најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

22.Децембар 2020
Египатска државна телевизија у посети Јагодини

У Србији је боравила делегација Египатске државне телевизије, у чијем саставу је директор Другог канала Египатске телевизије Мохамед Мохеб и уредница Тагхред Арафа. У Србији су посетили Београд и Јагодину, где им је интервју дао председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма. Госте из Египта интересовали су разлози зашто се Марковић определио за јачање пријатељства са Египтом.

„Могу да кажем да сам ја један од иницијатора да се врати пријатељство између српског и египатског народа, какво је било у време Насера и Тита, када су Египат и тадашња Југославија, заједно са Индијом основали “Несврстане”. Али не пријатељство само да се сећамо тих дана, већ да економски сарађујемо, јер економија даје стабилност и Србији и Египту. Србија и Египат су данас најважинији фактори стабилности у својим регионима. Египат на Блиском истоку, а Србија на Балкану. За нас је веома важно да Египат није подржао такозвано независно Косово када је Приштина поднела захтев за пријем у Интерпол и што Египат у свим међународним институцијама гласа позитивно за Србију. Египат, као једна од најутицајнијих држава Блиског истока и Африке дакле не подржава захтеве косовске Албанаца, а косовски Албанци, они из ОВК, су за Србију исто што су Муслиманска браћа за Египат, а знамо да је Египат и више држава у свету ставило ту организацију на листу терористичких организација. Чак Муслиманска браћа нису отела део територије Египта, а косовски Албанци су уз помоћ НАТО пакта отели део српске територије.” рекао је Марковић у интервјуу за египатску телевизију.

„Ја сам три пута водио привредно политичку делегацију у регион Црвеног мора, где се град Јагодина побратимила са градом Марса Аламом, а разлог братимљења је економска сарадња. Ја сам позвао египатске привреднике да из Србије увозе оно што увозе из других земаља и у ту сврху је формиран и Пословни савет Египта и Србије у Марса Аламу, где сам ја изабран за председника тог Пословног савета”, рекао је Марковић који је позвао грађане Египта да дођу у Србију и обиђу наш главни град Београд, затим остале крајеве Србије, као и Јагодину, у чијем Музеју воштаних фигура се налазе воштане фигуре актуелног председника Египта Ел Сисија и бившег Гамала Абдела Насера.

Уредница египатске телевизије Тагхред Арафа захвалила се Марковићу на интервјуу и изјавила да је Јагодина једини град у коме се налази воштана фигура њиховог председника, што, како је истакла, довољно говори о пријатељству две земље, те да то Египћани веома поштују.

Галерија фотографија

Коментари
0
94

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 0 + 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже