вакцина, другу не бих примио, поготово не америчку. Добро се осећам“, рекао је Живомир Јевремовић.

„Сасвим нормално се осећам, нема никаквих проблема. Пријавио сам се преко електронске управе и није ми било важно коју ћу вакцину примити”, рекао је Драган Петковић.

Локална самоуправа и Дом здравља, посредством кол центра, позивају све грађане да се пријаве за вакцинацију у што већем броју. Пријаве се могу вршити путем кол центра на следеће бројеве телефона: 035/244-763, 035/815-05-37, 035/815-05-38, 064/81-97-294, 064/81-97-295 и 064/81-97-296.

Галерија фотографија

Коментари
0
160

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 4 * 1 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже