најактуелније:

Дом здравља и Општа болница у сарадњи са Скупштином града Јагодине обавештавају грађане Јагодине да је почела имунизација грађана против вируса Цовид-19. Пријављивање за вакцину можете извршити путем цалл центра сваког дана од 8х до 15х на сл.бр.тел. 035244763, 0358150537, 0358150538, 0648197294, 0648197295, 0648197296 И од 15х до 20х на бр.тел.0648197294, 0648197295, 0648197296. О датуму и месту вакцинисања сви пријављени грађани бице накнадно обавештени. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

30.Септембар 2020
Отворена новоизграђена школа у јагодинском селу Винорача

У селу Винорача код Јагодине свечано је отворена новоизграђена школа подручног одељења Основне школе ,,Бошко Ђуричић“. Свечаности су присуствовали први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма, представници политичких партија, запослени у школи, родитељи и ученици. Пре тачно 110 година у Винорачи је отворена прва школа, а данас нова школа наставља традицију образовања у селу али у савременим условима. Средства за изградњу и опремање је обезбедила локална самоуправа.

„Пре три месеца сам мотором обишао село Винорачу и видео да основна школа није онаква какав треба да буде и како ми који водимо овај град 17 година волимо да изгледа. И почели смо радове. Данас могу слободно да вам кажем да је ово једна од најлепших школа изграђених у Србији у новије време. Познато је да се на територији града Јагодине више деце рађа и зато ширимо школе и ми, не само да ширимо школе, већ ширимо и производне капацитете. Италијанска фабрика Групе Тури на Винорачком путу, која производи кухиње, проширила је свој производни погон за 6.000 квадрата и биће новозапослених у том новом објекту у наредних месец дана. Преко пута те фабрике купили смо 15 хектара земље где ће бити нова индустријска зона и већ данас имамо једног заинтересованог кинеског инвеститора који би требало ту да гради фабрику и запосли око 100 радника. Важно је да се деца рађају и важно је да њхови родитељи буду запослени да могу да издржавају децу. Да им се обезбеде радна места и да имају добре плате“, рекао је Драган Марковић Палма.

Марковић је подсетио да свако село на територији Јагодине има дом културе, као и да је до сваког села доведен гас.

„И ова нова школа је данас прикључена на грејање на гас. Ако се у једном граду истовремено граде школа, вртић, културни центар, затим нова туристичка дестинација у Кочином селу, објекат са три затворена базена у граду, тениски терени и фабрике, онда тај град има добру будућност. Ја желим да пошаљем поруку свим грађанима Јагодине да коалиција Социјалистичке партије Србије, Српске напредне странке и Јединствене Србије у Јагодини све одлуке доноси у интересу грађана. У граду Јагодини се не отимају за политичке функције јер нема плата за чланове Градског већа, које су у другим градовима и општинама бруто 130. 000 динара, а има од 11 до 25 чланова, како где. Почетком новембра немачки гигант ауто делова Фишер отвориће фабрику у индустријској зони у Јагодини где ће запослити 350 радника, а долази и аустријски произвођач електромора Шибел“, рекао је Марковић. „Ми ценимо оно што раде и председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић. Вас сигурно интересује да ли ћу ја нешто да будем, пошто сам и посланик. Нећу бити министар. Министарску функцију су ми нудили и Борис Тадић и Александар Вучић. Ја сам рекао -нећу да будем министар, хочу да покажем оним министрима који слабо раде, да може да се ради добро за Србију и када ниси министар и не треба ми функција да радим за Србију. И мој циљ и циљ Ивице Дачића нису функције већ да Србија иде напред“, додао је Марковић.

Министар спољних послова Ивица Дачић је рекао да је за Србију веома важно да се отварају нове школе.

„Посебно ми је драго што нас је окупио овај леп и племенити повод, као што је отварање нове школе. Увек се одазивам позиву Јагодине, јер знам када ме позовете да је то због отварање неких нових објеката. Реткост је у Србији да има толико новотворених објеката као што је случај у Јагодини у последњих десетак година. Отварање нове школе у Јагодини значи да има више деце и то је нешто што је у овом тренутку можда и најважније за Србију, јер Србију не могу да униште разни други непријатељи, већ само ми сами себе можемо да уништимо својим нестајањем. Зато је важно да има што више деце и да отварамо нове објекте“, изјавио је Дачић.

Дачић је истакао да је Србија последњих деценија суочена са падом броја становника, што због пада наталитет, што због одлива мозгова.

„Зато овај данашњи догађај може бити само подстрек и може да укаже пут којим треба да корачамо, а то је пут оснаживања деце и пут сталног улагања у њихово образовање. Нико неће остати на селу уколико нема услова за живот и зато је веома важно ово што ради Драган Марковић Палма“, рекао је Дачић.

„Ми смо поносни на оно што смо добро урадили за Србију у последњих осам година. Ојачали смо нашу спољнополитичку позицију, ојачали смо нашу позицију у региону, Србија је данас фактор мира и стабилности и може да се окрене свом економском развоју. У том смислу ми смо спремни за наставак сарадње, која је у интересу Србије у наредном временском периоду суочени са свим изазовима који нас очекују у државном, економском и сваком другом смислу. И зато је важна политичка стабилност у Србији, а ми смо државотворни и ми смо увек део оних политичких снага којима је пре свега интерес Србија.“, додао је Дачић.

„Ми ове године славимо јубиларну годишњицу школе у Винорачи. Давне 1910.године министар је указом отворио школу у овом селу. Нема лепшег поклона за јубилеј од ове нове школе. Само пре три месеца овде је била трошна школска зграда. Желим да се захвалим Драгану Марковићу Палми чија је идеја била да се обнови школа и који је својим личним ангажовањем допринео да све буде реализовано“, рекао је директор ОШ ,,Бошко Ђуричић” Зоран Марковић.

Нови школски објекат има учионице опремљене савременим средствима за учење, кухињу, тоалете и своје грејање, а у лепо уређеном дворишту налази се летња учионица, спортски терен и дечије игралиште. Скупштина града је за ову нову школу издвојила 26 милиона динара.

Мештани Винораче, запослени, родитељи и ђаци изразили су задовољство што је село добило лепу и савремену школу. Основна школа ,,Бошко Ђуричић“ у Јагодини има око хиљаду ученика који постижу добре резултате на бројним такмичењима, а одлични услови за рад и учење свакако ће допринети још бољим резултатима.

Галерија фотографија

Коментари
0
116

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 - 3 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже